StoryEditor

Čaká vás upratovanie po rekonštrukcii? Túto výbavu oceníte!

20.04.2023, 00:00

Odhodlali ste sa vdýchnuť nový život starým priestorom vášho bytu alebo domu a priblížili ste sa k svojmu vysnívanému bývaniu? Po tom, ako doznie zvuk vŕtačiek a zaschne spojovací stavebný materiál vás čaká ešte jedna dôležitá časť celého procesu, ktorým je upratovanie po rekonštrukcii. Zhrnuli sme pre vás tipy na to, ako sa lepšie pripraviť.

Ujasnite si, kto má akú úlohu

Každé upratovanie po rekonštrukcii pozostáva z niekoľkých fáz. Tou prvou je spravidla odstránenie tých najhrubších nečistôt a stavebného odpadu. V každom prípade je dôležité ujasniť si, aké sú úlohy jednotlivých realizátorov a takpovediac, kto si po sebe dokáže poupratuje sám. V zásade ale platí, že hrubé upratovanie po rekonštrukcii sa vykonáva vtedy, ak sú všetky stavebné práce už ukončené, nebude pribúdať stavebný odpad a nebude dochádzať k zvýšenej prašnosti. Prvou fázou je teda odstránenie tých najhrubších nečistôt, pričom potrebovať budete nielen adekvátne pracovné odevy, ale aj dávku odhodlania a niekoľko párov šikovných rúk.

Pri upratovaní berte ohľad na materiály

Po odstránení zvyškov zo stavby nastáva fáza upratovania, pri ktorej sa už oplatí postupovať opatrnejšie. Bez ohľadu na to, či v rámci rekonštrukcie došlo k maľovaniu stien, pokladaniu nových podláh alebo sa na strešnú konštrukciu aplikovali asfaltové pásy, pri všetkých úkonoch dbajte na to, aby ste nepoškodili niečo, čo ste práve zrekonštruovali.

Odstraňovanie zaschnutej malty, lepidiel a rôznych olejov z novej podlahy sa môže zdať jednoduché, no nezabúdajte, že montážne materiály môžu vašu novú podlahu nezvratne poškodiť. Vždy preto postupujte nielen podľa pokynov výrobcov čistiacich prostriedkov, ale tento úkon si vyskúšajte na menej viditeľnom mieste.

image
Elements.envato.com

Čistenie až do najmenšieho detailu

Upratovanie po rekonštrukcii prebieha v zásade po jednotlivých fázach od odstránenia najhrubších nečistôt a škvŕn, cez odstránenie hrubých nánosov prachu, odstraňovanie ochranných fólií až po vysávanie a tzv. detailing priestoru. Nevyhnete sa tiež umývaniu okien, pričom na všetko toto čistenie budete potrebovať rôzne prostriedky. Na fólie je veľmi účinný fén, rôzne škrabky, kdežto pri dolešťovaní si svoje uplatnenie nájdu leštiace utierky s rôznou hrúbkou. Všetky tieto úkony si budú vyžadovať nielen váš čas a námahu, ale aj nákup potrebnej výbavy. Pripravte sa preto, že vôbec nepôjde o lacnú záležitosť.

Skúsite upratovanie sami alebo ho prenecháte profesionálom?

Podľa toho, čo sme spomenuli vyššie je zrejmé, že upratovanie po rekonštrukcii si bude vyžadovať váš čas, úsilie a v neposlednom rade aj investíciu do drahého vybavenia a prostriedkov. Veď napokon, len suma za čistiace prostriedky na kompletnú starostlivosť po rekonštrukcii môže dosiahnuť aj stovky eur. Navyše, so všetkými prostriedkami a nástrojmi treba vedieť aj zaobchádzať, aby ste dosiahli ten najlepší efekt. Z tohto pohľadu preto aj po rekonštrukcii bude skvelou voľbou čištění koberců Brno, ktoré je zárukou toho, že v zrekonštruovanom priestore bude dokonale čisto a cítiť sa budete doslova ako v bavlnke.

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
04. máj 2024 07:22