StoryEditor

HR trendy 2024: Zamestnávatelia budú prehodnocovať pracovnú kultúru

30.01.2024, 00:00

Posledné roky priniesli veľké zmeny do všetkých oblastí biznisu. Či už boli spôsobené pandémiou, hospodárskym rastom alebo technologickým pokrokom, dotkli sa viacerých segmentov. Oblasť ľudských zdrojov nie je výnimkou.

Spoločnosti v rámci riadenia ľudských zdrojov aplikujú viac technologických inovácií a digitálnych riešení, aby podporili produktivitu, efektivitu a celkovú pohodu zamestnancov. Jednou z oblastí, kde prebieha zvýšená transformácia, je nábor. Ktoré ďalšie oblasti v HR zaznamenávajú zmeny a čo musia mať na pamäti personalisti v roku 2024?

Na tieto otázky nám odpovedala Heather Oxley, HR riaditeľka v GlobalLogic, ktorá je uznávanou líderkou s 21-ročnými skúsenosťami z odvetvia ľudských zdrojov v IT sektore. Venuje sa vytváraniu stratégií pre vyhľadávanie talentov, navrhuje a implementuje rozsiahle talentové programy v rámci spoločnosti GlobalLogic v USA.

„Uplynulé tri roky boli v segmente ľudských zdrojov turbulentné a HR muselo riešiť otázky technologického rozvoja, prísnejších predpisov ESG, nestabilného trhu práce a v neposlednom rade stále významnejšiu tému rozmanitosti a rovnosti na pracovisku. Lídri v oblasti HR musia neustále prehodnocovať svoje stratégie, aby na prvé miesta priorít dostali pohodu zamestnancov, kreativitu a inovácie – tí, ktorí to neurobia teraz, riskujú, že už nenaskočia do rozbehnutého vlaku. Talent je hybnou silou organizácie a jedným z najdôležitejších zdrojov úspechu spoločnosti. Preto je nevyhnutné prehodnocovať spôsob získavania a udržania talentovaných ľudí vo firme," vysvetľuje Oxley.

image

Heather Oxley, HR riaditeľka v GlobalLogic

archív GlobalLogic

4 najdôležitejšie trendy v oblasti ľudských zdrojov podľa Heather Oxley

 

1. Podpora kultúry zameranej na človeka

Firemná kultúra má uprednostňovať predovšetkým blaho zamestnancov, ich rast a spolupatričnosť. Spoločnosti budú pokračovať v investovaní do oceňovania ľudských aspektov, ako sú spolupráca a kreativita, stimulovať rast a vytvárať motivujúce pracovisko.

2. Prechod od tradičných HR procesov k holistickému manažmentu talentov 

Táto nová funkcia HR sa zameriava na zlepšenie komplexných skúseností zamestnancov a ich kariérny postup, čo povedie k zvýšeniu úrovne angažovanosti a produktivity.

3. Nábor založený na zručnostiach sa stane novou normou 

Každý zamestnanec ponúka viac, ako o ňom hovorí jeho dosiahnuté vysokoškolské vzdelanie. HR špecialisti sa budú musieť pozrieť nad rámec ich tradičných úloh a následne zohľadňovať zručnosti a kompetencie, ktoré umožnia prístup k širšiemu portfóliu  talentovaných zamestnancov, čím sa spoločnostiam znížia náklady na školenia a čas potrebný na produktívnu prácu.

4. Zmiešaná pracovná sila s AI

HR oddelenia sa budú čoraz viac spoliehať na rozhodnutia založené na údajoch a štatistikách. Využijú ich pri zlepšovaní náboru, angažovanosti zamestnancov, výkonnosti aj strategickej implementácii poznatkov.

Súčasnosť a budúcnosť HR v strednej Európe a vo svete

 

Európski HR profesionáli presúvajú priority naprieč odvetviami smerom k zlepšovaniu skúseností zamestnancov, zlepšovaniu strategického plánovania pracovnej sily, prehodnocovaniu postupov odmeňovania a inovácii ako strategickej obchodnej hnacej sile ich organizácií.

To všetko korešponduje s dynamickou a neustále sa meniacou pracovnou silou, ktorá si vyžaduje väčšie zameranie na blahobyt, rozmanitosť, rovnosť a záväzky v oblasti sociálneho vplyvu. S príchodom IT firiem, ktoré plánujú rozšíriť svoje pôsobenie v strednej Európe, podporí prílev kvalifikovaných talentov rôznorodosť myslenia a zvýšenie produktivity pracovnej sily.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
06. máj 2024 03:23