StoryEditor

Slovenka, ktorá sa nakazila koronavírusom: Bola som až extrémne opatrná. Nečakala som, že to bude také zlé

27.05.2020, 13:12
Slovenka, žijúca v Českej republike, sa s nami podelila o to, čo všetko prežíva človek nakazený koronavírusom.

Pochádza zo Žiliny a momentálne žije v Prahe. Zuzana Michalíková je aktívny typ človeka, jej práca sa zameriava na kontakt s ľuďmi a cestovanie a jej Instagram je inšpiráciou pre mnohých.

Všetko sa zmenilo, keď sa dozvedela, že jej testy na COVID-19 sú pozitívne. Netrpela klasickými symptómami, nemala vysoké teploty ani problémy s dýchaním. Rozhovor s nami robila z nemocničného lôžka.

Slovenka sa však svojím odhodlaným prístupom rozhodla podeliť sa s nami o to, ako nenápadne sa u nej ochorenie prejavilo aj o to, ako zákerne sa koronavírus líši od klasickej chrípky.

Najhoršie na koronavíruse je, že "buď sa ho ľudia prehnane boja a väčšie problémy tak majú so psychikou alebo ho naopak podceňujú s tým, že mladých a zdravých ľudí sa netýka. To nie je pravda," odkazuje Zuzana Michalíková.

Prečítajte si rozhovor so Slovenkou, ktorá bojuje s koronavírusom. A zatiaľ vyhráva.

Venujete sa cestovaniu, na sociálnych sieťach sa delíte s ostatnými o zážitky, teraz ste sa však ocitli medzi štyrmi stenami. Čo sa stalo?

Stalo sa mi to, čoho som sa bála posledné mesiace, dostal sa mi do tela koronavírus. Strach z prepuknutia ochorenia u seba alebo u svojich blízkych je niečo, čo určite v tieto dni zažíva každý.

Archív Zuzany Michalíkovej

​U mňa sa bohužiaľ obavy premenili na realitu. Je to zvláštne, pretože naozaj nepoznám nikoho, kto by bol v súvislosti s prevenciou dôslednejší, dalo by sa povedať až paranoidný.

Ako to myslíte?

Poctivo som nosila respirátor, rúško, jednorazové rukavice i okuliare. Dezinfekcia a umývanie rúk boli samozrejmosťou. Ľuďom som sa vyhýbala ako čert svätenej vode a aj v tom malom množstve prípadov, keď som vyšla na ulicu, som pred ostatnými chodcami doslova uskakovala.

Ako sa u vás prejavilo ochorenie?

Spätne si uvedomujem, že začalo veľmi nenápadne.

Začal ma pobolievať chrbát. Myslela som si, že je to kvôli noseniu tašky s laptopom a nespájala som si to ani s neskoršími symptómami. Druhým prejavom bolo štípanie očí.

Pri tom by mi tiež ani vo sne nenapadlo, že to môže mať súvis s COVID-19. Teraz mi to pripadá až smiešne, ale naozaj som si myslela, že som si počas karantény odvykla nosiť maskaru a make-up a jednoducho to prejde.

Ďalšie príznaky sa už začali podobať na chrípkové/angínové ochorenie – bolesť hlavy, kašeľ, škr...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 03 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť 04 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Peklo i raj: LSD sa v ČSSR vyrábalo vo veľkom, užívali ho vojaci raketového štábu, nepohrdol ním ani Zeman 05 - Modified: 2024-04-05 14:00:00 - Feat.: - Title: Účinok ako viagra. Problémy s erekciou majú alternatívnu a účinnú verziu terapie, tvrdí štúdia
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 13:17