StoryEditor

Novomeský, Rúfus či Urban: Spoznajte kontroverzie našich básnikov a spisovateľov

29.09.2020, 00:00
Prešľapov sa dopustili aj tí, ktorí majú v očiach verejnosti dodnes čistý štít.

V nadväznosti na článok o tom, prečo si časť z nás dodnes potrebuje niektorých spisovateľov idealizovať a usiluje sa ich prešľapy zahladiť vám prinášame výber autorov, ktorí sa síce vo svojich dielach zaoberali najvyššími ideálmi, počas vojnového slovenského štátu a komunizmu však zlyhávali.

​Autorov aj ich zlyhania priniesol HN Magazín, ktorý vychádza každý piatok ako príloha k Hospodárskym novinám:

Rudolf Dilong

Básnik, františkánsky rehoľník a kňaz, ktorý splodil dieťa so židovkou Valériou Reiszovou. Áno, porušil tým sľub čistoty, čo je v očiach katolíckej cirkvi považované za hriech.

Rudolf Dilong sa však dopustil i prešľapov, ktoré sú eticky problematické aj za hranicami cirkvi. Počas slovenského štátu patril k popredným obhajcom ľudáckeho režimu.

Dreamstime

​Ako píše publicista a spisovateľ Peter Getting v príspevku s názvom náčrt problematiky umeleckej kolaborácie predstaviteľov slovenskej literárnej obce počas totalitného režimu 1939 – 1945, Dilongove básne boli dostatočne ideovo kvalitné a „vhodné na recitovanie“, aby ich zaradili vedľa Tukových príspevkov o podstate národného socializmu.

Jedna z jeho zbierok bola venovaná výlučne Hlinkovej garde. Iba pripomíname, že organizácii, ktorá vydávala letáky s textami nasledovného znenia: „Nás neobalamutia hlúpou frázou, že žid je tiež človek. Židia sú zástancami a agentmi diabla. Diabol, keď sa chcel ľuďom podobať, vytvoril žida.“

Popritom vybavoval výnimku pre Valériu, aby ako židovka nebola zaradená do transportov. Po vojne Dilong emigroval do Argentíny, aby ušiel pred istým trestom.

Za svojho života vytvoril vyše sto básnických zbierok, no nikdy nenapísal aj o tragédii slovenských židov.

Ani inak svoje postoje za slovenského štátu nezreflektoval.

Tido Jozef Gašpar

Patril k najväčším estétom spomedzi našich spisovateľov a v medzivojnovom období bol stredobodom bratislavskej bohémy. Do slovenskej literatúry vniesol exotické tóny a mnohí sa zhodujú, že ako spisovateľ je dodnes podceňovaný.

...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2020-09-28 14:58:19 - Feat.: 0 - Title: Prešľapy a zločiny slovenských spisovateľov: V čom nás povinné čítanie klamalo?
01 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 02 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť 03 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Peklo i raj: LSD sa v ČSSR vyrábalo vo veľkom, užívali ho vojaci raketového štábu, nepohrdol ním ani Zeman 04 - Modified: 2024-04-05 14:00:00 - Feat.: - Title: Účinok ako viagra. Problémy s erekciou majú alternatívnu a účinnú verziu terapie, tvrdí štúdia 05 - Modified: 2024-03-31 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo na seba prezradili Katka a Michal? Búrajú genderové stereotypy a ich príbeh znie ako telenovela
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 19:13