StoryEditor

Milan Kňažko: Nechápem, ako môže niekto nosenie rúška brať ako obmedzovanie slobody

23.11.2020, 10:30
Hoci ho choroba značne oslabila, každým dňom sa cíti lepšie a teší sa, až sa bude môcť vrátiť na javisko.

Na koronakrízu a s ňou zatvorené divadlá hľadí bez veľkých emócií. Bohaté životné skúsenosti a trinásť rokov v politike ho naučili vysporiadať sa s kadečím.

V novembri 1989 stál s Karlom Krylom na tribúne a ako prvý slovenský minister zahraničia pomáhal počas federácie deliť Československo.

Odvtedy zasadol do ministerského kresla ešte dvakrát a kandidoval aj na slovenského prezidenta. Dnes už sa venuje len divadlu, ktoré nepovažuje za prácu, ale za koníček.

Čo by ste odkázali demonštrantom, ktorí nesúhlasia s opatreniami v súvislosti so šírením koronavírusu?

Nosenie rúšok nie je otázkou osobnej slobody. Je to čisto lekárska záležitosť a ohľaduplnosť k druhým. Sloboda jedného končí tam, kde začína sloboda druhého.

V ázijských krajinách je rúško prirodzenou súčasťou života a mali by sme si na ňu zvyknúť aj my. Budeme ich nosiť ešte dlho. Bohužiaľ, nám chýba zodpovednosť.

Nechápem, ako môže niekto nosenie rúška považovať za obmedzovanie osobnej slobody. Asi ide o ľudí, ktorí keď skutočne išlo o boj za slobodu, nemali odvahu za ňu bojovať.

Vy ste koronavírus sám prekonali. Ako sa teraz cítite?

Strávil som jedenásť dní v nemocnici, ktorú som opustil ešte so zápalom pľúc, a potom som sa liečil doma. Teraz mi skončila mesačná rekonvalescencia. Veľmi som zoslabol a stále nie som vo forme, ale verím, že sa do nej čoskoro vrátim.

Teploty už nemám a každý deň sa o pol percenta zlepšujem. Sú síce známe následky trvalého charakteru na pľúcach, mozgu alebo kĺboch, ale snáď nebudem patriť medzi tých, ktorých to zasiahne s následkami, trvajúcimi do konca života.

Koronavírus by sa nemal zľahčovať. Slovenský lekár Vladimír Krčméry, veľký odborník na pandémiu, ho označil za najzákernejší vírus za posledných sto rokov.

Keď ste sa dostali do nemocnice, znamená to, že ste mali ťažký priebeh choroby?

V chorobopise mám napísané, že som mal mierny priebeh ... (zasmeje sa s nádychom irónie)

Predpokladám, že vám to ako mierny priebeh nepripadalo.

Takto zle som sa v živote necítil. Nikdy predtým som zápal pľúc nemal. Dýchanie bolo veľmi bolestivé. Mal som ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2020-09-29 13:20:39 - Feat.: 0 - Title: Milan Kňažko je hospitalizovaný s koronavírusom: Covid neprajem ani tým, ktorí o ňom šíria bludy
01 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 02 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár) 03 - Modified: 2024-04-10 11:54:48 - Feat.: - Title: Čaputová chce zostať na Slovensku. Nemám záujem vstúpiť do politiky, odkazuje 04 - Modified: 2024-04-10 10:37:51 - Feat.: - Title: Po Slovensku vylepili proruské billboardy: Ku kontroverznej kampani sa prihlásili Demokrati 05 - Modified: 2024-04-09 14:04:44 - Feat.: - Title: Prezident mieru a ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 11:13