StoryEditor

Darovanie vajíčok: neoceniteľný dar, ktorý mení životy

17.08.2023, 00:00

Darovanie vajíčok je proces, v ktorom zdravá žena daruje svoje vajíčka inej žene, ktorá má problémy s plodnosťou. Pre mnohé páry je to posledná nádej na zrealizovanie svojho sna o rodičovstve.

Kto potrebuje darované vajíčka?

Počet žien, pre ktoré sú darované vajíčka jedinou nádejou na tehotenstvo, stále stúpa. Ide o ženy, ktoré:

  • neprodukujú vlastné vajíčka,
  • neprodukujú kvalitné vajíčka,
  • sú prenášačkami dedičného ochorenia.

Určite by žiadna z nás nechcela byť na mieste ženy, ktorá si od reprodukčných špecialistov vypočuje krutú správu, že v jej prípade už nie je šanca na biologicky vlastné dieťa, po ktorom tak túžila. Čo ďalej? Mnohé z nich si nevedia predstaviť svoj život bez materstva. Nič nie je stratené. Ich túžba byť mamou môže byť naplnená.   

image
Gyncare

Darkyne vajíčok sú nádejou pre bezdetné páry

Vďaka pokroku v medicíne môžu odborníci v centrách asistovanej reprodukcie pomôcť týmto ženám dosiahnuť tehotenstvo vajíčkami získanými od darkyne. Darcovský program patrí medzi úspešné metódy liečby neplodnosti. V procese umelého oplodnenia – IVF sa vajíčko od darkyne oplodní spermiami partnera z páru, ktorý o darcovstvo požiadal.

Prečo darovať vajíčka?

Darované vajíčka sú pre páry, ktoré sa roky neúspešne snažia o dieťa, veľkou príležitosťou na zmenu v ich životoch. Zo strany darkyne je to jedinečný akt ochoty a obetavosti podeliť sa o to najcennejšie, čo môže darkyňa dopriať inej žene – byť mamou.

V našich centrách si darkyne veľmi vážime. Pristupujeme k nim s úctou. Ich bezpečnosť je pre nás prvoradá, preto sa o ne dôkladne staráme počas celého darcovského procesu,“ hovorí Daniela Kozárová, IVF koordinátorka Centra pre asistovanú reprodukciu Gyncare v Nitre.

image
Gyncare

Čo získa darkyňa vajíčok?

Darovaním vajíčok darkyňa získava finančnú kompenzáciu minimálne 1 000 € za vynaložený čas, ako aj náhradu ďalších nákladov spojených s darovaním. Nie je to však všetko. Veľkým prínosom pre záujemkyňu o darovanie vajíčok sú hodnotné vstupné vyšetrenia zamerané na stav plodnosti a testy geneticky podmienených ochorení. Z týchto informácií môže profitovať pri založení si vlastnej rodiny v budúcnosti.  

Ako prebieha darovanie vajíčok?

V prípade záujmu o darovanie vajíčok záujemkyňa vyplní kontaktný formulár. Na základe poskytnutých údajov ju vo veľmi krátkom čase kontaktuje IVF koordinátorka z reprodukčného centra, ktorá jej poskytne všetky potrebné informácie a dohodnú si termín vstupnej konzultácie.

Na prvej návšteve absolvuje záujemkyňa základné vyšetrenia, medzi ktoré patria odbery a ultrazvukové vyšetrenie vaječníkov. Potom absolvuje genetickú konzultáciu. Ak sú výsledky všetkých vyšetrení v poriadku, záujemkyňa je pripravená stať sa darkyňou vajíčok.

Po výbere vhodnej príjemkyne darkyňa absolvuje hormonálnu prípravu v trvaní 10 dní, po ktorej jej v krátkodobej anestézii lekár odoberie vajíčka. Kým pre darkyňu je proces darcovstva ukončený, pre príjemkyňu znamená darované vajíčko začiatok nového zázraku života.  

image
Gyncare

Darovanie vajíčok je anonymné

Darovanie vajíčok je na Slovensku legálne a anonymné, čo znamená, že sa nedá darovať vajíčka sestre, prípadne kamarátke. Darkyňa môže vajíčka darovať anonymnej žene, o ktorej sa nič nedozvie. Rovnako ako žena, ktorá prijala darované vajíčka, nespozná darkyňu. Centrá pre asistovanú reprodukciu musia povinne dodržiavať obojstrannú anonymitu. 

K darovaniu vajíčok dochádza na základe zhody krvnej skupiny a požadovaných fenotypových znakov darkyne a príjemkyne, aby sa dieťatko čo najviac podobalo rodičom. Tento proces v reprodukčných centrách spravujú IVF koordinátorky.

Kto je mamou dieťatka narodeného z darovaných vajíčok?

Aj tento rozmer darcovstva zastrešila slovenská legislatíva. Odpoveď je jednoduchá. Mamou dieťaťa narodeného z darovaných vajíčok je žena, ktorá dieťa porodí.

image
Gyncare

Darovanie vajíčok a plodnosť darkyne

Obavy zo straty plodnosti po darovaní vajíčok nie sú na mieste. „Pri odbere vajíčok v rámci darovania získavame od darkyne iba malý počet vajíčok z jej celkovej zásoby. Ide iba o tie vajíčka, ktoré by v danom menštruačnom cykle prirodzene zanikli,“ hovorí MUDr. Katarína Balasičová, PhD., vedúca lekárka Centra pre asistovanú reprodukciu Gyncare v Košiciach. 

Rozhodnutie stať sa darkyňou je na vás. Neváhajte!

Možno poznáte vo svojom okolí  páry, ktoré sa veľmi trápia pre svoju nenaplnenú túžbu počať dieťatko. Alebo ste už sama mamou vlastných detí a chcete dopriať tento úžasným pocit iným rodičom. Prípadne ste zdravá mladá žena, ktorá o vlastných deťoch zatiaľ neuvažuje. Každá z vás môže urobiť niečo veľké – darovať vajíčka a svojím darom pomôcť niekomu, kto ho tak veľmi potrebuje.

Chcete sa dozvedieť viac o darovaní vajíčok? Kliknite na www.gyncare.sk

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 21:25