StoryEditor

Júlové záplavy si vzali svoju daň

13.08.2004, 00:00
Škody spôsobené júlovými záplavami sa v Prešovskom kraji odhadujú na 115,6 milióna korún. Škody na majetku štátu v správe obvodných a krajského úradu dosiahli podľa predbežných odhadov 15 miliónov, na majetku obcí 28,1 milióna a na majetku občanov 6 miliónov korún.

K najpostihnutejším patrili okresy Prešov, Bardejov a Vranov nad Topľou. Celkovo povodeň postihla 215 obcí a miest v kraji, zaplavila okolo 2-tisíc domov, z toho boli štyri vážne poškodené, pričom následky záplav priamo pocítilo asi 4-tisíc občanov. Voda zaplavila 39 podnikateľských subjektov a približne 630 hektárov poľnohospodárskej pôdy z celkovej výmery 387-tisíc hektárov.
Škody na majetku organizácií vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti eviduje i Úrad Prešovského samosprávneho kraja. Podľa informácie riaditeľa úradu samosprávneho kraja Alexandra Ernsta predbežné odhady hovoria o škodách za 66,5 milióna korún. Z toho najväčšie škody 59,5 milióna napáchala voda na cestách II. a III. triedy. Len v okrese Vranov nad Topľou škody spôsobené na cestách sa odhadujú na 25,9 milióna korún. V dôsledku povodní je v kraji celkovo poškodených 25 km miestnych komunikácií, 15 km ciest II. a III. triedy, asi 350 metrov ciest I. triedy, 30 mostov a 74 lávok.
Do záchranných a zabezpečovacích prác bolo v rámci kraja nasadených 4 502 ľudí, napieskovalo a uložilo sa 2 590 vriec, použilo sa 1 810 kubických metrov lomového kameňa a 922 kubických metrov štrku.
V súčasnosti ešte nie sú vyčíslené všetky škody, keďže stále beží verifikačný proces. Ernst predpokladá, že do 20. augusta bude vyčíslená hodnota škôd napáchaných tohtoročnými povodňami.
"Prešovský samosprávny kraj hľadá možnosti, ako pomôcť postihnutým. Predseda samosprávneho kraja Peter Chudík navrhuje vyčleniť z neziskového fondu NEFO, ktorý je zriadený pri regionálnom zastupiteľstve, milión korún, ktoré budú použité na odstraňovanie následkov povodní. Tento návrh musí schváliť zastupiteľstvo kraja," uviedol Ernst.
Okrem vlastných prostriedkov získal Prešovský samosprávny kraj milión korún od Allianz-Slovenskej poisťovne. Pomoc 500-tisíc českých korún prisľúbil i Stredočeský kraj v Českej republike a materiálnu pomoc za 100-tisíc českých korún má dnes (13. augusta) priviesť poradca hajtmana Pardubického kraja Michal Černík.
Ani všetky tieto prostriedky však nebudú postačovať na krytie nákladov pri odstraňovaní následkov povodní. Prešovský samosprávny kraj zvažuje, že bude žiadať o úver a v spolupráci s Košickým aj o prostriedky z fondov Európskej únie. Nedostatok peňazí spôsobuje regionálnej samospráve i problémy s poistením majetku. Z doterajších analýz vyplýva, že asi len 40 percent majetku Prešovského kraja má poistenie.

01 - Modified: 2002-12-05 05:23:45 - Feat.: 0 - Title: Čierna mora Špidlu - Zeman na hrade
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. apríl 2024 01:42