StoryEditor

Turecké akcie ako na hojdačke

08.06.2006, 00:00

Výpredaj akcií zasiahol podobne ako ostatné svetové burzy aj tureckú. Index ISE klesol o štyri percentá, od konca mája stratil už 16 percent. Napriek tomu sú analytici a správcovia fondov pomerne optimistickí, podľa nich sa totiž z dlhodobého pohľadu v nijakom prípade netreba báť znehodnotenia investícií. "Podobne ako iné krajiny s prudko sa rozvíjajúcimi trhmi, aj Turecko má už najhoršie za sebou," domnieva sa napríklad Manfred Zourek, správca fondu Espa Stock Istanbul založeného viedenskou spoločnosťou Erste Sparinvest. Je presvedčený, že v rámci celkového upokojenia trhov sa zotaví i turecká burza. Riziko ďalšieho poklesu kurzov preto považuje za málo pravdepodobné.
Iní experti však varujú, že v prípade Turecka si investori budú musieť zvyknúť na väčšiu kolísavosť kurzov. Vplyv na to môže mať aj včerajšie zasadanie centrálnej banky, o ktorom sa predpokladalo, že prinesie zvýšenie úrokových sadzieb. Strážcovia meny tým reagovali na najnovší vývoj inflácie. Jej hodnota dosiahla v apríli hrozivých 8,8 percenta a v máji negatívny trend pokračoval. Inflácia sa zvýšila na 9,9 percenta, čo je najhorší výsledok za posledných 19 mesiacov. Na strate hodnoty líry sa okrem toho negatívne odrazili aj zvýšené ceny energie a surovín. Podobný vývoj odborníci očakávajú aj v júni a v júli.
Turecká mena sa v priebehu posledného mesiaca oproti doláru oslabila o 19 percent a v pomere k euru dokonca o 21 percent. Začiatkom týždňa si pozíciu mierne opravila, keď štátny fond bezpečnosti vkladov predal na trhu asi 200 miliónov dolárov. Ide o prostriedky pochádzajúce z predaja telekomunikačnej spoločnosti Telsim konkurentovi Vodafone. Táto operácia tureckému štátu vyniesla 4,55 miliardy dolárov. Guvernér centrálnej banky Durmus Jilmaz pritom nevylučuje pokračovanie intervencií na podporu líry: "Máme devízové rezervy vo výške 60 miliárd dolárov -- a tie v krajnom prípade použijeme."
Isté starosti však finančnému trhu spôsobuje aj politický vývoj v krajine. Premiér Erdogan sa dostal do konfliktu nielen s justíciou a armádou, ale aj s podnikateľmi. Zväz podnikateľov už upozornil vládu, že svojou islamskou agendou kabinet rozdeľuje spoločnosť a škodí ekonomike. (gaf)

Riziká investovania na Bospore
Investori, ktorí si zvolili Turecko, musia mať v súčasnosti dobré nervy. Index ISE-100 sa síce v prvých dvoch mesiacoch tohto roka zvýšil o 19 percent, postupne však jeho hodnota klesla opäť na pôvodnú úroveň. Vývoj na akciovom trhu pocítili negatívne najmä zahraniční investori, a to kvôli kurzovému poklesu tureckej líry. Mnohí z nich preto odišli. Turecké bankové kruhy odhadujú, že v dôsledku toho v poslednom období z krajiny uniklo viac ako desať miliárd dolárov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. máj 2024 20:18