Shutterstock
StoryEditor

5 TOP VÝHOD INTEGRÁCIE E-SHOPU S ERP SYSTÉMOM

02.11.2022, 00:00

ERP systém značne pomáha integrovať vaše e-commerce operácie so zvyškom firemných procesov, a to vrátane riadenia zásob, účtovníctva a samotného predaja. Správne ERP riešenie môže naviac výrazne zvýšiť funkčnosť vášho e-shopu, čím dôjde k zlepšeniu celkovej efektivity vášho podnikania či nákupnej skúsenosti vašich zákazníkov.

Čo je to ERP systém?

Pre správne pochopenie významu integrácie e-commerce s ERP systémom, je nutné zopakovať, čo ERP systém pre firmu predstavuje. Zjednodušene ide o komplexnú softwarovú platformu, ktorá pomáha firme efektívnejšie fungovať pomocou automatizácie jej procesov – pomáha riadiť obchodné procesy rôznych oddelení prostredníctvom centralizovanej aplikácie.

Pre predstavu – ERP systém môže konkrétne prijímať objednávky zákazníkov, spravovať finančné záznamy, aktualizovať zásoby po každom predaji, a dokonca predvídať potreby práce na základe úrovne prijatých objednávok.

Zistite viac o ERP systéme, jeho výhodách či ako vybrať ten správny pre vašu firmu.

Prečo a v akom prípade prepojiť ERP systém s e-shopom?

Najmä v oblasti e-commerce firmy často dospejú do bodu, kedy sa musia pýtať, či všetky procesy v rámci ich e-shopu fungujú efektívne. To často vedie k zisteniu, že procesy nie sú optimálne a v dôsledku toho dochádza k plytvaniu značnými finančnými a časovými prostriedkami.

O optimalizácii vášho e-shopu by ste mali začať uvažovať v prípade, že:

®    Potrebné údaje je nutné zadávať ručne.

®    Dáta nie sú aktuálne a je potrebné ich s námahou získavať z iných oddelení.

®    Spolupráca a komunikácia medzi oddeleniami sú neefektívne.

®    Prehľady nie sú aktualizované a optimalizované.

®    Je náročné sledovať kľúčové ukazovatele výkonnosti.

®    Nedostatok dát často vedie k tomu, že chyby zostanú nepovšimnuté.

ERP systém pomáha komplexne sledovať aktuálny vývoj vášho e-shopu tak, aby bolo možné reagovať a robiť efektívne manažérske rozhodnutia v reálnom čase. Čím všetkým môže ERP systém vo vašej firme byť?

Je prepojenie e-shopu s ERP systémom správne rozhodnutie?

Na túto otázku neexistuje univerzálna odpoveď. Rozhodnutie musí byť prijaté individuálne, líši sa spoločnosť od spoločnosti. Isté však je, že ERP systém môže zjednodušiť mnoho procesov v rámci vašej firmy, najmä v oblasti online obchodu.

V prípade, kedy je ERP systém integrovaný s e-commerce, výrazne sa eliminuje napríklad ručné zadávanie dát z jedného systému do druhého, rovnako ako riziko chýb, ktoré môžu negatívne ovplyvniť užívateľskú skúsenosť. Všeobecne je však možné povedať, že prepojením ERP systému s vaším e-shopom:

®   Ušetríte čas a peniaze

®   Zvýšite svoju efektivitu práce

®   Optimalizujete výkonnosť celej firmy

Príklad

Na ilustráciu užitočnosti ERP systému v rámci elektronického obchodovania možno uviesť nasledujúci príklad. V prípade, že zákazník nakúpi prostredníctvom vášho internetového obchodu určitý tovar:

  1. ERP systém zaznamená všetky potrebné údaje o vašom zákazníkovi a uloží ich do rozsiahlej databázy.
  2. Systém zároveň automaticky kontroluje, či je daný tovar skladom.
  3. Po potvrdení, bez akejkoľvek straty času alebo ľudského úsilia, je daný tovar prakticky odložený a informácie sú odovzdané osobe zodpovednej za prepravu.
  4. Zároveň sa automaticky znížia zásoby daného tovaru v systéme a výroba je informovaná, že by sa malo vyrábať viac.

Tento zjednodušený príklad vám dáva predstavu o potenciáli ERP systému v e-commerce. Neznamená to, že by každý internetový obchod mal ERP systém používať (najmä preto, že existujú ďalšie nástroje na automatizáciu), možno však tvrdiť, že integrácia e-shopu s ERP systémom je v mnohých prípadoch pre internetové obchody vysoko efektívnym riešením – najmä v prípade, že ERP systém v rámci svojej firmy už využívate.

5 hlavných výhod prepojenia vášho e-shopu s ERP systémom

Finančné náklady či prerušenie služieb spojené s úpravou existujúcich firemných informačných systémov sú prekážky, ktoré môžu mnoho firiem odradiť od pokusov o integráciu ich e-shopu s ERP systémom. Ak však zdôrazníme pozitívny vplyv, ktorý tento krok má na prevádzku vašej firmy aj na zákaznícku skúsenosť – uvidíte sami, že to stojí za to.

Tu je prehľadne 5 (z mnohých) konkrétnych výhod integrácie e-shopu s ERP systémom:

  1. Finančná a časová úspora
    Prepojením všetkých aspektov vášho podnikania (vrátane internetového obchodovania) do jediného systému riadenia sa vaše firemné procesy značne zrýchlia a zefektívnia. To vám umožní sústrediť sa na činnosti, ktoré sú pre vás ziskovejšie.
  2. Prehľad a kontrola nad údajmi
    Vďaka správnej integrácii systémov môžete generovať finančné správy na vyžiadanie, získavať prehľad o tom, ktoré produkty majú najvyšší odbyt a ktoré je potrebné vylepšiť, čo vám umožní napríklad upraviť vašu obchodnú stratégiu. Vďaka okamžitej synchronizácii a možnosti prístupu k informáciám z akéhokoľvek zariadenia sa môžete rýchlo rozhodovať na základe reálnych a pravdivých údajov.
  3. Nižšie prevádzkové náklady
    Keď prepojíte e-shop s riešením ERP, môžete automatizovať niekoľko manuálnych procesov a znížiť tak riziko ľudskej chybovosti. Zákaznícke objednávky možno preniesť priamo z vašej platformy elektronického obchodu do vášho ERP systému, a môžete tak minimalizovať zbytočné náklady tým, že budete mať prístup k informáciám o riadení zásob v reálnom čase.
  4. Vylepšená zákaznícka skúsenosť
    Vďaka vlastnostiam ERP systému môžu zákazníci viac-menej sledovať každý krok predajného procesu. Dostávajú aktualizácie a majú prístup k informáciám o svojich objednávkach. Vďaka aktuálnym informáciám o produktoch a preprave znížite potenciálnu frustráciu vašich zákazníkov a vybudujete si s nimi trvalý vzťah.
  5. Posilnenie Brand Image
    Spoľahlivosť a dôveryhodnosť firmy je zásadná pre budovanie lojality zákazníkov. Keď sa spotrebiteľom sľúbi jedna vec a dostanú inú, vaša povesť utrpí, zatiaľ čo pokiaľ budú mať holistický pohľad na proces nákupu a dostanú presné informácie, bude oveľa pravdepodobnejšie, že sa vrátia a nakúpia práve od vás.

12 spôsobov, ako vylepšiť váš e-shop pomocou ERP systému

Množstvo ERP systémov a ich konkrétnych funkcionalít je možné flexibilne nastaviť podľa špecifických požiadaviek každej firmy, a to pomocou systémových modulov. Je teda celkom na vás, v rámci čoho všetkého vám bude váš ERP systém konkrétne pomáhať.

Aj v prípade, keď pôsobíte v oblasti e-commerce, existuje množstvo špeciálnych modulov, o ktoré je možné váš ERP systém rozšíriť. Napríklad v rámci ERP systému Money ERP, možno menovať nasledujúce moduly zamerané na e-shopy, z ktorých si moťno vybrať:

·        Business Intelligence

·        E-shop konektor Plus

·        Mobile

·        Sklady Plus

·        Reklamácie

·        XLS Import

·        Online platby

·        Expedícia

·        Expedícia Chameleoon

·        SMS Správy

·        Prijaté e-mailové správy

·        Shoptet

Zefektívnite svoj e-shop pomocou ERP systému

Vďaka automatickým aktualizáciám zásob, sledovaniu objednávok a účtovníctva vám integrované riešenie ERP môže pomôcť posunúť online predaj na ďalšiu úroveň bez toho, aby sa zvýšilo zaťaženie vašich zamestnancov.

Zaistíte si tak, že váš internetový obchod bude čo najplynulejší, čo bude znamenať, že vaši existujúci zákazníci a potenciálni zákazníci budú vedieť, že môžu procesu nákupu u vás dôverovať, a budú tak povzbudení k budovaniu alebo posilneniu ich vzťahu s vašou firmou.

Pokiaľ si myslíte, že ste pripravení prepojiť váš e-shop s riešením ERP – alebo pokiaľ uvažujete o zmene platformy – ozvite sa nám na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. a my vám pomôžeme.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
02. máj 2024 07:09