StoryEditor

Kráľovná Alžbeta II. reaguje na rozhovor Harryho a Meghan: Celá rodina je smutná, berieme to vážne

10.03.2021, 10:15
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Kráľovná Alžbeta II. berie Markleovej obvinenia z rasizmu vážne.

Britská kráľovná Alžbeta II. je smutná z problémov, ktorými si v posledných rokoch museli jej vnuk princ Harry a jeho manželka Meghan Markleová prejsť. Zároveň uistila verejnosť, že obvinenia z rasizmu berie veľmi vážne. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na utorňajšie vyhlásenie Buckinghamského paláca.

Vyjadrenie kráľovnej

"Celá rodina je smutná, keď sa dozvedela o celom rozsahu toho, aké boli posledné roky pre Harryho a Meghan náročné. Problémy, o ktorých hovorili, najmä tie týkajúce sa rasizmu, sú znepokojivé," uvádza sa v stanovisku kráľovnej.

"Aj keď sa niektoré spomienky môžu líšiť, sú braté veľmi vážne a rodina ich bude riešiť v súkromí. Harry, Meghan a (ich syn) Archie budú vždy milovanými členmi rodiny," dodala britská panovníčka.
Harry a Meghan vo februári oznámili, že sa definitívne nevrátia k plneniu svojich povinností členov britskej kráľovskej rodiny.

Obaja následne poskytli rozhovor americkej moderátorke Oprah Winfreyovej, ktorý v USA odvysielali v nedeľu večer. Veľký rozruch spôsobili okrem iného slová Meghan, vojvodkyne zo Sussexu, ktorá obvinila členov kráľovskej rodiny z rasizmu.

V paláci sa malo hovoriť aj o tom, ako tmavú pleť bude mať jej syn, až sa narodí. Podľa vlastných slov myslela v ťažkých časoch dokonca na samovraždu. "Jednoducho som už nechcela žiť," povedala v interview. "Myslela som si, že by to vyriešilo situáciu pre všetkých," dodala. Kráľovská rodina jej mala odoprieť i pomoc v oblasti duševného zdravia.

Trpké slová Harryho o otcovi a bratovi

Harry poprel, že by nečakane prekvapil kráľovnú Alžbetu II. oznámením, že s Meghan sa nevrátia k plneniu svojich povinností členov britskej kráľovskej rodiny. Podľa jeho slov tomu predchádzalo viacero konverzácií.

On sám v rozhovore povedal, že má pocit, že ho jeho otec princ Charles "nechal v štichu, pretože si prešiel niečím podobným". "Vie, aké je to cítiť bolesť," uviedol s tým, že otec prestal reagovať na jeho telefonáty.

Doplnil, že jeho otec i jeho brat princ William sú "uväznení" v kráľovskom systéme. V interview Harry hovoril tiež o svojich obavách, že sa "zopakuje história", čím narážal na tragédiu okolo svojej matky princeznej Diany.

TASR/AP

​Tá sa po rozchode s princom Charlesom odcudzila kráľovskej rodine a bola predmetom intenzívneho záujmu médií pred smrťou pri autonehode v Paríži v roku 1997.

"Urobili sme všetko pre to, aby sme mohli ostať v kráľovskej rodine," dodal Harry, podľa ktorého je jednoduchou odpoveďou na otázku, prečo s manželkou odišli z Británie, "chýbajúca podpora a chýbajúce porozumenie". "Vzal som veci do vlastných rúk. Musel som to urobiť pre svoju rodinu," zdôraznil.

Harry a Meghan poskytli Winfreyovej interview po tom, ako vo februári oznámili, že sa definitívne nevrátia k plneniu svojich povinností členov britskej kráľovskej rodiny. Ich vzťahy sú čoraz napätejšie a Markleová obvinila Buckinghamský palác, že šíri o nej a jej manželovi nepravdy.

Palác predtým oznámil vyšetrovanie Markleovej správania po správach britských médií, že v minulosti šikanovala zamestnancov paláca.

Meghan v úvode rozhovoru povedala, že do britskej kráľovskej rodiny vstúpila naivne, keďže o nej veľa nevedela. "Úplne som nechápala, čo je mojou úlohou," vyhlásila.

Britský premiér sa nevyjadril

Britský premiér Boris Johnson odmietol komentovať výroky britského princa Harryho a jeho manželky Meghan. Johnson počas brífingu uviedol, že záležitosti kráľovskej rodiny "dlho nekomentoval" a ani "dnes" nemá "v úmysle sa od toho odchýliť".

Reagoval tak na žiadosť reportéra BBC, aby komentoval tvrdenia, že nemenovaný člen kráľovskej rodiny hovoril o farbe pokožky dieťaťa vojvodu a vojvodkyne zo Sussexu, Archieho, ktorý bude mať v máji dva roky.

01 - Modified: 2021-03-08 15:28:28 - Feat.: 0 - Title: Sex, lži a abdikácie. Toto sú najväčšie škandály, ktoré otriasli britskou kráľovskou rodinou
01 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií 02 - Modified: 2024-04-10 10:59:26 - Feat.: - Title: Napätie eskaluje: Chorá princezná Kate mala jedno prianie, Meghan ju stopla 03 - Modified: 2024-04-15 09:30:00 - Feat.: - Title: Fyzioterapeut, ktorý dáva dokopy aj Attilu Végha: Pacienti niekedy čakajú zázračnú pilulku, tak to však nefunguje 04 - Modified: 2024-04-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Speváčka Call Dominika: Na pódiu som ako ryba vo vode. Môj sen? Spolupráca s Lanou del Rey 05 - Modified: 2024-04-08 19:46:16 - Feat.: - Title: Český veľvyslanec na Slovensku pre HN: Stále ste pre nás dobrý priateľ. Naše vzťahy však musíme plniť obsahom
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 11:38