StoryEditor

Matúš Vallo pre HN: Kedy si siahol na dno a v čom bola koronakríza pre Bratislavu prínosná?

03.06.2020, 00:00
Ako primátor Bratislavy bol a naďalej je zodpovedný za stovky ľudí z najohrozenejších skupín, v niektorých dilemách sa so svojím tímom ocitol úplne sám.

Bratislava sa po pandémii postupne vracia do normálu. Zdá sa vám, že to ju alebo jej obyvateľov nejako zmenilo?

Určite áno. Samozrejme, nielen naše mesto, ale aj naša krajina bude dôsledky korony cítiť ešte dlhé mesiace. Ja však nechcem hovoriť o ekonomických dosahoch, ktoré budú veľmi tvrdé a neradostné pre mesto aj pre štát, skôr by som chcel vyzdvihnúť pozitívne hľadisko: že sme dokázali zase raz ukázať, že vieme byť disciplinovaní a súdržní.

​A hoci nemáme vyhraté – a ja si myslím, že obava týkajúca sa druhej vlny je správna a musíme byť extrémne opatrní – dokázali sme ako krajina prekvapiť nielen samých seba, ale aj Európu či svet. A to práve disciplínou a súdržnosťou. Za to by som sa chcel všetkým Bratislavčanom a Bratislavčankám poďakovať.

Myslíte si, že korona môže mať aj dlhodobý dosah na životný štýl?

V prvom rade sa ukázalo, akí sme zraniteľní a jasne vyšli na povrch naše slabiny: v zdravotníctve, v riadení štátu. Len si predstavte, že by priebeh pandémie bol ešte tvrdší a vážnejší, že by sme mali oveľa viac mŕtvych...

Ukázalo sa tiež, že všetky krízové plány, ktoré niekedy niekto vyrábal a doteraz ich nikto zo zásuvky nevytiahol, sa zrazu zišli, hoci konkrétne ja som na meste žiadne nenašiel. Hrozba korony s nami však naďalej zostáva a možno nám pomôže oceniť úplne jednoduché a prirodzené veci – napríklad opekať si s priateľmi pri ohni bez rúšok.

S akými obavami a potrebami sa na vás ako primátora ľudia najviac obracali či ešte stále obracajú?

Samozrejme, obyvatelia chceli mať informácie. Hlad po nich dokazuje i to, ako stúpla návštevnosť webových stránok médií: troj- až štvornásobne. V akejkoľvek príručke riešenia krízy sa práve potreba informácií uvádza ako zásadná vec, štát v tom však na začiatku zlyhával.

Dokonca u nás na rozdiel od iných štátov dlho nebola jasná ani fixná hodina, počas ktorej sa objavoval počet nakazených. Prišlo množstvo nariadení, ktorým ľudia nerozumeli a my ako mesto sme sa s nimi pokúšali hovoriť jasne, podávali sme im všetky overené informácie, aj nad rámec našich povinností.

Potom, samozrejme, prišla na rad aj materiálna pomoc – rúška, rukavice, dezinfekčné gély. Všetko toto sa v istej chvíli až s istou hystériou zháňalo a ja som veľmi rád, že sme ju vedeli poskytnúť všetkým našim organizáciám, ktoré nás o ňu žiadali.

Ako koronakríza zmenila vás osobne? Čo ste sa o sebe dozved...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko patrí k desiatke najlepších letísk vo východnej Európe 02 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Bratislava pripravuje veľký parkovací dom. Magistrát si objednal dokumenty za niekoľko desiatok tisíc eur 04 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur 05 - Modified: 2024-04-13 09:30:00 - Feat.: - Title: Piknik v záhrade či prírodná galéria. Život v Bratislave nemusí byť drahý. Prinášame ti ZOZNAM miest, kde neminieš ani cent
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 06:57