StoryEditor

Heslo dneška: Go East!

22.03.2006, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Zahraničné firmy, ktoré vysielajú svojich zamestnancov do zahraničia, čoraz častejšie smerujú svojich manažérov do Číny. Ázijská krajina sa tak po strednej Európe, ktorá je v posledných 15 rokoch najčastejším prechodným bydliskom zahraničných pracovníkov, stala najrýchlejšie rastúcou destináciou. Vyplýva to z výsledkov prieskumu Inštitútu pre globálnu mobilitu (IGM). "Globalizácia je vo svete biznisu v súčasnosti úplným megatrendom. Sme v strede druhej zlatej horúčky, ale mottom dneška nie jej ,Choď na západ´, ale ,Choď na východ´," uviedol prezident IGM Brian Friedman.
Okrem toho sa podľa prieskumov rýchle mení aj povaha zahraničných stáží. Najrýchlejšie pribúdajú ľudia na krátkodobých pracovných cestách a tí, čo každý deň alebo každý týždeň dochádzajú za prácou za hranice. Počet tradičných manažérov, vysielaných do cieľových krajín na dlhší čas, väčšinou na tri až päť rokov, zostane podľa prognóz na rovnakej úrovni.
Prieskum ďalej zistil, že značný počet manažérov, vyslaných na dlhší čas, po návrate domov nezostane u svojich zamestnávateľov a väčšina spoločností, ktoré sa na prieskume zúčastnili, očakáva, že príde o 20 percent odborníkov po ich návrate domov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. máj 2024 17:55