StoryEditor

Michal Kaščák: Vydržme, rok 2022 bude fantastický. Šéf Pohody prezrádza plány na leto

01.05.2021, 00:00
Prečítajte si rozhovor publikovaný v HN Magazíne, ktorý vychádza každý piatok ako príloha k Hospodárskym novinám.

Pohoda vo svojej klasickej podobe tento rok opäť nebude. Nahradí ju však Pohoda on the Ground. Séria jednodňových festivalov s kapacitou tisíc ľudí. Čo viac o tejto akcii viete v tejto chvíli povedať?

​V prvom rade nie je isté, ako bude presne vyzerať. Robíme ju s vidinou uvoľňovania opatrení. Nevieme zatiaľ, či to bude tisíc ľudí vrátane organizátorov, umelcov a všetkých zo zákulisia, alebo tisíc plus. Zatiaľ platí striktnejšia verzia. Jedným zo základných rysov tohto podujatia je, že medzinárodné pódium by malo byť každý deň rovnaké a tie ďalšie by sa mali každý deň meniť. Vybrali sme desať klubov zo Slovenska a každý deň budú dva z nich kurátorovať jeden stage. Chceme tým akcentovať dôležitosť klubov pre hudobnú scénu. K tomu bude mnoho sprievodného programu, čiže diskusie, literatúra, výtvarné umenie. A zároveň by sme chceli umožniť aktivity, ktoré na bežnej Pohode nie sú možné, napríklad korčuľovanie, bicyklovanie, skejty...

Využiť to, že sa na veľkom priestore ocitne málo ľudí.

Presne. Chceme tiež pustiť ľudí do priestorov, kde sa bežne nedostanú.

Čiže sa chceme hrať aj s priestorom, aj s programom, s nastavením služieb, gastra, s umiestnením jednotlivých festivalových častí. Vyskúšať si spoluprácu s kurátormi. Pre mňa osobne je to zaujímavá výzva. Aj názov má symbolizovať jednak to, že ideme trochu späť, lebo sme začínali ako malá akcia, a tiež to, že sme pristáli na zemi a chceme sa od nej odpichnúť opäť ďalej.

Počítate aj s tým, že by sa to napokon uskutočnilo úplne bez návštevníkov?

Áno, ale priznám sa, že mne osobne sa nechce ísť do čisto online verzie. To sme si už vyskúšali minulý rok. Hoci, ak by sa situácia výrazne zhoršila, čo sa, samozrejme, nedá vylúčiť, asi by nám to nedalo a pripravili by sme aj čisto online verziu. Som spokojný s tým, čo sa nám podarilo vlani s Pohoda in the Air, myslím si, že vzniklo niekoľko veľmi zaujímavých koncertov, ktoré by inak nevznikli. Zároveň platí, že keby sme chceli robiť tento typ práce, tak si založíme televíziu, nie festival. Verím, že aspoň v obmedzenej miere to prebehne naživo.

Ako na fakt, že Pohoda opäť nebude v klasickej podobe, zareagovali ľudia?

Fantasticky. To, že sme z nášho tímu napríklad doteraz nikoho neprepustili, je možné len vďaka podpore návštevníčok a návštevníkov. Keby všetci chceli vrátiť lístky a nepresunuli by ich na rok 2021, respektíve teraz už 2022, ocitli by sme sa vo veľmi ťažkej situácii. V roku 2020 požiadalo o vrátenie okolo tisíc ľudí a v tomto roku je tempo požiadaviek na refundáciu výrazne pomalšie. Pre nás je to veľmi silný signál dôvery. A zároveň rozumieme aj tomu, že niekto je v situácii, keď o refundáciu jednoducho požiadať musí. Čiže reakcie sú fantastické a dostali sme nula negatívnych správ, mailov, esemesiek, proste akýchkoľvek reakcií.

To sa až ťažko verí.

Áno, vzhľadom na to, že sme na Slovensku zavalení takým negativizmom... Zároveň máme veľmi dobré spätné reakcie aj od agentov a agentiek kapiel. Spolupatričnosť, ktorá teraz nastala medzi hudobnými profesionálmi, je fantastická, hoci si myslím, že dlho nepotrvá a že nastúpi veľmi tvrdé prostredie, dokonca si myslím, že honoráre pri najväčších menách budú ešte vyššie, ako sú v súčasnosti. Veľmi dobré reakcie sme však mali aj od dodávateľov, mnohí z nich sú vo veľmi ťažkej situácii, ale, samozrejme, chápu to a ja len verím, že sa väčšine podarí toto obdobie prežiť. Jedna z veľkých obáv je, že keď sa aj rozbehne ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-04-02 21:53:25 - Feat.: 0 - Title: Kňaz Martin Kramara: V každej rodine je nejaká strata. Ešte som nezažil toľko pohrebov 02 - Modified: 2021-04-27 13:34:29 - Feat.: 0 - Title: Rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 03 - Modified: 2021-04-23 08:30:29 - Feat.: 0 - Title: Režisér a producent Fero Fenič: Politická satira musí byť nekorektná. A stále mi chýba
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 21:30