Mexikopedie
StoryEditor

Prekvapivý príbeh mladej Češky: Mexičania veria, že Európania smrdia, pretože majú málo vody

06.08.2020, 15:19
Legenda totiž hovorí, že Európania páchnu potom, pretože v Európe je nedostatok vody, a tak jednoducho nemáme šancu sa každý deň umyť.

Všetko sa začalo, keď sme sa zoznámili s Kormidelníkom. Poznali sme sa len pár dní, ale z nejakého záhadného dôvodu sme obaja vedeli, že je to naozaj fajn. A tak neuplynul ani mesiac od môjho odletu z Mexika a išla som po neho na pražské letisko. Ešte predtým sme však tzv. posilňovali vzťah online komunikáciou.

Po pár otázkach mi bolo jasné, že kultúrne rozdiely budú na dennom poriadku - cez Skype sme sa vzájomne pýtali napríklad aj na to, ako perieme bielizeň. On si myslel, že v Českej republike to bude podobné ako napríklad USA a budú po celej Prahe rozosiate práčovne.

Ja som zase prekvapene žmurkala, keď mi hovoril, že v Mexiku je drvivá väčšina práčok len na studenú vodu. Ale to bol len začiatok. Tie skutočne úsmevné situácie prišli až vo chvíli, keď som si ho "nasáčkovala" do panelákového bytu v pražskej Krči.

Kultúrny šok: Ty sa pravidelne umývaš

Dnes je mi len ľúto, že som si tie výroky nepísala, pretože ich bolo naozaj viac ako tých, ktoré si aspoň zbežne pamätám. Uplynulo pár dní nášho česko-mexického spolužitia v Prahe, keď prišla veta: "Som pozitívne prekvapený tvojimi hygienickými návykmi."

Zostala som stáť s otvorenými ústami a keď som sa spamätala, rozpitvával to, aké návyky má na mysli. "No, že si pravidelne čistíš zuby a že sa každý deň sprchuješ a používaš dezodorant." Nevedela som, či sa smiať, plakať alebo sa rovno uraziť.

Predstavte si, že si Mexičania myslia, že Európania smrdia. Čo si budeme hovoriť, často s nimi musím po výlete v letnej pražskej električke súhlasiť. Mexičania sú totiž nesmierne čistotní, páchnuť potom je tu absolútne spoločensky neprijateľné.

A tak nie je výnimkou, že si niekoľkokrát denne prezliekajú tričko, spotreba dezodorantov snáď dokonca drží ekonomiku nad vodou, mexické deti chodia učesané tak, že môj maturitný drdol im nesiaha ani po členky a trávia v kúpeľni množstvo času (čo moju mamičku pri našich návštevách privádza k pomerne oprávnenému šialenstvu).

Začalo sa to vo Francúzsku

Ale späť k európskemu zápachu. Čo ma totiž zarazilo najviac, bolo, prečo si to myslia vo všeobecnej rovine. Mestská legenda totiž hovorí, že Európania páchnu potom, pretože v Európe je nedostatok vody, a tak jednoducho nemáme šancu sa každý deň umyť. Naozaj. Pôvodne sa tento mýtus týkal vraj iba Francúzov, odkiaľ sa rozšíril aj na celú Európu.

Živo si dokážem predstaviť, ako vznikol, čujte moju imaginárnu víziu: Kde bolo, tam bolo, Mexičan neznámeho mena cestoval do Paríža. Tam sa, prezlečený už štvrtýkrát za jeden horúci deň do čistého trička stretol v meste s miestnym francúzskym obyvateľom, ktorý akosi nemal so sebou tri voňavé tričká (jemne povedané).

Mexičan nechápal. A tak si povedal: No teda, on sa asi jednoducho umyť nemôže, nie je tu dosť vody. Pretože iné vysvetlenie nebolo mysliteľné. A už vôbec nie to, že by ten francúzsky domorodec jednoducho bol ochotný chodiť po svete s prepoteným podpazuším.

Porozprával o tom doma v Mexiku po svojom návrate a mýtus bol na svete. Je nutné dodať, že vždy, keď vysvetľujem, že Európa vo všeobecnej rovine skutočne nedostatkom vody na umývanie netrpí, sa stretávam s nechápavými pohľadmi v zmysle "tak prečo teda niektorí tak smrdia"?

Nuž, som koniec koncov rada, že môj muž vedel práve tie moje hygienické návyky oceniť. Mala som to na mysli každý deň, keď som istý čas robila sprievodkyňu pre jednu nemenovanú cestovku a klientom som tento príbeh rozprávala ako jeden z prvých, aby si z neho vzali nevedomky poučenie a spoločnými silami sme postupne menili mexický náhľad na páchnucich európskych turistov.

Niekedy to padlo na úrodnú pôdu, inokedy sa však niektorí jedinci rozhodli naopak tento mýtus podporovať až do posledného dychu.

Eva Kubátová

  • O sebe hovorí, že je "zberateľka mexických podivností", ale formálne je súdnou prekladateľkou a tlmočníčkou španielskeho jazyka a vyštudovala históriu so špecializáciou na Latinskú Ameriku.
  • Jej skutočnou vášňou je prenikať hlbšie do mexickej kultúry (a hlavne gastronómie, pretože láska k Mexiku rozhodne prechádza žalúdkom).
  • Práve to sú každodenné zvláštnosti, čo ju dodnes, po rokoch žitia v Mexico City, prekvapujú.
  • A aspoň štipku premieta do svojho blogu na Lidovkách, pričom ďalšiu štipku nájdete v knihe Mexikopedie, ktorá uzrie svetlo sveta v novembri 2020, či na webe Mexikopedie.

01 - Modified: 2020-07-31 17:49:52 - Feat.: 0 - Title: Skúsený cestovateľ: V Londýne zaplatíte za štvorhviezdičkový hotel ako za hostel, letenky sú extrémne lacné 02 - Modified: 2020-07-14 18:23:15 - Feat.: 0 - Title: Keď vás na Bali chytia bez rúška, musíte urobiť desať kľukov a nechať sa odfotiť, hovorí Češka
01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 20:38