StoryEditor

Bankári sa bránia zmene pravidiel

09.09.2004, 00:00
Bankári sa bránia zmene pravidiel, Európska centrálna banka pripravuje nové predpisy o cenných papieroch

Banky, sporiteľne i družstevné záložne v krajinách starých členov EÚ sa združili do jedného šíku a bijú na poplach proti pripravovaným novým pravidlám obchodovania s cennými papiermi, resp. ich zúčtovávania. Pozmeňovacie návrhy pochádzajú z dielne Európskeho systému ústredných bánk a príslušného výboru Európskeho úradu pre dohľad nad cennými papiermi (CESR). Finančníci by ich prijatie však najradšej zastavili ešte pred tým, ako obe inštitúcie schvália zmeny definitívne. Úspech týchto snáh je však málo pravdepodobný -- obe organizácie totiž na zjednotení medzinárodných štandardov v danej oblasti pracujú už viac než tri roky. Rada ECB sa dokumentom predbežne zaoberala 22. júla a konečný ortieľ má vyriecť v septembri.
Tieto štandardy neskôr poslúžia ako základ smernice EÚ, na ktorej v súčasnosti pracuje bruselská administratíva. S jej schválením sa počíta na budúci rok a mala by začať platiť o štyri roky neskôr. Na rozdiel od smernice je schválenie interných medzibankových pravidiel už v záverečnej fáze. Na začiatku vzniku príslušnej pracovnej skupiny v novembri 2001 boli obavy, že prudký vývoj na trhu cenných papierov za posledných dvadsať rokov za istých okolností môže viesť ku kolapsu celého finančného sveta.
Až doteraz záviseli pravidlá vydávania, obchodovania a zúčtovávania cenných papierov od toho-ktorého národného regulačného orgánu. Snahy o zjednotenie viacerých rozdielnych modelov sú teda logické. Historickým vývojom sa v každom štáte vytvorili centrálne depozitáre cenných papierov, ktoré plnia de facto úlohu akejsi centrálnej banky na trhu cenných papierov. Spravidla však nemajú bankovú licenciu, a tak ani nepodliehajú úradu bankového dozoru. Na medzinárodnej úrovni existujú v tomto odvetví dve strešné autorizované pracoviská (ICSD) -- Clearstream, ktorý obsluhuje najmä Nemecko a Luxembursko, ako aj Euroclear Bank. Pod túto inštitúciu spadajú bývalé národné ústredne Veľkej Británie, Írska, Holandska, Francúzska a najnovšie aj Belgicka.
Predovšetkým nemeckí bankoví odborníci poukazujú na rozpory, ktoré by mohli vzniknúť z tohto dôvodu a dôrazne protestujú proti tomu, aby medzinárodné bankové inštitúcie preberali na seba akúkoľvek rozhodovaciu právomoc bez medzinárodnej zákonnej opory, ktorou môže byť až európska smernica.
Niektorí odborníci však za nespokojnosťou obchodníkov s cennými papiermi tušia i nesplnené očakávanie tejto brandže -- nové pravidlá totiž striktne neoddelili oblasť cenných papierov od ostatného bankovníctva, v čo dúfali. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. máj 2024 03:33