Značnú zásluhu má na tom miestny rodák, Juraj Jánošík, o ktorom sa šírili mnohé legendy spájané s Terchovou. Nad Terchovou smerom do Vrátnej doliny sa týči socha terchovského rodáka - Jánošíka. Tvorí dominantu nad obcou a výstup na ňu je pomerne jednoduchý.Flickr
StoryEditor

Skutočný Jánošík nebojoval za našu vec. Prečo nás lupiči facsinujú a zlodejov ako Kajínek obdivujeme?

24.08.2021, 00:00
Pred sto rokmi bol na dnešnej Ukrajine zabitý lupič Nikola Šuhaj. Čím nás fascinujú príbehy lúpežníkov? Prečo mnohí z nás kriminálnikov obdivujú?

Viete, kedy dostanete v Terchovej zaručene nakladačku? Keď prídete do tamojšej krčmy a pekne nahlas poviete: "Juraj Jánošík bol obyčajný sprostý zlodej." Urážka národného hrdinu sa neodpúšťa, ani keď je vyslovená zo žartu. A to aj napriek tomu, že - čisto historicky - budete mať pravdu.

Skutočný Jánošík rozhodne nebojoval za slovenskú vec proti Maďarom ani sa o svoj lup nezištne nedelil s chudobnými. Že by "bohatým bral a chudobným dával", to nie je nikde doložené.

So svojou bandou len prepadával a okrádal šľachticov, kupcov a statkárov. Robil to z rovnako zištných dôvodov, ako keď dnes nejaký recidivista s pančuchou na tvári prepadne banku.

V marci 1713 bol Jánošík v Liptovskom Mikuláši odsúdený a podľa dobových zákonov nabodnutý na hák a zavesený za rebro na šibenicu. Legenda začala jeho vyčíňanie oceňovať až neskôr - úplne účelovo a nezmyselne. Jánošík sa jednoducho len hodil ako symbol.

Výpredaj legendy

Učebnicovým príkladom romantizácie lupičstva je aj známy lúpežník Nikola Šuhaj, zabitý pred 100 rokmi. Existujú totiž dvaja lúpežníci rovnakého mena - skutočný Nikola a literárna postava, ktorú si v roku 1933 vymyslel spisovateľ Ivan Olbracht.

Tí dvaja sa od seba priepastne líšia. Olbrachtov hrdina svojím kradnutím bojuje za sociálnu spravodlivosť a za lepší svet. O ukradnuté peniaze a cennosti sa rovnako ako Jánošík delí s chudobnými. Nádherne poetický nezmysel.

Skutočný Nikola bol vojenský zbeh a organizátor kriminálnej skupiny vo východných Karpatoch. Jeho kumpáni povraždili niekoľko mužov zákona, ktorí sa vydali po zločineckej stope.

Na vypísanú vysokú odmenu sa potom chytili Nikolovi traja bývalí kumpáni a nachystali pascu. Zboj...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-04-27 13:34:29 - Feat.: 0 - Title: Rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 02 - Modified: 2021-04-29 14:58:51 - Feat.: 0 - Title: O Ježišovi sme sa mýlili a Einstein neprepadol. Poznáte veľké historické omyly? 03 - Modified: 2020-12-21 12:21:50 - Feat.: 0 - Title: Fotografie, ktoré zanechali nezmazateľnú stopu v histórii a osobnosti, ktoré zmenili svet 04 - Modified: 2021-03-31 10:24:20 - Feat.: 0 - Title: Naivní kedysi zahynuli a ďalej sa nemnožili. Dnes za toho, kto panikári, zaplatíme všetci 05 - Modified: 2021-04-14 07:28:54 - Feat.: 0 - Title: Johann Gutenberg. Muž, ktorý spustil explóziu informácií
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 00:46