StoryEditor

Inflácia tu s nami ešte chvíľu bude. Takto si ochránite svoje peniaze

27.07.2023, 00:00

Kúpiť si akcie technologických gigantov či ETF fondy dá aj bez sprostredkovateľov. Je to jednoduché a intuitívne. Dokonca netreba ani apku navyše.

V rebríčku Top10 najväčších svetových akcií kraľuje Apple, uzatvára ho NVIDIA*. Je v ňom aj Microsoft, Tesla, Amazon či Zuckerbergerova Meta. Celkovo v ňom je šesť technologických firiem, dvakrát zástupca finančného sektora, konkrétne americká poisťovňa a ešte firmy zamerané na spotrebné tovary.

Práve akcie americkej firmy NVIDIA vystrelili za trištvrte roka niekoľkonásobne. Kým v októbri ste si mohli jednu akciu kúpiť aj za 117 eur, dnes sa pohybuje na Frankfurtskej burze na úrovni okolo 413 eur*. Za rok jej hodnota stúpla o 200 percent, za päť rokov o 640 percent.

NVIDIA vyrába vysokovýkonné čipy pre nástroje umelej inteligencie. Ošiaľ okolo AI neutícha. Aj ten, kto sa veľmi nezaujíma o investovanie určite zachytil tieto správy.

Akcie Apple prekonali rekord na konci júna, dnes sa pohybujú na úrovni 170 eur za akciu. Za päť rokov narástla hodnota akcií až o 300 percent.

Kým pred 15 rokmi stálo 100 akcií Apple spolu necelých 400 eur, dnes je ich hodnota približne 17-tisíc eur. Sto akcií firmy NVIDIA stále vtedy 290 dolárov**, dnes je to takmer 46-tisíc dolárov alebo 41-tisíc eur.

image

V Georgeovi si môžete pozrieť rebríček Top10 najväčších svetových akcií podľa kapitalizácie.

Slovenská sporiteľňa

Rebríček, ktorý si viete pozrieť kedykoľvek

Dnes sa už dá celkom jednoducho nájsť takýto rebríček. A na skúšku si kúpiť napríklad jednu akciu Apple. Dajú sa nájsť aj oveľa lacnejšie akcie. Napríklad jednu akciu Xiaomi-W kúpite za necelých 1,50 eura, akciu nemeckého online módneho predajcu Zalando pod 30 eur a akciu Coca-Coly kúpite za necelých 54 eur. „Samozrejme, investovanie do konkrétnych akcií nie je pre každého. Ide o investície s vysokým rizikom. To znamená, že treba byť nastavený nielen na vysoké zisky, ale aj na prípadné významné straty,“ upozorňuje Monika Pálová, odborníčka na investovanie v Slovenskej sporiteľni.

Predstava, že by si človek otvoril bankovú apku a tam by našiel spomínaný rebríček Top10 svetových akcií*, bola ešte nedávno tak trochu sci-fi. V Georgeovi teraz môžu klienti nájsť a kúpiť si jednotlivé akcie veľmi jednoducho a intuitívne. Apka tak otvára dvere aj menej skúseným investorom. „Stále platí, že investovanie do akcií môže byť zaujímavým doplnkom pri tvorbe investičného portfólia, ak máte vysokú mieru odolnosti voči riziku. Ak však s investovaním len začínate, zamerajte sa skôr na podielové fondy, prípadne ETF, kde jednou investíciou nakupujete stovky až tisícky investičných nástrojov. Prípadný pokles jednej akcie vás potom nezasiahne tak významne.“ odporúča odborníčka na investovanie.

Vybrať sa dá z takmer 450 firiem obchodovaných na burze, pozrieť si ako sa im darilo v rôznych obdobiach – v poslednom mesiaci, roku, piatich rokoch či od ich vstupu na burzu. „Samozrejme minulé výnosy nie sú zárukou budúcich výnosov, ale získate aspoň nejaký obraz o tom, ako sa firme darí,“ vysvetľuje Monika Pálová.

image

V Georgeovi si môžete vyberať a kupovať aj ETF.

Slovenská sporiteľňa

Nie je to však len o akciách. Cez apku Slovenskej sporiteľne si môžu klienti vybrať z akcií 449 firiem, 60 podielových fondov, 50 ETF a v prípade aktuálnej verejnej ponuky aj dlhopisy. Pri každom z nich si môžu pozrieť graf ako sa vyvíjala ich hodnota. Klient sporiteľne si musí najskôr v Georgeovi založiť majetkový účet, ktorý sa mu následne zobrazuje na hlavnej stránke. Klikne na „Vyhľadať a kúpiť“ a dostane sa do prehľadu.

Každý si nájde to svoje

„V týchto prípadoch ide o jednorazové investovanie,“ upozorňuje Monika Pálová. Dodáva, že treba začať s investovaním čím skôr a vydržať čo najdlhšie. Úplne ideálna je podľa nej kombinácia pravidelného investovania s jednorazovým. „V prípade, že vám na konci mesiaca ostane na účte vyššia suma peňazí, dostanete odmeny v práci, alebo zdedíte peniaze, je dobré, ak časť z nich môže posunúť na investičný účet,“ hovorí Monika Pálová. Pravidelne sa dá investovať už od 20 eur mesačne. Stačí si v Georgeovi nájsť Investičný plán a nechať sa viesť– napríklad ako si zvoliť správnu sumu, ktorú mesačne investujete či do čoho vložiť svoju dôveru.

Novinkou je tiež zvýšenie úrokových sadzieb pri termínovaných vkladoch a sporení. Pri termiňákoch je to až do troch percent ročne podľa doby viazanosti a pri sporení až 1,5 percenta ročne. Najvyššie sadzby môžu získať tí klienti, ktorí popri termínovanom vklade či sporení majú aj pravidelné investovanie v sporiteľni.

* (podľa trhovej kapitalizácie), dáta sú k 14.7.2023

**jedna akcia Apple stála na Frankfurtskej burze 11.7.2008 3,90 eura, akcie NVIDIA sa v júli 2008 vo Frankfurte nepredávali, v NASDAQ stála jedna akcia 2,90 dolára.

Investovanie do finančných nástrojov je spojené s rizikom. Hodnota investície sa môže aj znižovať a nie je zaručená návratnosť pôvodne investovanej sumy. Minulá výkonnosť finančných nástrojov nie je spoľahlivým ukazovateľom pre ich budúcu výkonnosť. Informácie uvedené v tejto správe nepredstavujú poskytnutie investičného poradenstva, neboli vypracované ako investičný prieskum a nie sú ani návrhom na uzatvorenie obchodu zo strany Slovenskej sporiteľne, a. s.

 

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
27. apríl 2024 18:07