StoryEditor

Júlia Hanuliaková opustila kariéru v zámorí a šéfuje bratislavskej zoo: Mám roboty na desať rokov

01.04.2021, 00:00
Príbeh Júlie Hanuliakovej je ako z filmu – odišla ako architektka a pamiatkarka do Ameriky, aby zistila, že ju viac ako budovy zaujíma krajina.

Vyštudovali ste architektúru, neskôr ste v Spojených štátoch dizajnovali zoologické záhrady, ako sa človek dostane k takejto práci?

​Do Spojených štátov ma doviedlo to, že som hľadala dobrodružstvo, skúsenosti a príležitosť uplatniť sa. Vyštudovala som architektúru na STU v Bratislave a už počas štúdia som narazila na skutočnosť, že ženy architektky a muži architekti sa neposudzujú rovnako. Mala som to neustále pred očami, môj vtedajší priateľ bol tiež architekt. Obaja sme mali oblasti, v ktorých sme vynikali. Bývali sme spolu a mali sme aj spoločný mobil. V priebehu posledného ročníka nám telefonovali ľudia z architektonických kancelárií a ateliérov a ponúkali prácu.

Aby som bola presná, prácu ponúkali vždy len jemu. Takže som pochopila, že ak chcem mať zaujímavú kariéru, musím sa o to postarať sama.

Hľadala som možnosti a naskytla sa príležitosť ísť na stáž v rámci UNESCO do Spojených štátov, konkrétne ja som ju absolvovala v Seattli. Bol to úžasný zážitok. Najzaujímavejšie však bolo, že som sa počas pobytu zoznámila so skupinou ľudí, ktorí pracujú pre zoologické záhrady. Len v samotnom Seattli a okolí je odhadom tristo dizajnových profesionálov, ktorí sa venujú len navrhovaniu pre zoologické záhrady.

Priznám sa, že o profesii dizajnéra zoo som prvýkrát počula až v momente, keď som sa pripravovala na rozhovor s vami. Opravte ma, ak si myslím, že v našich zemepisných šírkach ide o raritu.

Aj pre mňa to bola v tom čase novinka. No tam je vybudovaná celá komunita okolo navrhovania zoo. Sú v nej napríklad špecializovaní statici, ľudia, ktorí vyrábajú manipulačné zariadenia pre zvieratá, spoznala som grafikov, ktorí vyrábajú menovky a interpretačné prvky pre zoo, záhradníkov, krajinárov, architektov. Fascinovalo ma to. Na druhej strane som si uvedomila, že doma sme vždy veľa o zoo diskutovali. Bola to taká neutrálna téma, ktorá zaujímala malých aj veľkých, ľudí celého spektra politických smerov, ale aj úplne apolitických.

Stali sme sa celkom fanatikmi do zoologických záhrad, a kamkoľvek sme cestovali, návšteva zoo bola vždy na vrchole zoznamu. Pre mňa bolo tiež fascinujúce, že na pozadí zoo a toho, čo tam zvieratá robia, viete vysvetliť zložité témy aj v medziľudských vzťahoch a sociálne témy, témy rozličností a podobne. Takže som zistila, že s týmito ľuďmi mám veľa spoločného. A tiež mi došlo, že som vždy nejakým smerom o zoologických záhradách rozmýšľala, nielen v rodinnom prostredí. Ako tínedžerka som napríklad dobrovoľníčila pre Slobodu zvierat a pre Greenpeace...

... ale pokiaľ viem, tak Greenpeace nemá zoologické záhrady príliš v obľube. Mýlim sa?

Pochopila som, že bez zoologických záhrad by moderná spoločnosť bola ešte v oveľa väčšej miere odtrhnutá od prírody. Zoo nám poskytujú také okienko do sveta divočiny, ktoré sa iným spôsobom než kontaktom s divými zvieratami nedá získať. A to, že si uvedomujem, že zvieratá v mnohých zoo nežijú v celkom vhodných podmienkach, mi pomáhalo v začiatkoch mojej kariéry. Dúfam, že aj teraz mi to bude pomáhať k tomu, aby som v prvom rade myslela na život zvierat a dávala pozor, aby prostredie, v ktorom sa nachádzajú, bolo prijateľné v prvom rade pre ne.

Môžu byť zvieratá v zoo šťastné?

Určite, mnohé sú naozaj šťastné a mnohé majú, samozrejme, problémy. Každá zoo...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-03-07 20:10:24 - Feat.: 0 - Title: Ocenený Peter Pallo: Učitelia musia byť odvážnejší 02 - Modified: 2021-02-26 17:20:55 - Feat.: 0 - Title: Primátor Trenčína Richard Rybníček: S mestom mám veľké plány 03 - Modified: 2021-03-05 15:31:48 - Feat.: 0 - Title: Cestovateľ, milujúci výzvy: Na bolesť si telo rýchlo zvykne, tvrdí Patrik Pajta, ktorý zdolal Cestu hrdinov SNP
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 14:51