StoryEditor

Trinásť rokov otroctva stačilo: Britney Spearsová žiada o oslobodenie od opatrovníctva jej otca

24.06.2021, 10:46
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Podľa speváčky ju otec nútil vystupovať proti jej vôli, brať lítium a nedovolil jej sa vydať za priateľa Sama Asghariho a mať s ním deti.

Americká speváčka Britney Spearsová požiadala v stredu kalifornský súd, aby ju oslobodil od opatrovníctva jej otca, ktorý má už 13 rokov kontrolu nad jej životom i financiami. Informovala o tom agentúra AP.

Stačilo

"Chcem, aby toto opatrovníctvo skončilo," povedala speváčka počas svojho dlhého a emocionálneho príhovoru pred súdom v meste Los Angeles, komentuje AP. Vyše 20 minút totiž čítala svoj vopred pripravený prejav, súd ju dokonca dvakrát prerušil, aby ju požiadal, aby hovorila pomalšie.

Spearsová odsúdila svojho otca Jamieho, ako aj iných ľudí, ktorí od roku 2008 konajú ako jej opatrovníci. "Už je to 13 rokov a to stačí," povedala Spearsová.

Podľa speváčky ju otec nútil vystupovať proti jej vôli, brať lítium a nedovolil jej sa vydať za priateľa Sama Asghariho a mať s ním deti. Podľa Spearsovej jej otec "miloval, že mal nad svojou dcérou stopercentnú moc".

TASR/AP

​Raz plakala hodinu do telefónu a otca vraj potešilo, že má kontrolu nad niekým takým silným, ako je ona, uviedla 39-ročná speváčka.

Proces sa zmenil na verejný

Vystúpenie hudobnej ikony pred súdom bolo veľmi očakávanou udalosťou, pretože v minulosti boli všetky záznamy aj samotné pojednávania neverejné. Dôvodom bol dôverný charakter informácií o zdravotnom stave Spearsovej.

Tento rok však speváčka prostredníctvom obhajoby požiadala o verejné vypočutie. Jej doterajšie mlčanie bolo podľa nej mylne považované za súhlas s opatrovníctvom.

TASR/AP

"Neexistuje, aby som bola niečím otrokom," vyhlásila nahnevaná Spearsová pred súdom. "Moja rodina neurobila nič a môj otec je ten, kto je za všetko zodpovedný," dodala speváčka.

Otcova právna zástupkyňa Vivian Thoreenová v mene klienta vyjadrila "ľútosť nad utrpením dcéry". "Pán Spears miluje svoju dcéru a veľmi mu chýba," uviedla. Na podporu speváčky sa pred budovou súdu zišli stovky ľudí a skandovali za jej "oslobodenie".

TASR/AP

​Vlani Spearsová prostredníctvom svojho právnika, ktorého jej pridelil súd, "privítala a ocenila podporu toľkých fanúšikov", väčšinou združených v hnutí #FreeBritney. Naopak Jamie Spears túto kampaň označil za konšpiračné teórie.

Dlhotrvajúci spor

"Toto opatrovníctvo mi spôsobuje viac škody než úžitku," dodala. "Zaslúžim si žiť svoj život." Speváčka vyjadrila aj túžbu vydať sa za svojho priateľa a mať dieťa, čo jej však inštitút opatrovníctva zakazuje.

Ako píše AP, Spearsová už predtým na súde vyjadrila svoj názor na jej opatrovníctvo, pojednávania však doteraz boli neverejné a prepis z nich zapečatený. Otec Jamie Spears začiatkom roka 2008 prevzal opatrovníctvo nad svojou dcérou pre jej široko medializované psychické problémy.

Speváčkin otec a jeho právnici vyjadrili obavy, že jeho dcéra a jej majetok v hodnote viac ako 50 miliónov dolárov môžu byť obeťami podvodov a manipulácie. Podľa amerických zákonov dôkazné bremeno nesie Spearsová - musí pred súdom dokázať, že je svojprávna a schopná rozhodovať o svojom živote.

01 - Modified: 2019-11-05 11:17:15 - Feat.: 0 - Title: Britney Spearsová a jej pád na dno: Nový dokument odhalil aj to, prečo si známa speváčka oholila hlavu
01 - Modified: 2024-04-26 08:03:26 - Feat.: - Title: Šesť sudcovských zástupcov chce, aby Mazáka nahradila Kosová. Ako dôležitú vidia apolitickosť 02 - Modified: 2024-04-25 05:39:20 - Feat.: - Title: Súd s Kuffovcami bude pokračovať v júli 03 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 04 - Modified: 2024-04-23 18:23:27 - Feat.: - Title: Útočníci, ktorí posprejovali Brandenburskú bránu, dostali podmienečné tresty 05 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Ťažké časy v paláci: Čo vieme o skutočnom zákulisií ochorenia kráľa Karol III. a princeznej Kate?
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 21:28