StoryEditor

Zostaňme kamaráti: Je vôbec možné sa rozísť a zachovať si priateľský vzťah?

Prečítajte si článok publikovaný v HN Magazíne, ktorý vychádza každý piatok ako príloha k Hospodárskym novinám.

Vety „musíme sa porozprávať“ a „zostaneme kamaráti“ mnoho z nás prijíma s podobnými pocitmi ako „vášmu psovi síce odrežeme nohu, ale skvelá správa je, že bude mať stále o jednu nohu viac ako vy“.

​Emócie spojené s tým, že partner s úplne vážnym výrazom začne prednášať podobné frázy, zvyčajne pre druhého jedinca príliš radostné nie sú. Napriek tomu sa nedá nič robiť – zamilovanosť je obyčajný chemický proces a v pomere k dĺžke nášho života netrvá príliš dlho.

Hneď ako vyprchajú látky, ktoré ju spôsobujú, ukáže sa pravá podstata nášho vzťahu. A že sú tie podstaty často v podstate na zabitie!

Asi nikto z nás si neželá ukončiť veľkú lásku drámou, v ktorej na dlhé roky uviaznu deti, rodina a všetci tí, ktorí sa neopatrne zaplietli s ponukou psychickej pomoci v priebehu rozchodu.

Bohužiaľ, nie každý dokáže potlačiť svoje ego, vykonať samoliečbu svojich boliestok a celú záležitosť v sebe navždy uzavrieť. Príkladom nech je Tomáš,

ktorý v mojej improvizovanej ankete na tému „Je možné sa rozísť v mieri?“ odpovedal: „Najlepšie je svoju bývalú zakopať na záhrade tak, aby jej z hliny trčal zadok. Človek potom má kde parkovať bicykle.“

Tomášovi, samozrejme, ďakujeme za názor. Dôležité posolstvo z jeho správy pre nás všetkých teda znie: vyhnúť sa jeho záhrade stoj čo stoj. Nie je sám, kto považuje stretávanie s bývalými za zbytočné trápenie. Ak si tak môžeme vyložiť jeho trochu extravagantné riešenie nedostatku stojanov na kolesá.

Johanka má, bohužiaľ, tiež svoje skúsenosti: „Môj bývalý umrel. Keby to neurobil sám, asi by som mu časom pomohla,“ spomína a ja úprimne a rovnako ako u Tomáša dúfam vo veľké zveličenie.

„S jedným ex by som bola rada v kontakte, je to dobrý človek, lenže asi stále živí nádej a ja ho v tom nechcem podporovať. S iným som zašla v rámci rozluky na priateľské pivo a bolo z toho štvrté dieťa. Nemám s tým dobré skúsenosti.“

Sprievodca rozvodom

Skoro by sa dalo začať si zúfať. Po tomto úvode v sebe pestujú nádej v mierum...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2020-06-18 10:21:56 - Feat.: 0 - Title: Psychologička: Sme autistická spoločnosť. Ženy sú emancipované a z mamičkiných miláčikov sú singles 02 - Modified: 2021-03-01 08:03:00 - Feat.: 0 - Title: "Keď sa mi niečo stane, nájdu moje kosti." Ako znášajú karanténu nezadaní?
01 - Modified: 2024-04-14 07:18:07 - Feat.: - Title: Ma o vás skutočný záujem alebo vás chce len do postele? Toto všetko prezradí očný kontakt 02 - Modified: 2024-04-10 07:56:10 - Feat.: - Title: Zlomené srdce nie je výmysel: Poradíme vám, ako ho vyliečiť a prekonať pocity straty 03 - Modified: 2024-04-05 12:00:00 - Feat.: - Title: Čitateľka Gréta, 33 rokov: Manžela mi napokon vybrala mama! 04 - Modified: 2024-04-07 12:00:00 - Feat.: - Title: S týmto už nič neurobíte. Signály, že na záchranu vzťahu je už neskoro 05 - Modified: 2024-04-03 15:11:51 - Feat.: - Title: Je jeden z vás vo vzťahu nespokojný? Spoznať to môžete vďaka týmto signálom
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
15. apríl 2024 12:22