StoryEditor

Americké akcie lámu rekordy

27.04.2007, 00:00
Americké akciové indexy sú opäť dobre rozbehnuté. Tento týždeň index Dow Jones prvýkrát v histórii prekonal 13-tisíc bodov. Ďalšie významné indexy S&P 500 a technologický Nasdaq dosiahli najlepšie výsledky za posledných šesť rokov.

Výborný štvrťrok
Za rekordnou výkonnosťou indexov stoja lepšie ako očakávané štvrťročné hospodárske výsledky spoločností. Ako informovala agentúra Reuters, z 500 firiem indexu S&P doteraz 230 uverejnilo svoje zisky. Z nich 158 predstihlo očakávania, 32 bolo v súlade s odhadmi a 40 sklamalo.
Medzi zástupcov indexu Dow Jones s lepšími výsledkami patrili napríklad spoločnosti Boeing, McDonald's a Merck. Darilo sa aj akciám IBM. Až osem percent si pripísali akcie výrobcu hliníka Alcoa po oznámení predaja niektorých svojich súčastí. Internetový obchod Amazon stúpol takmer o 30 percent po oznámení, že zdvojnásobil štvrťročný zisk v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka.
Podľa niektorých analytikov však boli pôvodné prognózy podhodnotené, pretože sa čakal vyšší pokles hospodárskeho rastu v USA. Niektoré hlasy zas upozorňujú na to, že časť svojich ziskov firmy vytvorili v zahraničí, kde je vyšší ekonomický rast ako v Spojených štátoch. "Stále očakávame pokles rastu výnosov v tomto roku na päť percent," povedal pre Reuters hlavný investičný manažér správcovskej spoločnosti BlackRock Bob Doll. Je to jasný pokles oproti predchádzajúcim štyrom rokom, keď zisky rástli dvojciferným tempom.

Zdravý rast
Nárast o tisíc bodov trval indexu Dow Jones iba pol roka. Z jedenásťtisícovej na dvanásťtisícovú hranicu sa pritom šplhal viac než sedem rokov. "Pokračuje zdravý rast trhu, ktorý sa nepodobá na bublinu z konca 90. rokov," povedal investičný manažér Bob Prince zo spoločnosti Bridgewater Associates. Podľa neho je rozdiel v tom, že v súčasnosti sú ceny akcií úplne podporené vyššími ziskami. V čase bubliny internetových spoločností index skočil o 1 000 bodov za necelý mesiac.
Akcie stále atraktívne
Ekonomika Spojených štátov sa napriek vysokým úrokovým sadzbám zatiaľ vyvíja podľa predstáv centrálnej banky. Uspokojivé štvrťročné výsledky a výhľad do budúcnosti prezentuje aj väčšina kľúčových spoločností. "Fundamentálne podklady teda nahrávajú do karát budúcemu vývoju kapitálových trhov. Faktom však ostáva, že sa zrejme ešte počas prvého polroka musíme pripraviť na silnú korekciu, keď investori budú redukovať svoje akciové pozície kvôli vyberaniu ziskov. Druhý polrok by však opäť mal priniesť obrat do kladného smeru a postupné zhodnocovanie investícií," myslí si portfóliová manažérka Investičnej a Dôchodkovej Katarína Antoničová. Riziká pre akciové trhy zostávajú: rastúce náklady na energie, klesajúci trh nehnuteľností a možný nedostatok peňažnej zásoby.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
10. máj 2024 22:48