StoryEditor

Slovák, ktorý je známejší vo svete ako doma. Spieva na najslávnejších miestach, po boku najväčších hviezd

30.11.2020, 23:00
V exkluzívnom rozhovore pre prečo nie?! hovorí, ako zvládajú lockdown najväčšie divadelné scény sveta a či je to tam lepšie ako u nás.

Spájame sa cez videohovor. V ktorej časti sveta som vás zastihla?

Konečne som doma v Bratislave. Minulú nedeľu (pozn.: 1. novembra 2020) som mal posledné predstavenie v Berlíne a už na druhý deň tam vyhlásili opäť lockdown, všetky divadlá zostali zatvorené. Okamžite po predstavení som sadol do auta a vrátil som sa domov.

U nás sú divadlá zatvorené už dlhšie. Ako to doteraz fungovalo v Nemecku?

Lockdown prišiel takmer zo dňa na deň, tentoraz ho nazvali vlnový a krajina sa zatvára postupne, nie tak razantne, ako to bolo na jar. Ale aj Nemci, podobne ako Slováci, tápu v tme.

V Berlíne som mal ešte naplánované jedno predstavenie a potom som sa mal presunúť do Barcelony. Zatiaľ vám neviem povedať, či tam pôjdem alebo nie, trošku sa toho obávam.

Aj v Španielsku sú zatvorené divadlá, ale máme už naplánovanú skúšku novej produkcie. Začiatkom decembra by sme mali mať premiéru opery La Traviata v Grand Teatre del Liceu.

Keď počúvam a čítam, čo sa deje v Španielsku, tak nemám veľkú chuť vycestovať. Videli sme, čo sa v tejto krajine dialo na jar a nerád by som skončil na dýchacích prístrojoch niekde v chodbe športovej haly.

Ako vlastnej v tomto čase vyzerajú divadelné skúšky?

Hygienické nariadenia sú veľmi prísne. Samozrejme, v mnohých divadlách sa nakazili ľudia z ansámblu, napríklad vo Viedni alebo v Zürichu sa museli prerušiť predstavenia.

Keď sme hrali Čardášovú princeznú, tak nás rozdelili do rizikových skupín. Ja som spieval hlavnú postavu a spolu s mojou partnerkou, predstaviteľkou Sylvy, sme boli rizikovou skupinou číslo jeden, nesmeli sme sa vôbec dotýkať ani spievať priamo na seba.

Všetci však máme svoje osobné životy, občas musíme zájsť aj do obchodu a nakaziť sa môžeme kdekoľvek, nielen v divadle.

Aká nálada je vo veľkých zahraničných divadlách, kde pôsobíte?

Veľa mojich kolegov malo hlboké depresie z toho, že boli nečinní, že ich nik nechcel počúvať a nemali kde vystupovať. Mnohí prišli o prácu a rozhodovali sa, či má zmysel ďalej spievať, dostali sa do existenčných problémov.

Jedna moja kolegyňa z berlínskeho divadla išla pracovať do supermarketu a vykladal...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2020-10-06 14:17:16 - Feat.: 0 - Title: Architekti: Každý ďalší zastavaný štvorcový meter lúky či poľa je zločin, za ktorý by sa mala odseknúť ruka
01 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Ťažké časy v paláci: Čo vieme o skutočnom zákulisií ochorenia kráľa Karol III. a princeznej Kate? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 05 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 12:01