StoryEditor

Will Smith sa kajá za facku na Oscaroch. Zo strany Hollywoodu žne kritiku a prípad už vyšetruje Akadémia

29.03.2022, 16:00
Najdiskutovanejším momentom tohtoročných Oscarov sa stal moment, keď Will Smith vylepil facku moderátorovi.

Herec Will Smith sa verejne ospravedlnil moderátorovi tohtoročného odovzdávania filmových cien Oscar Chrisovi Rockovi za facku, ktorú mu vylepil priamo na pódiu pred zrakmi divákov aj prítomných.

Moderátor si ju „vyslúžil“ za nemiestne vtipy o Smithovej manželke, kvôli jej oholenej hlave. Akadémia filmových umení a vied oznámila, že udalosť začala oficiálne prešetrovať.

Stredobodom Oscarom sa stala roztržka​

Smith, ktorý získal cenu pre najlepšieho herca, počas odovzdávacieho ceremoniálu vstal z miesta v sále, vyšiel na pódium a komikovi Chrisovi Rockovi dal facku. Potom ešte naňho z miesta dvakrát zakričal „neber si do svojej hnusnej huby meno mojej ženy!“.

Reagoval tak na narážky k oholenej hlave manželky Jady Pinkettovej-Smithovej, ktorá trpí ochorením zvaným alopécia. Tá spôsobuje vypadávanie vlasov.

Scénu si pozrite vo videu: 

Moderátor totiž prirovnal jej vzhľad k vojačke G. I. Jane v podaní Demi Mooreovej v akčnej snímke Ridleyho Scotta. Smithova manželka mala mať podľa vtipkujúceho Rocka „účasť v druhom diele istú“.

Herec si teraz na sociálnych sieťach sype popol na hlavu. „Násilie v akejkoľvek podobe je toxické a ničivé. Moje včerajšie správanie na udeľovaní Oscarov bolo neprijateľné a neospravedlniteľné,“ začal herec svoj ospravedlňujúci príspevok na Instagrame.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Will Smith (@willsmith)

„Vtipy na môj účet patria k práci, ale vtip o zdravotnom stave Jady bol pre mňa príliš veľkým sústom a reagoval som emotívne. Rád by som sa ti, Chris, verejne ospravedlnil. Prehnal som to a urobil som chybu,“ dodal Smith s tým, že mu je kvôli incidentu trápne.

Herec sa ospravedlnil aj celej Akadémii, ktorá ceny odovzdáva, producentom, účastníkom odovzdávania cien a všetkým divákom pri televíznych obrazovkách. Našli sa však aj takí, ktorí facku spochybňujú s tým, že šlo o "divadielko" alebo fakt, že sa Smith v prvých momentoch na vtipoch moderátora dokonca smial.

Mnohé osobnosti Smithovo správanie odsúdili, okrem iného aj ako prejav "toxickej maskulinity". Našli sa však aj takí, ktorí sa postavili na jeho stranu. Laureátka prestížnej britskej literárnej Bookerovej ceny Bernardine Evaristová napríklad naznačila, že Smith pošpinil to, čo malo byť jeho najväčším triumfom.

"Len piaty černoch, ktorý za takmer storočie získal Oscara za hlavnú mužskú úlohu, a prvý za posledných 16 rokov, sa uchýli k násiliu namiesto toho, aby Chrisa Rocka 'zničil ' slovami. Následne tvrdí, že ho k tomu dohnali Boh a láska," povedala.

Na Smithovu obranu sa naopak postavila napríklad speváčka Nicki Minaj, ktorá uviedla, že Smitha sa prirodzene zasiahla bolesť, akú vtip spôsobil jeho manželke.

Zákerné ochorenie

Faktom však ostáva, že Jade Pinkett-Smithová trpí alopéciou už od roku 2018. Ide o autoimunitné ochorenie, ktoré pre mnohých končí stratou nielen vlasov, ale až všetkého telesného ochlpenia, mihalníc aj obočia.

​Podľa Spyridona Gkalpakiotisa, primára Dermatovenerologickej kliniky 3. LF UK Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, je ťažké určiť presný spúšťací faktor, pokojne to však môže byť prekonaná infekcia, stres či užitie liekov. Alebo genetika.

TASR/AP

„Pacienti sa s touto chorobou ťažko vyrovnávajú. Podľa štatistík má štyridsať percent pacientov psychické problémy a v prípade neúspešnej liečby trpí až šesťdesiat percent ľudí úzkostnou poruchou,“ dodáva na záver pre portál Lidovky.cz Monika Arenbergerová, vedúca lekárka pražského Centra zdravé vlasy.

01 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 02 - Modified: 2024-04-19 11:30:00 - Feat.: - Title: Dwayne Johnson ukradol Willovi Smithovi prvenstvo. The Rock sa stal najsledovanejším hercom na TikToku 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 05 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 10:01