StoryEditor

Obedňajšie pasce

04.12.2006, 23:00

S odporúčaniami, že človek musí prijímať potravu päťkrát za deň, sa už experti na výživu rozlúčili, aj tak to dokáže dodržať málokto. Náš žalúdok je zberný orgán. Len čo dostane niečo na spracovanie, začne pracovať a nepotrebuje stály prísun surovín. Kvoli spaľovaniu tukov by boli ideálne troj- až štvorhodinové prestávky medzi jednotlivými jedlami. To je však ťažké dodržiavať, pretože máme alebo málo času myslieť na jedlo alebo príliš veľký hlad... Ale vypúšťať obed, ako to často robia priveľmi zamestnaní ľudia, je chybou.

Poradkyňa pre výživu Caroline Bienertová pre nemecký časopise Myself povedala, že obed by mal byť pre každého povinnosťou a večera liečbou. V každodennom strese zostáva často práve obed na vedľajšej koľaji. Ľudia kvôli nedostatku času obedujú v bufetoch s rýchlym občerstvením a toto jedlo potom zostáva dlho ležať v žalúdku ťažké ako olovo, čo krátkodobo škodí nálade a aktivite a dlhodobo zdraviu.

Keď telo prejde trpezlivosť
Do štyridsiatky môže ešte telo robiť kompromisy, ale raz ho prejde trpezlivosť s naším stravovaním a začne reagovať ukladaním tuku, pálením "záhy", vysokým cholesterolom či problémami s krvným obehom. Toto všetko sú dôvody, prečo by sme sa mali začať starať o svoje stravovanie a to, čo robíme nesprávne, zmeniť.
Uvedieme príklad jednej 37-ročnej lekárky, nazvime ju Štefánia. Ako lekárka veľmi dobre vie, ako by sa mala stravovať, ale jej časová situácia nie je ideálna: Na klinike, ktorá funguje celý deň, nie je čas na poriadny obed, tak si dá väčšinou len plnenú placku alebo obloženú žemľu. Preto pribrala za posledný rok až desať kíl.
Štefánia vstáva o šiestej ráno. Na raňajky má kávu a chlieb alebo müsli. Na klinike do pol jednej nemá na nič čas a, samozrejme, má potom obrovský hlad. Väčšinou ide s kolegami na placku plnenú mäsom alebo na pizzu. Niekedy si dá aj predjedlo, napríklad zeleninu naloženú v oleji alebo žemľu s maslom a syrom alebo salámou. O pol ôsmej je večera. Len vtedy, keď je celý deň doma, si navarí -- napríklad špagety s lososom. "Samozrejme, že sa snažím stravovať vyrovnane, ale občas predsa len aj pri najväčšej snahe skončím pri hamburgeri. Môj najväčší problém je náhly pocit hladu. Potom sa neviem ovládať," priznáva.

Riešenie:
Nečudo, že má Štefánia problémy s váhou. Pizza, placka, hamburger a salámová žemľa obsahujú priveľa tuku, uhľohydrátov a cukru. Pankreas produkuje nedostatok inzulínu, a to spôsobuje znovu nutkavý pocit hladu. Aby tomu zabránila, mala by jesť celozrnné produkty. Tie udržiavajú hladinu cukru v krvi stabilnú a zásobujú telo sýtiacimi balastnými látkami, ktoré okrem iného pozitívne ovplyvňujú aj látkovú výmenu. Ako obloha je syr oveľa lepší ako saláma. Štefánia by mala bezpodmienečne jesť viac ovocia a zeleniny. A pri večernom varení by si mala pripraviť vždy jednu porciu navyše a vziať si ju so sebou do práce.

Nevynechávajte raňajky
Mnohé ženy zasa v snahe nepribrať vynechávajú raňajky. Je síce pravda, že ráno sa dá pomerne ľahko zvládnuť len s jednou -- dvomi kávičkami, ale okolo obeda im už škŕka v žalúdku a zjedia toho oveľa viac ako keby raňajkovali, a tak sú po výdatnom obede často aj hodinu, dve neschopné plného výkonu. Navyše ranná káva nedodáva telu potrebné tekutiny, preto je bylinkový čaj na raňajky oveľa vhodnejší -- aspoň namiesto jednej z dvoch káv. Tekutiny treba dopĺňať aj počas celého dopoludnia. Ak na obed vaše kroky smerujú do závodného bufetu, dajte si pozor, aby ste nejedli každý deň to isté a aby to boli podľa možnosti minútky, a nie hodiny prihrievané jedlá. Viaceré štúdie dokázali, že kantínoví stravníci, ktorí často jedia mastné a prihrievané jedlá, bývajú popoludní nesústredení. Niekedy je preto vhodnejšie, ak nemáte možnosť zmeny bufetu, doniesť si v niektorých dňoch obed z domu.

Jedlá, ktoré vyvolávajú hlad:
Pizza
-- obsahuje veľa uhľohydrátov a tuku
Obložená žemľa -- obsahuje skryté tuky v oblohe, napríklad salámovej
Čokoládová tyčinka -- je v nej priveľa cukru aj tuku
Vrecúškové polievky -- obsahujú veľa umelých aromatických prísad aj soli a málo balastných látok
Sušené ovocie, ktoré je teraz veľmi aktuálne, je lepšou pochúťkou ako čokoláda, ale obsahuje tiež veľa cukru
Müsli -- pozor, sú tiež dosť kalorické

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. máj 2024 14:30