StoryEditor

Keď sú slová viac ako rozhodnutia

07.07.2006, 00:00

Je už tradíciou, že pri rozhodnutiach šéfov najvplyvnejších centrálnych bánk na svete investori sledujú každé slovo guvernérov a snažia sa vydedukovať, ktorým smerom sa budú uberať ďalšie kroky banky. Inak to nebolo ani po včerajšom zasadnutí Európskej centrálnej banky. Tá síce úroky podľa očakávania nezmenila, oveľa dôležitejší však bol komentár jej guvernéra Jeana-Clauda Tricheta. Od neho si analytici a obchodníci sľubovali naznačenie, či a kedy môžu so zdražovaním peňazí počítať. Doteraz sa očakávalo, že banka zvýši sadzby v auguste. Otázkou však zostáva o koľko. Diskutuje sa tiež, či ECB bude zvyšovať úroky ako doteraz, postupne o 25 bázických bodov, alebo šliapne na plyn a zvýši sadzby rovno o pol percenta. Niektorí členovia Rady ECB už skôr upozornili, že sprísňovanie menovej politiky bude potrebné zrýchliť, aby banka udržala pod kontrolou infláciu.

Ostro sledovaný komentár
"Budeme veľmi bdelí a postaráme sa o to, aby riziká nemali na cenovú stabilitu dosah v strednodobej perspektíve. Naša menová politika zostane akomodatívna," povedal Trichet po zasadnutí ECB. Znamená to, že banka bude naďalej venovať najväčšiu pozornosť rastúcim cenám.

Dobrá správa pre euro
Na jeho slová ihneď zareagoval kurz eura posilnením oproti ostatným svetovým menám. Investori si Trichetove slová vysvetlili ako signál o ďalšom sprísňovaní menovej politiky v eurozóne už najbližší mesiac. Neskorší dátum by znamenal, že by centrálna banka zachovala štvrťročné tempo zvyšovania úrokových sadzieb. V prospech skoršieho zvýšenia sadzieb hovoria aj dobré ekonomické údaje. "Samozrejme nebolo možné očakávať jednoznačné stanovisko o tom, aké rozhodnutie padne na najbližšom zasadnutí, avšak z rétoriky ECB sa prikláňame k zvýšeniu sadzieb v blízkej budúcnosti. Hlavným cieľom bude prísne monitorovanie inflačných čísel, zachovanie spotrebiteľskej dôvery (stabilita cien v ekonomike) a solídny rast hospodárstva. Kľúčom k dvom posledným spomenutým cieľom bude pevné ukotvenie inflačných očakávaní, ktoré sa dostávajú pod tlak z dôvodu dlhodobo vyššej ceny ropy a zmien v nepriamych daniach," vysvetľuje Ondrej Vilinovič, portfóliový manažér Tatra Asset Managementu.
Analytici majú aj ďalší dôvod domnievať sa, že sadzby sa zmenia už na budúci mesiac. Trichet povedal, že stretnutie ECB nebude tradičnou formou telekonferencie, predstavitelia banky sa na ňom zúčastnia osobne. "Je to dosť jasný signál, že v auguste zvýšia sadzby," myslí si analytik Ian Gunner zo spoločnosti Mellon Financial.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
12. máj 2024 06:43