StoryEditor

Burzy v strednej Európe fúzie nechcú

20.07.2006, 00:00
Fúzie búrz v našom regióne sa odkladajú. Viedenská burza organizuje stretnutia a hľadá možnosti spolupráce medzi burzami v regióne, zatiaľ však nedošlo k žiadnym dohodám. Prípadná fúzia by mala priniesť zníženie nákladov.
Najnovším trendom vo svete v posledných mesiacoch je zlučovanie akciových búrz. Napriek sérii rokovaní medzi viacerými poprednými burzovými operátormi, medzi ktorými najviac rezonovalo spojenie newyorskej NYSE (New York Stock Exchange) s paneurópskym operátorom Euronext, burzy v strednej Európe o zlučovaní so silnejšími partnermi zatiaľ neuvažujú. Jedinou lastovičkou bol vstup viedenskej burzy do akcionárskej štruktúry budapeštianskej burzy.

Rozhodnú náklady na zlúčenie
"Osobne neverím, že spojením búrz v našom regióne sa dosiahne väčší objem obchodov, než by bol súčet obchodov týchto búrz pred ich spojením. Dokonca si myslím, že o nejakú časť objemu obchodov by mohla nová burza prísť," tvrdí generálny riaditeľ Burzy cenných papírů Praha, Petr Koblic. "Aby bolo prepojenie akýchkoľvek búrz efektívne, musíme sa dívať na náklady fúzie. Uvažovalo sa, že použitie jednotného obchodného systému by mohlo mať zmysel - že sa ušetria náklady. Ja však zatiaľ tento efekt v strednej Európe nevidím," dodal. Strednú Európu tvoria podľa neho štyri burzy, ktoré sú objemovo zhruba rovnako malé, používajú však diametrálne odlišnú legislatívu, odlišné jazyky, rôzne systémy a menu - preto zatiaľ nevidí veľkú možnosť ušetriť náklady. Ušetrené náklady sú podľa neho relatívne malé, aby pokryli obrovské náklady na zlúčenie.

Viedeň sa snaží rozhýbať lady
V strednej Európe je najaktívnejšia v oblasti zlučovania Viedeň. "Viedenská burza organizuje už niekoľko rokov stretnutia, ktorých cieľom je nájsť riešenie bližšej spolupráce medzi burzami v našom regióne. Zatiaľ nedošlo k žiadnym konkrétnym dohodám, ktoré by niečo na doterajšom usporiadaní menili," informovala o aktivitách viedenskej burzy generálna riaditeľka Burzy cenných papierov v Bratislave Mária Hurajová. Na týchto stretnutiach sa zúčastňujú aj zástupcovia bratislavskej burzy.
Jediným, s kým sa Rakúšanom podarilo dohodnúť sú Maďari. "Piati rakúski investori, medzi nimi tri banky a viedenská burza, vlastnia 69 percent akcií budapeštianskej burzy a oni rozhodnú aj o ďalšom smerovaní našej burzy," vysvetľuje podpredseda predstavenstva budapeštianskej burzy György Mohai.
Jednotná európska burza?
Logickým riešením by podľa Hurajovej bolo prepojenie vyvolané spoločným regionálnym zázemím, tak, ako sa to udialo v prípade severských búrz. Aj pobaltské krajiny, ktorých história a úroveň kapitálových trhov sú porovnateľné s pomermi u nás, dnes už profitujú z toho, že sa postupne zapojili do širšieho celku, ktorý je okrem iného založený aj na regionálnej báze.
Najväčšie náklady búrz tvoria podľa Koblica náklady na systémy. "Viem si v stredno- a dlhodobom horizonte predstaviť situáciu, keď môže dôjsť k nejakému ´cost-sharingu´, nákladovému ´spojeniu z rozumu´ v prípade zavedenia jednotných systémov niekoľkých skupín búrz v Európe. Nie som však zástancom jednej európskej burzy. To je nezmyselná predstava. Verím menším regionálnym burzám," prognózuje budúcnosť akciových trhov v Európe Koblic. "Viem si predstaviť širšie nákladové synergie v oblasti systémov ako veľmi účelné napríklad pri fúziách depozitárov a vysporiadaní obchodov," dodal. Podľa Koblica však nie je dôvod, prečo by sa nemali zlučovať klíringy a settlementy jednotlivých krajín.
O budúcnosti kapitálových trhov v Európe sa už niekoľko rokov opatrne hovorí. Ide o veľký projekt, ktorý sa pomaly posúva vpred. V tomto prípade ide naozaj o beh na dlhé trate. Koblic by najradšej videl, aby sa tento proces zrýchlil, lebo tam vidí priestor na výrazné zlepšenie kapitálových trhov v Európe.

Burzy v strednej Európe Trhová kapitalizácia (akcie a podielové listy)*
bratislavská burza  3 719,86
pražská burza 29 950,41
viedenská burza 122 133,00
budapeštianska burza 24 814,20
varšavská burza 83 234,94
* jún 2006, v mil eur
Zdroj: Federation of European Exchanges
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. máj 2024 10:06