Nobel Media. Ill. Niklas Elmehed.
StoryEditor

Nobelovu cenu za ekonómiu získali Američania, ktorí objasnili správanie kupujúcich na aukciách

12.10.2020, 11:53
Autor:
ČTKČTK
Laureáti vynašli aukčné formáty, ktoré umožňujú súčasné draženie mnohých vzájomne súvisiacich objektov.

Tohtoročnú Nobelovu cenu za ekonómiu získali Američania Paul Milgrom a Robert Wilson, a to za vylepšenie teórie aukcií a vynález nových formátov aukcií. Oznámila to dnes Kráľovská akadémia vied v Štokholme.

Obaja ocenení objasnili, ako aukcie fungujú a prečo sa kupujúci správajú práve tak, ako sa správajú. Využili však aj svoje teoretické objavy na to, aby vymysleli úplne nové formáty aukcií a služieb a prišli s novými formátmi, ktoré poskytujú výhody ako predajcovi, tak aj kupujúcemu a daňovým poplatníkom na celom svete, uviedla akadémia.

Osemdesiattriročný Wilson napríklad ukázal, prečo racionálni záujemcovia o kúpu majú tendenciu predkladať ponuky, ktoré sú pod ich najlepšou odhadovanou cenou. Je to podľa neho preto, že sa obávajú takzvaného prekliatia víťaza, teda že zaplatia príliš veľa a utrpia stratu. Milgrom, ktorý má 72 rokov, formuloval všeobecnejšiu teóriu aukcií, ktorá kalkuluje nielen všeobecnú hodnotu, ale aj súkromnú hodnotu, ktoré sa u jednotlivých kupujúcich líšia.

Vynájdené aukčné formáty umožňujú súčasné draženie mnohých vzájomne súvisiacich objektov. Skôr než maximálny výnos pritom preferujú širší spoločenský prínos. "Aukcie sú všade a ovplyvňujú naše každodenné životy," stojí v tweete na oficiálnom účte Nobelovej ceny.

Wilson sa v telefonickom rozhovore s novinármi krátko po oznámení ceny snažil spomenúť si na aukciu, ktorej sa sám zúčastnil. "Moja žena mi ukazuje, že sme si kúpili lyžiarske topánky na eBay. Myslím, že to bola aukcia," povedal.

Cena za ekonómiu nepatrí medzi pôvodné ceny, ktoré vo svojom závete z roku 1895 určil vynálezca dynamitu Alfred Nobel. Až od roku 1968 ju na vedcovu pamiatku ustanovila švédska centrálna banka, prvýkrát bola potom cena udelená v roku 1969.

Dnešným oznámením držiteľa Nobelovej ceny za ekonomické vedy skončil tohtoročný seriál udeľovaní týchto prestížnych ocenení. Minulý týždeň boli postupne ohlásení laureáti Nobelových cien za medicínu, za fyziku, za chémiu, za literatúru a za mier. Okrem medaily a diplomu na laureátov Nobelových cien čaká aj finančná prémia, ktorá tento rok činí desať miliónov švédskych korún (približne 26 miliónov Sk), čo je o milión švédskych korún viac ako vlani.

Slávnostné odovzdávanie cien plánované na 10. decembra, čo je výročie úmrtia Alfreda Nobela, tento rok kvôli koronavírusu tiež zmení podobu a namiesto v štokholmskej koncertnej sieni sa bude vysielať v televízii zo štokholmskej radnice. Laureáti by sa mali pripojiť virtuálne. Udeľovanie Nobelových cien za mier v Osle bude tiež menšie.

01 - Modified: 2024-04-18 06:36:30 - Feat.: - Title: Michelangelov náčrt vydražili v Spojených štátoch za vyše 200-tisíc dolárov 02 - Modified: 2024-04-18 09:39:22 - Feat.: - Title: Zaži vedecko-hudobný festival, ktorý nemá obdobu. Laureáti Nobelovej ceny a významné osobnosti sa stretnú už onedlho v Bratislave 03 - Modified: 2024-03-28 16:36:40 - Feat.: - Title: Zomrel držiteľ Nobelovej ceny za ekonómiu Daniel Kahneman 04 - Modified: 2024-03-22 07:23:29 - Feat.: - Title: Dvadsaťsedem nobelistov žiada prepustenie politických väzňov v Bielorusku 05 - Modified: 2024-02-23 14:45:32 - Feat.: - Title: „Putin sa bojí Navaľného aj po smrti." Vydať rodine telo opozičníka žiadajú aj nositelia Nobelovej ceny
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 04:08