StoryEditor

Poprad je slovenským mestom číslo jeden

17.07.2006, 00:00

Poprad má výbornú polohu pod Vysokými Tatrami a šancu stať sa jedným s najvyspelejších miest Slovenska. V januári dostal od slovenskej ratingovej agentúry CRA, ktorá je členom svetoznámej americkej agentúry Moody´s, najvyššie hodnotenie spomedzi slovenských miest za rok 2004. "Stali sme sa veľmi dôveryhodným partnerom nielen pre domácich, ale hlavne zahraničných investorov," povedal popradský primátor Anton Danko.
Poprad má výbornú finančnú kondíciu -- má vysokú schopnosť splácať svoje budúce korunové záväzky, ako aj krátkodobé do jedného roka či už domácim alebo zahraničným subjektom. Výhľad ratingu je pritom stabilný. Mesto si v posledných rokoch mohlo dovoliť financovať zvýšenú investičnú aktivitu bez čerpania nových úverov. Výšku zadlženia považuje CRA za nízku a z nej vyplývajúcu dlhovú službu za bezproblémovú. "Našou prvoradou snahou je získať čo najviac investorov, ktorí vytvoria veľký počet pracovných miest," dodal Danko.
Rozpočet Popradu 942 miliónov korún je historicky najvyšší, pričom dane sa nezvyšovali. Na investičné zámery je vyčlenených vyše 330 miliónov. K rozmachu mesta by malo čoraz viac prispievať letisko, ktoré dnes prevádzkuje pravidelnú linku len do Londýna. Cieľom je oživiť prepravu aspoň na 150-tisíc cestujúcich ročne, ako to bolo v sedemdesiatych rokoch. Za prvých päť mesiacov tohto roka zaznamenalo 19-tisíc pasažierov. Letisko vlastnia štyri subjekty -- štát, prešovská samospráva a mestá Poprad a Vysoké Tatry.


Najväčšie popradské investície
Všetky plánované investície v metropole Vysokých Tatier na tento rok sa už rozbehli. Priemyselný park bude v prvej etape naplnený, predpokladá sa zamestnanosť 550 ľudí, a mal by sa rozširovať. Hoci sa v jeho areáli objavili archeologické pamiatky, mesto zareagovalo pružne a vyčlenilo financie na výskum, aby sa mohlo rýchlo pokračovať v expanzii parku. V jeho blízkosti sú pre mesto najvýznamnejšie firmy Tatravagónka a Whirlpool, ktorý však vlani prepustil dvesto zamestnancov a nie je vylúčené ani úplné zastavenie výroby v Poprade.
Škoda, že výrobu sporákov, mrazničiek a umývačiek riadu sa americký závod Whirlpool nerozhodol postaviť pri popradskej fabrike na práčky, ale v poľskom Vroclave. Poprad tak prišiel o investíciu štyri miliardy korún ako aj tisícku pracovných miest. Na druhej strane sa však teší veľkému záujmu britskej spoločnosti Letheby & Sons, ktorá sa po dokončení vodného raja Aquacity bude môcť pochváliť až šesťmiliardovou investíciou. Jej súčasťou bude aj rekonštrukcia futbalového štadióna.
127 miliónov -- dostavba viacúčelovej haly
25 miliónov -- revitalizácia zelene, chodníkov a parkovacích plôch na sídlisku Juh
18,5 milióna -- rekonštrukcia centra mestskej časti Matejovce

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
12. máj 2024 12:32