StoryEditor

Keď ho zvolíš, nechoď domov! Ako politika rozdeľuje vzťahy?

Niekde sa rodinní príslušníci hádajú, inde rozbíjajú nábytok, ďalší spolu nemôžu žiť a rozchádzajú sa.

Martin mal nedávno tridsaťpäť. Hoci už mal niekoľko vážnych vzťahov, doteraz sa neusadil. Možno aj preto, že má veľmi svojrázny prístup k vyberaniu partnerky. Než dotyčná vôbec dostane šancu stať sa jeho vyvolenou, musí prejsť testom. Testom politickej orientácie.

​Tento náš Martin je presvedčený volič pravice a konzervatívec. Len čo sa dievča, o ktoré by mal záujem, prejaví v jeho „vstupnom teste“ ako progresívna liberálka, ide okamžite z kola von. Pripadá vám to šialené?

Martin však touto metódou len predchádza tomu, čo politika a rôzne svetonázory môžu s ľudskými vzťahmi hravo robiť – rozdeľovať a ničiť ich. Mať inú politickú orientáciu ako partner neznamená len to, že pri voľbách hodím do urny iný lístok než on. Také jednoduché to nie je.

Strana, ktorú volím, predsa vyjadruje nejaký súbor názorov, postojov a postupov pri riešení rôznych situácií, iný prístup k vzdelaniu, zarábaniu peňazí, plateniu daní alebo výchove detí. Môže teda vôbec žiť v dlhom a šťastnom vzťahu ľavičiar s pravičiarom?

Ja sama si to neviem predstaviť. Odlišné partnerove názory na politiku by som asi nezvládla. Pýtala som sa vo svojom okolí a ukázalo sa, že časť mojich známych sa zhoduje: rozdielna politická orientácia v páre je neprekonateľnou prekážkou.

Medzi riadkami pritom oznamujú jasné videnie situácie a odhaľujú skutočný dôvod, prečo spory o politike medzi blízkymi vznikajú, nech už volia kohokoľvek. Ich vlastný názor je správny – a kto má iný, je hlúpy a nič nechápe.

„Ja to mám jednoduché,“ počula som. „Keď si nerozumieme politicky, nebudeme si rozumieť ani inak. Pri hľadaní náprotivku naozaj pomôže zistiť si, ako je kto politicky citliv...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2020-07-17 10:51:21 - Feat.: 0 - Title: Generálny riaditeľ Slovenského národného múzea: Pamiatky si môžu na seba zarobiť
01 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby 02 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 05 - Modified: 2024-04-16 11:17:30 - Feat.: - Title: Má o vás skutočný záujem alebo vás chce len do postele? Toto všetko prezradí očný kontakt
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 00:59