Vedkyňa Darina Štyriaková ukazuje na riadok s mrkvou, na ktorom bolo použité biohnojivo – vľavo je riadok bez neho. ekolive
StoryEditor

O biohnojivo zo Slovenska je záujem po celom svete - dokáže znásobiť úrodu až do 50 %

24.01.2024, 00:00

Vedci z košického startupu ekolive vynašli spôsob výroby biohnojiva, ktorý je na svete unikát. Využíva prirodzenú silu baktérií, aby sa z nevyužitých surovín po ťažbe stali prírodné biostimulanty pre pestovanie plodín. Dokážu sa postarať o výrazne viac zdravšej úrody, obnovovať zdravie pôdy a pomáhajú aj pri viazaní CO2 do zeme.

Rodinný startup sa zaoberá technológiou biolúhovania. Pôvodne išlo hlavne o čistenie pôdy a spoluprácu s firmami z banského priemyslu. Úplne náhodou však prišli s prevratným objavom, ktorý sa stáva veľmi sľubným riešením pre rozvoj ekologického poľnohospodárstva na celom svete.

Jeho výsledky sú natoľko ohromujúce, že minulý rok oslovil odborníkov na ochranu životného prostredia, ktorí mu udelili celoslovenskú envirocenu Atlas v kategórii Eko startupy. Nadácia VÚB aktuálne otvorila do 3. februára prihlasovanie do ďalšieho ročníka ocenenia a venuje víťazným organizáciám v piatich kategóriách 50-tisíc eur.

S technológiou začali pred vyše 30 rokmi už moji rodičia. Bola vyvíjaná na to, aby sa dali ekologicky čistiť nerastné suroviny alebo ťažiť kovy ekologickým spôsobom. Experimentovali pritom s baktériami, ktoré rozkladajú minerály a horniny a skvapalňujú ich,“ vysvetľuje riaditeľka startupu ekolive Darina Štyriaková. Pri zdokonaľovaní tohto postupu došlo k nečakanému objavu: „Všade tam, kde sme vyliali tekutý zvyšok z biolúhovania, začala rásť vysoká tráva a všetko bolo zelené,“ približuje vedkyňa, ktorá vyštudovala biotechnológie a geológiu.

image

Rodinný startup s Košíc sa zaoberá technológiou ekologického čistenia nerastných surovín - náhodou prišli s prevratným objavom pre rozvoj ekologického poľnohospodárstva. 

 

ekolive

Odolnejšie rastliny, ktoré viac urodia

Vzniklo tak tekuté biohnojivo. To obsahuje v jednom litri až miliardu užitočných baktérií, množstvo dôležitých prvkov, vzácnych proteínov a organických kyselín, no žiadne toxické prvky. Práve v Košiciach prišli na to, že tento „koktejl“ má mimoriadne pozitívne účinky na rast a zdravie rastlín aj pôdy.

Náš produkt obsahuje probiotické baktérie, ktoré aj my konzumujeme pre našu imunitu. Dokáže tak obnoviť imunitu rastlín, netreba pri ňom používať pesticídy, zvyšuje efektívnosť klasických hnojív. Rastliny sú oveľa väčšie, majú bohatšiu a zdravšiu úrodu,“ vysvetľuje Darina Štyriaková a opiera sa pritom o reálne výsledky partnerov – od lokálnych farmárov až po veľkých producentov v poľnohospodárstve. Tí tento objav testujú po celom svete – od zemiakov, jahôd, viniča, až po citrusy či výsadbu trávnikov.

Sme radi, že sa testovania farmárov a firiem osvedčili a dnes používajú naše produkty už na celé plochy. Tento rok nás mimoriadne prekvapil napr. úspech partnera z Bulharska, ktorému sa zvýšila úroda kukurice o neskutočných 50 %,“ hodnotí šéfka startupu. Medzi ďalšie úspechy patrí aj výsledok slovenských poľnohospodárov v Blatnom, ktorí dosiahli rekord v zvýšení cukornatosti cukrovej repy. Teší aj spätná väzba z Oravy, kde biostimulant ochránil úrodu zemiakov pred plesňovými a bakteriálnymi ochoreniami. „Farmár nám hovoril, že ostatným pestovateľom pohnili zemiaky, iba jemu nie. Dokonca aj kravy si vyberali tú trávu, ktorú pohnojil naším produktom.“ Výrazný je aj úspech z vinárstva na východnom Slovensku, ktoré si pochvaľuje až o vyše 20 % vyššiu váhu strapcov, aj vyšší podiel hroznového cukru v bobuliach a imunitu proti plesňovým ochoreniam. Biostimulant nielen zvyšuje a skvalitňuje úrodu, znižuje náchylnosť rastlín, ale ich tiež dokáže lepšie ochrániť pred dlhšími obdobiami sucha, zvyšuje ich odolnosť aj pred chladom a mrazom. 

image

Vďaka slovenskému vynálezu sú rastliny oveľa väčšie a majú bohatšiu a zdravšiu úrodu. 

ekolive

Oceňovaný prírodný vynález si razí cestu do sveta

Vedci z ekolive objavujú stále nové schopnosti svojich užitočných baktérií. Stále viac sa ukazuje, že ich biohnojivo má obrovský potenciál pre rozvoj regeneratívneho poľnohospodárstva - a to nielen z hľadiska pestovania, ale aj pozitívneho dopadu na samotnú pôdu. „Dnes sú už pôdy veľakrát mŕtve, nefungujú v nej biologické procesy potrebné pre rastliny. Výskum z poprednej poľnohospodárskej univerzity v Turecku potvrdil, že naše zdravé baktérie zvyšujú kvalitu pôdy vo všetkých parametroch,“ hovorí Darina Štyriaková a spomína aj ďalšie výskumy a projekty startupu, ktoré dokazujú, že používané baktérie majú aj merateľný vplyv na biologickú fixáciu CO2 zo vzduchu do zeme.

Startup ekolive je držiteľom certifikátu ETV od Európskej komisie pre svoju ekoinovačnú metódu, ktorý má momentálne len 15 firiem z celej EÚ. Je tiež členom Európskeho inštitútu pre inovácie a technológie a ako prvá slovenská firma sa stal súčasťou ich programu Rising Food Stars. Rozrastajúci sa tím je aktívny po celej Európe a darí sa mu v expanzii už aj mimo EÚ – napr. do Mexika, Austrálie a tiež do Afriky.

Celkový environmentálny aj ekonomický prínos vynálezu biohnojiva minulý rok ocenila aj porota slovenských enviro expertov a startup ekolive získal ocenenie Atlas. „Veľmi si to vážime, lebo Atlas bol minulý rok jedným z prvých ocenení práve doma na Slovensku. Aj vďaka publicite spojenej s cenou si nás tu začali ľudia a partneri viac všímať. Získali sme tiež grant od Nadácie VÚB, z ktorého sme mohli zafinancovať výskumy pre náš ďalší rozvoj, čo nám tiež pomohlo,“ hodnotí Darina Štyriaková.

image

Vinári si pochvaľujú až o vyše 20 % vyššiu váhu strapcov, vyšší podiel hroznového cukru aj imunitu viniča proti plesňovým ochoreniam. 

ekolive

Rozdajú ceny v piatich kategóriách – víťaz každej dostane 10-tisíc eur

Najväčšia iniciatíva, ktorá na Slovensku oceňuje zásluhy v ochrane prírody, otvorila svoje ďalšie kolo. 

Aj tento rok na Deň Zeme spozná Slovensko víťazov envirocien Atlas. Najlepšie zelené projekty roka 2023 sa opäť dočkajú verejnej pocty aj finančnej odmeny.

Nadácia VÚB dáva do 3. februára príležitosť neziskovým organizáciám, ochranárom, mestám, obciam, školám či firmám s dlhodobým zeleným poslaním dať o sebe vedieť. Ak sa v práci venujete niečomu, čo jasne prispieva k ochrane životného prostredia a viete svoj pozitívny dopad zmerať konkrétnymi výsledkami, práve vy môžete prihlásiť svoj projekt. Prišli ste vo svojej firme s originálnym eko riešením, ktoré dokáže svojím kúskom odbremeniť planétu? Aj pre vás sa otvárajú kategórie ceny Atlas. Dokopy ich je päť a v každej udelia organizátori samostatnú cenu.

  1. Ochrana prírody Slovenska – cena pre projekty, ktoré pomohli zachrániť konkrétne prírodné lokality či podporili ochranu ohrozených živočíchov, rastlín alebo ekosystémov,
  2. Zlepšovanie životného prostredia – cena za zlepšenie kvality životného prostredia v mestách, na vidieku a tiež poľnohospodárskej krajine,
  3. Osveta – cena pre „zlepšováky“ v enviro vzdelávaní detí, mladých ľudí či ostatných skupín, 
  4. Eko startupy – cena za originálne zelené projekty začínajúcich firiem v regiónoch Slovenska,
  5. Zelené podnikanie – cena za ekoinovácie v podnikaní, cirkulárnej ekonomike aj v ekologickom poľnohospodárstve.
image

Cenu Atlas si minulý rok v mene celého tímu ekolive prebrala vedkyňa Iveta Štyriaková.

Nadácia VÚB

O odborné a nezávislé hodnotenie sa postará porota zložená z uznávaných osobností v oblasti ochrany prírody a cirkulárnej ekonomiky. Tá vyberie z každej kategórie v priebehu februára troch finalistov a 22. apríla samotných víťazov. Popri piatich cenách môže udeliť aj špeciálnu Cenu poroty.  

Okrem verejného uznania dostanú víťazi vo všetkých kategóriách aj finančnú odmenu 10-tisíc eur na pokračovanie práce a udržanie svojich projektov. Celkovo Nadácia VÚB podporí laureátov v piatich kategóriách sumou 50-tisíc eur. Ak porota rozhodne udeliť aj Cenu poroty, pripravených bude dodatočných 10-tisíc eur ako odmena pre jej držiteľa. 

Ako sa prihlásiť na cenu Atlas

Poslať svoju nomináciu môžete cez elektronický formulár (po zaregistrovaní sa je dostupný v sekcii Atlas 2024) do 3. februára. Viac sa dozviete aj na oficiálnej stránke ocenenia Atlas, kde nájdete aj prehľad víťazov z minulých ročníkov. Inšpiratívne rozhovory o tom, ako ocenené projekty s odstupom času úspešne napredujú, si môžete vypočuť aj v enviropodcaste Nadácie VÚB Atlas.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
30. apríl 2024 12:34