StoryEditor

Konceptuálny umelec Stano Filko: Umením sa dostal do vesmíru

25.10.2020, 00:00
Dňa 23. októbra sme si pripomenuli piate výročie jeho smrti.

Do občianskeho preukazu mu vpísali, že svetlo sveta uzrel 15. júna. Umelec si ho zamieňal aj s  dátumami 13. jún alebo 14. jún. Vraj skutočnou číslicou bola trinástka, pretože novorodenca zapísali na matrike až o dva dni neskôr.

​S obľubou redatoval aj časy vzniku svojich diel. A nespôsobovalo mu žiaden problém signovať ich nielen menom Filko, ale tiež PHYS, Phylko, Fylko. Alebo len F.

Napriek svojej robustnej postave sa v  časopriestoroch pohyboval ako kapor v rybníku a raketovo sa mu podarilo vplávať aj do svetových vôd.

Multimediálny autor grafík, kresieb, objektov, asambláží, happeningov, jeden zo základných staviteľov konceptuálneho umenia zanechal po sebe viac než pestré a ťažko uchopiteľné dielo.

„Nie si umelec, keď neurobíš aspoň desať vecí denne,“ hovorieval s obľubou. Pojem ako dovolenka sa neobjavoval v žiadnej z jeho dimenzií. Filko umením nežil. On ním bol.

Oslnivá dráha

Malý Stano už v  detstve prekypoval kresliarskym nadaním. Bohvie, kde ho rodák z Veľkej Hradnej, nachádzajúcej sa pri Trenčíne, nabral. O jeho detstve sa dá niečo ťažko vypátrať, nezvykol sa k nemu prakticky nikdy vracať.

Talent ho priviedol z malej dediny až do veľkého mesta na Dunaji. Najprv na školu úžitkového výtvarníctva, odtiaľ na Vysokú školu výtvarných umení. Na nej sa pustil do dnes už ikonickej série Oltárov súčasnosti.

V asamblážových reliéfoch sa prelínajú sakrálne motívy s pop-artom, púťové obrázky svätcov s nahotinkami, výstrižkami z časopisov, klincami, sieťkami, nábojnicami, zrkadielkami.

Rok 1966, otvorenie výstavy, Praha: v galérii na Karlovom námestí sa promenádujú nahé ženy s plynovými maskami na tvárach. Kurátor postáva na pódiu, ale svoj príhovor neprednáša, linie sa z magnetofónu.

„To bola úplná pecka. Ktosi prišiel z Bratislavy a Pražanom ukázal úplne nové momenty. Ľudia niekde viseli a Stano už visel úplne, ale úplne niekde inde,“

poskytuje nám autentické svedec...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 03 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť 04 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Peklo i raj: LSD sa v ČSSR vyrábalo vo veľkom, užívali ho vojaci raketového štábu, nepohrdol ním ani Zeman 05 - Modified: 2024-04-05 14:00:00 - Feat.: - Title: Účinok ako viagra. Problémy s erekciou majú alternatívnu a účinnú verziu terapie, tvrdí štúdia
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
22. apríl 2024 11:39