HN/Peter Mayer
StoryEditor

Milan Kňažko o úmrtí Milana Lasicu: Takýto koniec je možno ten, ktorý by si prial ktokoľvek z nás

20.07.2021, 17:14
Autor:
TASRTASR
Priznal, že majster satiry bol síce viackrát chorý, jeho priatelia a kolegovia to však vnímali inak.

Milana Kňažka zastihla správa o úmrtí jeho kolegu a priateľa Milana Lasicu v Tatrách, kde sa venoval spoločnej záľube, hral golf. Herec zrušil pobyt a vrátil sa do Bratislavy.

"Ak sa dá o smrti povedať, že je krásna, tak sa jej to teraz podarilo, akurát prišla trošku priskoro, mohla ešte počkať," reagoval pre TASR Kňažko na úmrtie humoristu, dramatika, textára, herca, režiséra moderátora a speváka.

Majster satiry

"Zomrel uprostred práce, ani o tom nevedel. Keď je to nevyhnutné, takýto koniec je možno ten, ktorý by si prial ktokoľvek z nás," konštatoval Kňažko. Priznal, že majster humoru a satiry bol síce viackrát chorý, absolvoval operáciu srdca, mal aj iné zdravotné komplikácie, jeho priatelia a kolegovia to však vnímali inak.

"Vytvorili sme si predstavu, že to nie je pravda a potom nás to prekvapilo," dodal Kňažko. "Veľa sme toho za posledných 24 rokov prežili, skúšali a hrali sme predstavenia, kým bol Marián Labuda medzi nami, išli sme si spolu niekam sadnúť, ešte nám predstavenie bolo málo, potrebovali sme sa dorozprávať. Prežili sme spolu nekonečné hodiny v aute na ceste do Prahy či Košíc a späť. S predstaveniami sme pochodili celú republiku aj Čechy, na golfe sme strávili celé dni," spomína Kňažko, ktorý s Lasicom cestoval za golfom aj do zahraničia, herci boli spolu v Maďarsku, Francúzsku i na Cypre.

"Boli sme vzájomne neuraziteľní, veľmi slobodne som sa cítil s ním, a myslím si, že on tiež. Je dobré, keď si nemusíte dávať pozor na to, čo poviete, keď ste v spoločnosti niekoho a môžete povedať vyslovene čokoľvek, a nikdy to nebude pochopené zle."

Spolupráca

Donedávna hral Kňažko s Lasicom v jeho Štúdiu L+S dva tituly - Rybárik kráľovský a Na fašírky mi nesiahaj. Obe divácky obľúbené predstavenia zrejme z repertoáru divadla definitívne odchádzajú s Milanom Lasicom.

"Musím sa s tým nejako vyrovnať, pretože v predstaveniach ho určite nebudeme nahrádzať, ani to nie je možné, to je nezmysel," podčiarkol Kňažko. "Škoda, že ich televízia nezaznamenala, to považujem za obrovskú chybu, ostanú len v spomienkach divákov," dodal.

Momentálne hercovi zostali už len dve predstavenia v češtine, účinkuje v Divadle Bolka Polívku a v Divadle na Jezerce u Jana Hrušínského.

"Prichádza mi to úsmevné, slovenský herec žijúci v Bratislave hrá výlučne v češtine v českých divadlách, musím sa s tým vyrovnať, možno si tu na Slovensku ešte niečo vymyslím," naznačuje Kňažko.

Dlhé roky sedel vedľa Milana Lasicu aj v televíznom programe Sedem, v ktorom spoločne s ďalšími osobnosťami glosovali najzaujímavejšie udalosti uplynulého týždňa.

"Nemám chuť sa smiať"

"Čo bude ďalej, to závisí od televízie, zatiaľ rozmýšľajú o tom, že urobíme spomienkovú Sedmičku na Milana, čo si myslím, je dobré, ale treba ešte počkať," uviedol Kňažko.

"Nemám chuť sa teraz veľmi smiať, aj keď zvykne sa hovoriť, že on by si to prial, aby sme boli veselí, no dobre, ale my veľmi nie sme, a on už si nemôže nič priať, bohužiaľ," dodal.

Lasica a Kňažko sa poznali od 60. rokov minulého storočia, boli spolu v Divadle na Korze, dlhé roky na Novej scéne, veľakrát ich spojila výroba televíznych programov. "Robil som aj inscenácie, čo Milan režíroval, hrali sme spolu vo filme Agáva," spomína drámu z roku 2016, ktorú režíroval a scenár napísal Ondrej Šulaj.

Z inscenácií, v ktorých od roku 1997 účinkoval v Štúdiu L+S spolu s Lasicom, pripomenul dôležité tituly Kumšt, neskôr premiéru inscenácie Život na trikrát, ktorú hrali spolu s Emíliou Vášáryovou a Martou Sládečkovou.

01 - Modified: 2021-07-18 21:23:01 - Feat.: 0 - Title: Milan Lasica v poslednom rozhovore pre HN: Žil som na vlastnú päsť 02 - Modified: 2021-07-18 22:04:29 - Feat.: 0 - Title: Vo veku 81 rokov zomrel Milan Lasica. Skonal priamo na koncerte v Bratislave 03 - Modified: 2021-07-19 06:31:57 - Feat.: 0 - Title: Politici reagujú na úmrtie Milana Lasicu: Slovensko stratilo jednu z najvýraznejších osobností 04 - Modified: 2021-07-19 13:22:23 - Feat.: 0 - Title: Na čo som sa už pána Lasicu nestihla spýtať
01 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Ťažké časy v paláci: Čo vieme o skutočnom zákulisií ochorenia kráľa Karol III. a princeznej Kate? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 05 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 14:42