StoryEditor

Pleť s akné: pravidlá starostlivosti a populárne mýty

18.09.2023, 00:00

Pleť s akné potrebuje špeciálnu starostlivosť. V tomto článku sa pozrieme na pravidlá, ktoré pomôžu udržať problematickú a aknóznu pleť v dobrom stave. Taktiež búrame populárne mýty.

PRÍČINY A TYPY AKNÉ

Hlavná príčina akné je hormonálna: Pohlavné orgány (semenníky u mužov a vaječníky u žien) produkujú hormóny nazývané androgény. Vyvolávajú nadmernú tvorbu kožného mazu. Existuje však niekoľko ďalších faktorov, ktoré prispievajú k vzniku akné, vrátane UV žiarenia, znečistenia, stravy a stresu. Keďže akné je predovšetkým hormonálny stav, najčastejšie sa vyskytuje u tínedžerov počas puberty, no postihuje aj dospelých, najmä ženy počas menštruačného cyklu.

Pravidlá starostlivosti o pleť s akné

1. Čistenie

Používajte špeciálne prípravky, ktoré pokožku nepresušia. Mydlo a prípravky s obsahom liehu  sú zakázané, pretože môžu mastnej pleti škodiť vyrážkami.

2. Hydratácia

Mastná pleť potrebuje hydratáciu, ale aby sa neupchávali póry, používajte nekomedogénne prípravky.

3. Na elimináciu vyrážok používajte prípravky aktívnej starostlivosti

Liečiť, nie maskovať – toto pravidlo by si ľudia s akné mali zapamätať. Prostriedky na liečbu akné by mali byť nielen antibakteriálne, ale aj komplexne riešiť kožné problémy.

4. Poznať mieru

Tonálny krém a púder - v prípade potreby nie každý deň. A ak už používate dekoratívnu kozmetiku, vyberajte si nekomedogénne produkty.

5.  Nevytláčajte čierne bodky

Stav pokožky tak zhoršujete a vystavujete ju šíreniu infekcii.

6. Používajte opaľovací krém

Na ochranu pokožky pred exacerbáciou akné a predčasným starnutím nezabudnite pred odchodom von a na dovolenku používať produkty s SPF od The Ordinary.

Správna starostlivosť o aknóznu pleť je, samozrejme, dôležitá, ale je dôležité poznať aj zaužívané mýty o akné, ktoré môžu pleť zhoršiť, ak ich budete dodržiavať.

image
https://pixabay.com/

Populárne mýty o akné a typy akné

Mýtus 1. Akné sa vyskytuje len u tínedžerov.

Realita: Akné nie je len problém tínedžerov. Akné po čase nezmizne. Áno, najčastejšie sú to tínedžeri, ktorých trápi akné (okolo 85 %). Ale v každom veku si akné vyžaduje starostlivú starostlivosť a liečbu akné.

Mýtus 2. Na čistenie používajte mydlo a prípravky na báze alkoholu.

Realita: Používajte len tie prípravky, ktoré sú prispôsobené potrebám mastnej a problematickej pleti. Alkohol a obyčajné mydlo pokožku vysušujú. Čím častejšie budete používať mydlo a toniká na báze alkoholu, tým viac kožného mazu bude vaša pokožka produkovať.

Mýtus 3. Hlavnou príčinou akné sú baktérie.

Realita: Tento mýtus je čiastočne pravdivý. Áno, baktérie Propionibacterium acnes spôsobujú akné. Existuje však mnoho ďalších príčin akné, medzi ktoré patrí: hyperkeratóza (nahromadenie keratinizovaných buniek na koži), hyperseborea (zvýšená sekrécia kožného mazu), hormonálne poruchy, zápaly atď.

Mýtus 4. Slnko lieči akné

Realita: Ultrafialové lúče majú antibakteriálny účinok a dokážu dočasne zlepšiť stav pokožky. Nadmerné vystavovanie sa slnku však naopak vyvoláva hyperkeratózu - zvýšenú mastnotu pokožky, hromadenie odumretých buniek a zhoršenie stavu pokožky.

Mýtus 5. Nesprávna výživa, spôsobuje akné ako sa zbaviť akné

Realita: Vyvážená strava, samozrejme, môže zlepšiť stav pokožky a zdravie. Problém akné však nie ke možne vyriešiť iba správnou výživou.

Dôverujte len overeným informáciám od odborníkov a viac informácií nájdete v našom internetovom obchode makeup.sk.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
03. máj 2024 21:54