StoryEditor

6 dôvodov prečo je Xiaomi 13T Pro najzaujímavejším smartfónom sezóny

04.10.2023, 00:00

Len pred pár dňami do našich obchodov dorazila dvojica Xiaomi 13T a 13T Pro a svojim pomerom výbavy a ceny prekvapili aj skeptikov.

Xiaomi tradične vždy začiatkom roka predstavuje svoje vlajkové lode a potom po lete zas ich upravený ekvivalent alebo možno akýsi medzistupeň označený písmenom T. Vo februári to boli Xiaomi 13 a 13 Pro, posledné septembrové dni zas Xiaomi 13T a 13T Pro. Ponúkajú trochu obmenenú, ale stále prémiovú výbavu a za ešte dostupnejšie ceny. Vybrali sme 6 dôvodov, prečo by práve tieto novinky mali byť v hľadáčiku každého, kto hľadá vlajkovú loď medzi Androidmi.

Fotoaparáty

Aj séria Xiaomi 13T bola vyvíjaná v spolupráci s ikonickou nemeckou značkou Leica a zameranie na fotografovanie je pri týchto smartfónoch zjavné. Nie iba kvôli logu Leica, táto firma sa aktívne spolupodieľala na vývoji úplne nového objektívu LEICA VARIO-SUMMICRON 1:1 9-2,2/15-50 mm ASPH, ktorý sekunduje rozmernému snímaču s rozlíšením 50 Mpix s optickou stabilizáciou. Ultraširokouhlý fotoaparát má rozlíšenie 12 Mpix a teleobjektív s 2x optickým zoomom má pod sebou 50 Mpix snímač. Dohromady táto trojica dáva každému možnosť sa kreatívne vybúriť a vytvárať úchvatné portréty s prirodzením bokeh efektom, veľkolepé zábery krajiniek alebo scény večernej zábavy s nedostatkom svetla. Ale tiež stabilné 4K či v prípade 13T Pro modelu až 8K videá.

Obrazovka

Najviac používaný komponent každého mobilu je displej a preto na jeho kvalite záleží. V tomto prípade ide o 6,67-palcový Amoled s rozlíšením takzvaných 2,5K. Konkrétne 1220 x 2712 bodov. Nevšednosťou, ktorú môžu závidieť mnohí o dosť drahší konkurenti je obnovovacia frekvencia až 144 Hz a tiež maximálny jas až 2600 nitov pre perfektné HDR scény (Dolby Vision aj HDR10+) pri sledovaní filmov alebo celkovej pohodlnej viditeľnosti na priamom slnku. V ruke tak máte jemný, kontrastný, jasný a plynulý displej pre všetky situácie od fotografovania, surfovania po sociálnych sieťach, hrania hier po pozerania filmov cez streamovacie služby.

image
Xiaomi

Dizajn

Xiaomi 13T Pro a 13T majú úplne totožný dizajn. To znamená plochý displej s minimalistickými rámikmi chránený sklom Gorilla Glass, ľahký, ale odolný rám z tvrdeného plastu a celková odolnosť voči vode a prachu IP68. Zadná strana je v prípade čiernej a zelenej verzie zo skla, v modrom prevedení je to už takzvaná vegánska alebo syntetická koža. Je jemná na dotyk, nezachytáva odtlačky a vyzerá už na prvý pohľad elegantne a luxusne. Okrem výstupov duálnych reproduktorov s podporou Dolby Atmos môže pri pohľade na hornú hranu potešiť drobný infračervený vysielač. Mobilom tak môžete ovládať prakticky akúkoľvek diaľkovo ovládateľnú elektroniku od televízorov až po klimatizácie.  

Výkon

Tento rok sa Xiaomi rozhodlo modely T osadiť čipmi od Mediateku. Podľa posledných testov tak Xiaomi 13T Pro patrí k najvýkonnejším Android smartfónom na trhu a to aj bez nepríjemného prehrievania. Podarilo sa to vďaka použitiu grafénu a novému dizajnu odparovacej komory. Teplo sa tak aj pri najnáročnejších úlohách ako nahrávanie 8K videa alebo hranie najnovších hier dostáva mimo mobil rýchlo a efektívne. Na Slovensku sa predáva verzia s gigantickou porciou pamäte. Tej operačnej 12 GB a na ukladanie slúži až 512 GB.

image
Xiaomi

Batéria

Veľa výkonu či super fotoaparáty by nemali až taký význam ak by bolo mobil nutné neustále nabíjať. Xiaomi ale nešetrilo a aj do tenkého tela sa podarilo dostať až 5 000 mAh batériu, ktorá novinky udrží pri živote jeden veľmi aktívny deň, ale pokojne aj bežný víkend. A aj keby sa ju podarilo vyžmýkať skôr, než je to vhodné, na pomoc prichádza extra rýchle 120 W nabíjanie (13T Pro). Stačí len 19 minút a celá batéria je úplne nabitá. Pri Xiaomi 13T je to 67 W nabíjanie s nabitím z 0 na 100% za zhruba 45 minút.

Cena

Takto vybavené smartfóny by sa podľa odhadov aj nadšencov technológii mali pohybovať aj nad sumou 1 000 eur v prípade Pro verzie a nad 800 eur v prípade 13T. Spojenie dizajnovo podareného tela, nadštandardného displeja, výkonu, výdrže s extra rýchlym nabíjaním a hlavne trojice prémiových fotoaparátov vyvinutých v spolupráci s Leicou sa však predáva za 899 eur v prípade Xiaomi 13T Pro. A Xiaomi 13T, ktorá má len o chlp nižší výkon, pomalšie, hoci stále nadštandardne rýchle nabíjanie a 8 GB operačnej a 256 GB internej pamäte stojí 599 eur. Do 8. októbra sa navyše tieto novinky oplatia ešte viac, pretože do tohto dátumu k nim každý dostane bezplatne praktický tablet Redmi Pad SE v hodnote 189 eur – podrobnosti nájdete na www.xiaomipromo.sk.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
18. máj 2024 00:31