StoryEditor

Ktoré jazykové certifikáty sú populárne

04.10.2006, 00:00
Autor:
htht

Angličtina
TOEFL
Test z angličtiny ako cudzieho jazyka (Test of English as a Foreign Language) je celosvetovo rozšírený test z angličtiny požadovaný rôznymi inštitúciami a hlavne zahraničnými školami. Každá škola si stanovuje počet bodov, ktoré musí študent dosiahnuť, aby bol prijatý na štúdium. Test sa vyžaduje od uchádzačov o bakalárske, magisterské a postgraduálne štúdium. Skladá sa z častí čítanie (60 -- 100 minút), počúvanie (60 -- 90 minút), hovorenie (20 minút) a písanie (55 minút). Vyskúšať si ho môžete po zaregistrovaní na www.ets.org/toeflpractice. Na Slovensku sú v súčasnosti otvorené internetové testovacie centrá v Bratislave, Košiciach, Bardejove a Trenčíne. S takýmto novým typom testovania - cez internet - sa začalo v júli tohto roka. Internetové testovanie obsahuje aj novú časť, už spomínané hovorenie (Speaking). Ostatné časti budú mať novú štruktúru, budú integrované, to znamená budú kombinovať jednotlivé úlohy: čítanie, počúvanie, hovorenie, písanie. Po zavedení internetového testovania TOEFL, papierové (paper-based) ani počítačové (computer-based) testovanie už nebude. Na internetovú formu TOEFL sa môžete zaregistrovať on-line (www.ets.org/toefl), telefonicky (platba kreditnou kartou) alebo poštou (platba bankovým šekom). Registračný formulár nájdete na www.ets.org/toefl alebo v registračnom bulletine, ktorý je k dispozícií v pracoviskách SAIA alebo Fulbrightovej komisie. Výsledky budú zverejnené na webstránke www.ets.org/toefl v časti Learners and Test Takers 15 pracovných dní po teste a potom zaslané poštou uchádzačovi a zvoleným inštitúciám. Poplatok je 145 USD (4 280 Sk).
(zdroj: SAIA)

IELTS
Skúška je vhodná pre tých, ktorí chcú študovať, pracovať alebo absolvovať vzdelávací kurz v anglickom jazyku. Skúšku uznáva väčšina britských, austrálskych, kanadských a novozélandských akademických inštitúcií. V USA narastá jej dôležitosť ako alternatívy ku skúške TOEFL.
Skúška má štyri časti: počúvanie (približne 30 minút), čítanie (približne jedna hodina), písanie (približne jedna hodina) a hovorenie (11 až 14 minút). Informácie a vzorové testy sú aj na www.ielts.org. Vzorové testy aj prípravnú literatúru požičiavajú British Council v Bratislave alebo britské centrá v Banskej Bystrici a Košiciach, prípravné publikácie mávajú aj kníhkupectvá.
Skúšky organizuje British Council každý mesiac v Bratislave, cena 5 650 Sk. Platí sa zvyčajne šesť týždňov vopred. Výsledky posiela British Council na trinásty deň po skúške.

Cambridge ESOL
Súbor svetovo najuznávanejších certifikátov pre študentov anglického jazyka zoradených podľa úrovní ovládania jazyka.
V závislosti od úrovne skúška môže mať tri až päť častí, ktoré testujú všetky jazykové schopnosti -- počúvanie, čítanie, písanie a hovorenie. Informácie sú aj na www.cambridgeESOL.org.
Na prípravné kurzy sa možno prihlásiť v jazykovej škole alebo vo výučbovom centre British Council v Bratislave. Prípravnú literatúru nájdete v dobre zásobených kníhkupectvách, v British Council v Bratislave alebo v britských centrách v Banskej Bystrici a Košiciach si ju možno požičať aj so vzorovými testami.
Zaregistrovať sa na skúšku možno počas registračného obdobia na internetovej stránke http://examinations.britishcouncil.org alebo na príslušnej jazykovej škole. Ceny certifikátov sú od 3 200 do 5 800 Sk, čím vyššia úroveň, tým vyšší poplatok.
Skúšky British council organizuje v Banskej Bystrici, Bratislave, Košiciach, Sučanoch a Žiline. Oznámenie o výsledku kandidáti dostanú jeden až dva mesiace po skúške. Pre kandidátov s osobitnými potrebami je možné zabezpečiť úpravy -- dlhší čas, Braillovo písmo a podobne.
(Zdroj: British Council)

TOEIC
Test of English for International Communication (TOEIC) je štandardizovaným testom anglického jazyka z pracovného prostredia určený pre ľudí, ktorých rodným jazykom nie je angličtina. Test hodnotí vedomosti každodenne používanej angličtiny u ľudí pracujúcich v medzinárodnom prostredí. Výsledok TOEIC testu vyjadruje úroveň, akou spolu ľudia po anglicky komunikujú v globálnom pracovnom prostredí. V súčasnosti, sa TOEIC test stal vedúcim svetovým testom anglického jazyka v obchodom kontexte. Testovanie trvá 2,5 - 3 hodiny. Skladá sa z čítania a počúvania. Výsledky dostanete do 10 pracovných dní. Prihlásiť sa možno napríklad cez jazykové školy, či agentúry, ako aj cez www.toeic.sk. Cenu individuálneho testovania napríklad uvádza International House Bratislava 3 300 Sk s DPH s možnosťou zliav pri vyšších počtoch testovaných.

Nemčina
Zertifikat Deutsch
Predpokladá asi 440 až 520 vyučovacích hodín nemeckého jazyka a vek nad 16 rokov. Tento certifikát je dokladom o dobrých základných znalostiach nemeckého jazyka (úroveň B 1). Absolvent skúšky sa dokáže zapojiť do každodennej komunikácie písomne i ústne a vyjadrovať sa k témam každodenného života.
Skúšku akceptujú zamestnávatelia ako doklad o dobrej znalosti základov nemeckého jazyka. Stojí 2 800 Sk.

Zentrale Mittestufenprüfung
Môžu sa na nej zúčastniť záujemcovia nad 16 rokov a jej absolvent dokladuje týmto certifikátom ovládanie nemeckého jazyka na úrovni C1. Ak chcete mať skúšku, musíte absolvovať približne 800 až 1 000 vyučovacích hodín. Skúšaný preukáže, že má dobré znalosti nemeckého spisovného jazyka. Tieto jazykové znalosti umožňujú obšírne a správne sa vyjadrovať k mnohým témam, a to ústne i písomne a porozumieť i obťažnejším textom Absolvent skúšky porozumie i dlhým literárnym a odborným a technickým textom, aj keď nie sú z oblasti, v ktorej pracuje.
Túto skúšku v zahraničí uznávajú zamestnávatelia ako doklad o dobrých znalostiach nemeckého jazyka. Certifikát nahrádza na mnohých vysokých školách, odborných vysokých školách a niektorých univerzitách v nemecky hovoriacich krajinách jazykovú prijímaciu skúšku. Informácie poskytuje konkrétna vysoká škola. Poplatok je 3 500 Sk.

Zentrale Oberstufenprüfung
Predpokladá asi 1 200 až 1 400 vyučovacích hodín štúdia nemčiny. Je dokladom, že absolvent skúšky -- starší ako 16 rokov -- ovláda nemecký jazyk na úrovni C2. Absolvent skúšky týmto certifikátom preukáže, že ovláda písomne a ústne korektne spisovný nemecký jazyk a porozumie všetkým autentickým textom akéhokoľvek druhu. Nemá pritom problém porozumieť i dialektom.
Skúška je v praxi uznávaná ako doklad o kvalifikovanom ovládaní nemeckého jazyka. Je dokladom i pre vysoké školy a univerzity a nahrádza prijímaciu skúšku z nemeckého jazyka. Poplatok je 4 000 Sk.

Prüfung Wirtschaftsdeutsch
Táto medzinárodná skúška z hospodárskej nemčiny dokazuje, že sa absolvent dokáže písomne a ústne na vyššej úrovni dorozumieť po nemecky v hospodársko- ekonomických záležitostiach.
Osvedčenie o tejto skúške sa na celom svete teší vysokému stupňu uznania v oblasti obchodného života a priemyslu. Skúška sa uskutočňuje raz do roka, vždy v novembri.
(Zdroj: Goetheho inštitút)

Európske jazykové certifikáty (TELC)
Skúšky na získanie Európskych jazykových certifikátov sa robia v Európe vo vyše 3 000 skúšobných centrách, od roku 2001 aj v Akadémii vzdelávania, a to z angličtiny a nemčiny. Európsky jazykový certifikát preukazuje, že jeho držiteľ dokáže v danom jazyku samostatne písomne i ústne reagovať vo všetkých situáciách, ktoré vznikajú v súkromnom živote i na pracovisku, že rozumie bežným súkromným rozhovorom na pracovisku a vie sa do nich zapojiť. Zároveň rozumie obsahu rôznych druhov textov a vie k nim zaujať písomné stanovisko. Európske jazykové certifikáty sú známe v krajinách Európskej únie i mimo nej. Bývajú uznávané štátom, predstavujú súčasť prijímacieho procesu na vysoké školy a sú dokladom o ovládaní cudzieho jazyka pre zamestnávateľov. Skúšky sa uskutočňujú spravidla trikrát do roka.
(Zdroj: Akadémia vzdelávania)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
07. máj 2024 22:30