StoryEditor

Ako znížiť vysoký cholesterol prírodnou cestou

14.02.2024, 00:00

Cholesterol je látka, ktorá je pre naše telo veľmi dôležitá. Problém nastáva, keď jeho hladina nebezpečne stúpa. V takom prípade môže viesť až k upchávaniu ciev, infarktu myokardu, cievnej mozgovej príhode a ďalším život ohrozujúcim stavom. Ako dostať hladinu cholesterolu opäť do normálu? Ide to aj bez liekov a my vám poradíme pár tipov, ako na to!

Čo je to cholesterol?

Cholesterol je steroidná látka, vďaka ktorej telo dokáže spracovávať tuky, pomáha aj pri stavbe bunkových membrán a je potrebná pri tvorbe hormónov a vitamínu D. Časť cholesterolu si naše telo vyrába samo, syntézou v pečeni. Zvyšok prijímame v strave. Existujú dva druhy cholesterolu: HDL alebo „dobrý“ cholesterol a LDL alebo „zlý“ cholesterol. HDL pomáha vracať nadbytok cholesterolu z krvi do pečene, kde je odbúravaný, a preto je pre náš organizmus dôležitý. LDL má ale schopnosť usadzovať sa na cievnych stenách a obmedzovať ich priechodnosť.

Kedy by sme mali zbystriť?

Cholesterol nie je nebezpečný, ak sa jeho hladina drží pod hodnotou 5,00 mmol/l (milimolov na liter). Pokiaľ vám testy odhalili zvýšenú hladinu cholesterolu, je potrebné sa zamyslieť nad zmenou životného štýlu. Hladina cholesterolu nad 6,5 mmol/l už je veľmi riziková, a preto obvykle vyžaduje intenzívnu liečbu liekmi na predpis (statíny), ktoré môžu mať množstvo vedľajších účinkov, ako je napríklad poškodenie pečene a obličiek, bolesti kĺbov a pod.

Zmeňte jedálniček

Mnoho osôb, ktoré mávajú problémy s vysokým cholesterolom, tiež trpia nadváhou, a preto je dôležité upraviť jedálniček a znížiť hmotnosť. Ten by mal obsahovať veľa ovocia a zeleniny, vlákniny, rýb a nízkotučných mliečnych výrobkov. Vyhýbajte sa tučným a vyprážaným jedlám, alkoholu, cigaretám, sladkostiam a sladkým nápojom. Obmedzte aj príjem soli (max. 5 gramov denne) a konzumáciu priemyselne spracovaných potravín. Na prípravu jedál dávajte prednosť duseniu a vareniu v pare pred vyprážaním.

Protizápalové potraviny

So znížením cholesterolu vám môžu pomôcť aj tzv. protizápalové potraviny. Medzi ktoré radíme napr. cesnak, avokádo, ananás, kurkumu, olivový olej, škoricu a kyslé a kvasené potraviny, ako napr. kimchi.

Dôležité omega-3 mastné kyseliny

Pri boji s cholesterolom je dôležitý príjem omega-3 mastných kyselín. Tie sa najčastejšie vyskytujú v kvalitnom olivovom oleji, avokáde, orieškoch (mandle, kešu) a rybách. Medzi odporúčané ryby patria: sleď, makrela, losos, sardinky a tuniak. Ideálne je týždenne skonzumovať pol kilogramu rýb. Pokiaľ však morským plodom veľmi neholdujete, môžete omega-3 mastné kyseliny doplniť pomocou kvalitného rybieho oleja.

Viac sa hýbte

Nielen ľudia s nadváhou a zvýšeným cholesterolom by sa mali pravidelne hýbať. Lekári odporúčajú venovať sa každý deň aspoň 30 minút nejakej fyzickej aktivite. Vhodné je plávanie, posilňovanie alebo jóga, kedy zapojíte celé telo. Vôbec najlepšou voľbou je klasická chôdza. Podľa mnohých odborníkov by sme mali denne prejsť minimálne 8 – 10 tisíc krokov. Každodenná prechádzka vám pomôže nielen znížiť hmotnosť, ale aj znížiť a odbúrať stres. Pohyb na čerstvom vzduchu je balzam pre našu dušu a psychiku.

Prírodný pomocník

Okrem úpravy životného štýlu je vhodné užívať aj výživové doplnky s obsahom rastlinných sterolov alebo fytosterolov. Rastlinné steroly majú podobnú štruktúru ako cholesterol a jeho vstrebávanie do krvi blokujú tým, že ony samy sa pritom takmer nevstrebávajú. Nevstrebaný cholesterol je spolu s rastlinnými sterolmi vylúčený stolicou. Dochádza tak k zníženiu hladiny LDL cholesterolu v krvi. HDL cholesterol nie je rastlinnými sterolmi ovplyvnený a naďalej tak môže plniť svoju ochrannú funkciu.

image
Simply

Kúpite výhodne na zlekarne.sk 

Pomoc z lekárne

Rastlinné steroly a oveľa viac v sebe skrýva revolučný výživový doplnok CannamediQ Cholestmizin® Forte, ktorý spája silu konope, monakolínu a zeleného čaju, čím optimalizuje hladinu cholesterolu a chráni celý kardiovaskulárny systém, srdce aj cievy. Zelený čaj pomáha regulovať pomer LDL/HDL. Katechíny zo zeleného čaju navyše zabraňujú absorpcii cholesterolu a hromadeniu triglyceridov. Obsiahnutý pestrec mariánsky zaisťuje ochranu a regeneráciu pečeňových buniek. Osvedčené zloženie obľúbeného prípravku bolo navyše obohatené o rastlinné steroly a pomarančovník pre ešte vyššiu účinnosť.

Začnite problémy so zvýšenou hladinou cholesterolu riešiť včas a vyhnete sa tak doživotnému užívaniu liekov či život ohrozujúcim stavom.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
24. apríl 2024 10:47