StoryEditor

Odkazy rodiny princovi Philipovi: William a Harry spomínajú na dedka, kráľovná hovorí o veľkej prázdnote

13.04.2021, 10:19
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Princovia William a Harry sa k úmrtiu princa Philipa vyjadrili nezávisle od seba.

Britský princ William v pondelok povedal, že počas najbližších rokov bude "oporou" kráľovnej Alžbete II., ktorej manžel princ Filip zomrel v piatok vo veku 99 rokov. Informovala o tom na svojej webovej stránke stanica Sky News.

Williamova spomienka na "dedka"

William vojvodu z Edinburghu Filipa označil za "výnimočného muža" a takisto povedal, že "dedko mu bude chýbať". "Storočie života môjho starého otca bolo charakterizované službou svoje vlasti a Commonwealthu, svojej manželke a kráľovnej a našej rodine," uviedol vo vyhlásení William, ktorý je starším synom následníka britského trónu princa Charlesa.

​William a jeho manželka Kate budú podľa jeho slov pokračovať v tom, čo by si Filip želal a budú "v nasledujúcich rokoch podporovať kráľovnú". "Mal som šťastie, že pre mňa nebol len vzorom, ale aj trvalou súčasťou môjho dospelého života. V časoch dobrých aj tých najťažších. Vždy budem vďačný za to, že moja manželka mala možnosť spoznávať ho niekoľko rokov a ďakujem aj za láskavosť, s ktorou sa k nej správal," napísal William, vojvoda z Cambridge.

Vyhlásenie sprevádzala fotka Williamovho syna Georgea s princom Philipom. Snímka je z roku 2015, George mal vtedy dva roky, Philipov 94 a urobila ju Catherine, vojvodkyňa z Cambridge, informuje BBC News.

Vyjadrenie Harryho

Nezávisle od Williama sa k úmrtiu princa Philipa vyjadril aj Harry, ktorý dorazil v nedeľu popoludní na londýnske letisko Heathrow z Los Angeles. Denník The Sun uviedol, že naňho čakali členovia ochranky.

"Dedko, ďakujem ti za tvoju službu, za tvoju oddanosť babičke a za to, že si vždy bol sám sebou," napísal Harry. "Ľudia si ho budú pamätať ako najdlhšie vládnuceho manžela panovníčky, vyznamenaného vojaka, princa a vojvodu," uviedol vnuk Harry.

"Ale pre mňa, tak ako pre mnohých z vás, čo ste počas bolestného uplynulého roka stratili milovaného človeka alebo starého rodiča, to bol dedko - majster na barbecue, legenda vo vtipkovaní a opovážlivý človek až do úplného konca," napísal princ Harry.

Dodal: "Viem, že práve teraz by nám všetkým povedal, s pivom v ruke, aby sme pokračovali vo svojom spôsobe života." "Budeš bolestne chýbať, ale táto krajina a svet si ťa vždy budú pamätať. Meghan, Archie a ja (ako aj tvora budúca pravnučka) ťa budeme mať vždy v srdciach na výnimočnom mieste," uviedol Harry.

"Bol sám sebou veľmi autentickým spôsobom, s ostrým vtipom a vďaka osobnému čaru si dokázal udržať pozornosť v každej miestnosti. A tiež preto, že ste nikdy netušili, čo vyhlási nabudúce," uviedol princ Harry v narážke na Philipov mnohokrát veľmi netradičný humor a nečakané poznámky.

Harry pripomenul aj Philipov význam pre kráľovnú Alžbetu II. a jeho službu monarchii. Spomienku na dedka Harry podpísal latinským označením ako Per Mare, Per Terrae (Na mori i na zemi), teda heslom britskej námornej pechoty, v ktorej Philip aj Harry s odstupom mnohých desaťročí slúžili, pripomína BBC News.

Kráľovnin najstarší syn a následník trónu princ Charles v sobotu vzdal svojmu otcovi vlastnú poklonu vyhlásením, že to bol "jedinečný človek, ktorý by bol ohromený reakciou a dojemnými slovami, ktoré o ňom zaznievajú".

Princ Andrew - druhý syn Alžbety a Philipa - uviedol, že kráľovná po smrti svojho manžela pocítila "veľkú prázdnotu vo svojom živote".

Posledná rozlúčka

Philipovo úmrtie spustilo osemdňový štátny smútok, ktorý sa skončí jeho pohrebom. Minútou ticha si v pondelok zosnulého partnera kráľovnej pripomenuli aj britskí zákonodarcovia, na vojvodu sa spomínalo aj v škótskom a waleskom zákonodarnom zbore.

Britský premiér Boris Johnson taktiež pripomenul jeho humor. "Ľudia väčšinou pochopili, že sa snaží prelomiť ľady, posunúť veci dopredu a prinútiť ľudí sa smiať a prestať byť nervózny," povedal Johnson.

V Británii už prebiehajú prípravy poslednej rozlúčky s princom Philipom, ktorá sa uskutoční v sobotu popoludní v areáli Windsorského zámku. Pohrebné obrady sa budú konať v tamojšej kaplnke svätého Juraja o 15.00 h miestneho času (16.00 h SELČ), v sobotu 17. apríla.

Pohreb bude prvou príležitosťou, kedy sa bratia William a Harry stretnú od kontroverzného rozhovoru, ktorý princ Harry a jeho manželka Meghan poskytli americkým médiám.

V ňom Meghan napríklad uviedla, že istý člen britskej kráľovskej rodiny mal poznámky k farbe pleti ich očakávaného syna. Harry neskôr spresnil, že dotyčným človekom jeho dedko nebol.

01 - Modified: 2021-04-09 11:40:31 - Feat.: 0 - Title: Svojrázny aristokrat v tieni kráľovnej, ktorého v rodine nechceli. Princ Philip nikdy nemal byť kráľom 02 - Modified: 2021-04-12 13:37:59 - Feat.: 0 - Title: Obdobie trúchlenia: Ako zmení smrť princa Philipa chod kráľovskej rodiny a Británie? 03 - Modified: 2021-04-12 14:38:38 - Feat.: 0 - Title: Harry s hákovým krížom a nahá Meghan nad hrobom Philipa. Charlie Hebdo znovu provokuje
01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Zomreli najstaršie spojené dvojčatá. Lori a George boli spätí hlavami, nezávislé životy dokázali žiť viac ako 60 rokov 02 - Modified: 2024-04-11 08:39:08 - Feat.: - Title: Po nešťastí vo Veľkom Mederi mala zomrieť manželka poradcu ministra vnútra, polícia prípad vyšetruje 03 - Modified: 2024-04-09 17:29:44 - Feat.: - Title: Vo veku 94 rokov zomrel britský fyzik a držiteľ Nobelovej ceny Peter Higgs 04 - Modified: 2024-04-04 08:10:11 - Feat.: - Title: Každý deň si dal za pohárik, dožil sa 114 rokov. Zomrel najstarší človek na svete 05 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 13:20