Lawrence FerlinghettiReuters
StoryEditor

Zomrel slávny americký básnik a beatnik Ferlinghetti

23.02.2021, 20:33
Autor:
ČTKČTK
Lawrence Ferlinghetti, ktorého denník The New York Times považuje za "jedného z najobľúbenejších básnikov moderného veku", napísal vyše 30 kníh.

Vo veku 101 rokov zomrel vo svojom domove v San Franciscu básnik, maliar a politický aktivista Lawrence Ferlinghetti. O pondelkovom úmrtí umelca dnes informoval denník The Washington Post s odvolaním sa na jeho syna Lorenza.

Ten za príčinu označil ochorenie pľúc. Médiá nespájajú úmrtie s pandémiou Covid-19. Ferlinghetti je považovaný za jedného z najvýraznejších predstaviteľov beat generation či beatnikov.

Sám sa tomuto označeniu ale vyhýbal. Ferlinghetti, ktorého denník The New York Times považuje za "jedného z najobľúbenejších básnikov moderného veku", napísal vyše 30 kníh.

Preslávila ho hneď jeho prvá zbierka Lunapark v hlave (1958). Do popredia vošiel aj ako spolumajiteľ kníhkupectva City Lights a zakladateľ rovnomenného nakladateľstva.

Tu vydal v roku 1956 zbierku Allana Ginsberga Kvílenie a iné básne. Nasledovalo zatknutie, obvinenia z obscénnosti a proces. Ferlinghetti bol nakoniec oslobodený.

Okrem ďalších zbierok básní písal aj romány a divadelné hry, venoval sa kritike umenia. Hovoril plynule po taliansky a francúzsky a prekladal do angličtiny poéziu.

Zaujímal sa o budhizmus a v 80. rokoch 20. storočia sa venoval politicky zameraným prozaickým textom. Preslávil ho jeho citát "Len mŕtvi sa neangažujú".

V Českej republike bol Ferlinghetti v apríli 1998, kedy sa zúčastnil Festivalu spisovateľov, pri ktorom usporiadal jedno zo svojich čítania. "Praha mi pripomína Florenciu," povedal vtedy.

menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 12:03