PharmDr. Kamila Horníčková, farmaceutka online poradne MojaLekáreň.skMojaLekáreň.sk
StoryEditor

Farmaceuti upozorňujú na jednu chybu pri podpore imunity. Netreba ju podceniť

11.12.2023, 00:00

Aj napriek tomu, že Slováci starostlivosť o imunitu na jeseň, kedy opäť začína rezonovať téma Covid-19 a iné respiračné ochorenia, nepodceňujú, robia jednu chybu.

Upozorňuje na ňu farmaceut z online poradne MojaLekáreň.sk, Ondřej Pleskot: “nemôžeme čakať, že sa naše telo nasýti vitamínmi do 2 minút, ako sprej na nádchu, alebo za 30 min ako liek na horúčku. Vitamíny musia nasýtiť naše telo postupne, aby ho mohli chrániť. V prípade vitamínov aj minerálnych látok teda platí, že kľúč je prevencia, nie náhla liečba”. Odborníci z MojaLekáreň.sk vysvetľujú, že ak chceme na začiatku sezóny respiračných ochorení dostatočne silnú imunitu, treba začať suplementovať vitamíny, minerály, iné produkty na imunitu s dostatočným predstihom. Aspoň mesiac pred zvýšeným nástupom ochorení, teda napríklad na jeseň. Potom má organizmus čas dostatočne sa nasýtiť potrebnými nutrientami a prebudiť imunitný systém. Aktuálne sa skôr Slováci spoliehajú na nárazové zvyšovanie príjmu vitamínov práve v kritických obdobiach, jeseň – zima. Za posledné týždne je z doplnkov stravy na imunitu najpredávanejší  Vitamín C. Jeho dávkovanie a vstrebateľnosť sú však podľa lekárnika mimoriadne dôležité. “Pokiaľ užijete ráno tabletu bežného Vitamínu C 1000 mg, tak cca 750 mg vitamínu nedokáže telo využiť,” vysvetľuje Pleskot. Lekárnici z MojaLekáreň.sk preto odporúčajú napríklad pri prechladnutí, väčšej telesnej námahe, či strese užívať 4x denne maximálne 125 - 250 mg bežného Vitamínu C. Optimálna denná dávka pre zdravých dospelých je 80 - 100 mg a pre deti 50-100 mg.

Imunita detí v spojení s prírodou

Mamičky intenzívne riešia aj imunitu dojčiat a detí v predškolskom veku. Svedčí o tom vysoký nárast predaja Bachových esencií. Odborníčka na prírodnú medicínu, farmaceutka online poradne MojaLekáreň.sk, Kamila Horníčková, to tiež pripisuje začiatku respiračných ochorení na jeseň. ”Bachove esencie sú bezpečné vodné esencie nezávadných bylín a rastlín, ktoré je možné podávať deťom od dojčenského veku, dospelým aj seniorom.” vysvetľuje dodáva, že mamičky ich volia práve preto, ich pomoc pri podpore zdravej psychickej odolnosti, problémoch so stresom, či spánkom je naozaj silná. Farmaceutka na podporu imunity detí tiež odporúča vitamín C z aceroly, šípok, camu-camu, rakytníka. Deti by sa podľa nej nemali zbytočne vystavovať nárazovej dávke vitamínu C. “Myslíme aj na príjem zinku a zdravých tukov,” dodáva. Zinok lekárnici odporúčajú užívať na lačno a nie na noc. Mal by sa užívať s odstupom aspoň 2 hodín od konzumácie potravín, liekov a doplnkov stravy s obsahom vápnika, železa, medi a kofeínu. Pokiaľ je dieťa už choré, vhodné na podporu imunity sú podľa Horníčkovej imunoglukány, echinacea vo forme sirupu a dobrý čaj na dýchacie cesty s medom. V neposlednom rade netreba zanedbávať pravidelnú dávkou vitamínov z ovocia a pokojné prostredie bez stresu.

image
MojaLekáreň.sk

O MojaLekáreň.sk

Internetovú lekáreň prevádzkuje na Slovensku od roku 2006 spoločnosť Pears Health Cyber, s.r.o. Dnes okrem širokého sortimentu pre zdravie a krásu ponúka i poradenskú službu lekárnikov a v určitých prípadoch garantuje ich odporúčanie. Prístupom k zákazníkom a pacientom si zakladá na ľudskosti, láskavosti a excelentnej zákazníckej skúsenosti. „Sme tu pre každého, kto sa chce cítiť lepšie,“ zdôrazňuje PharmDr. Vladimír Finsterle, zakladateľ a majiteľ spoločnosti Pears Health Cyber.MojaLekáreň.sk sa opakovane umiestňuje na popredných priečkach prestížnej súťaže Heureka ShopRoka, a radí sa tak k najkvalitnejším e-shopom slovenského internetu. Za rok 2021 sa MojaLekáreň.sk stala víťazom Ceny kvality v kategórii Zdravie. V kategórií Cena kvality: Krása a zdravie obsadila druhé miesto.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
28. apríl 2024 06:44