StoryEditor

Ekonómka Elena Kohútiková: Kríza odkryla naše nedostatky

23.05.2020, 00:00
Patrí k najznámejším a najaktívnejším ženám v oblasti ekonomiky.

Keď sme dohodovali tento rozhovor, prezradili ste, že sú u vás na dlhšie obdobie dve vnúčatá. takže ste momentálne takpovediac babka na plný úväzok?

Áno. Mladšia dcéra mi priniesla svoje dve deti – šesť- a trojročné, predtým sa však dali otestovať na koronavírus. Keďže test bol negatívny, tak mi mohla deti priniesť bez rizika nákazy.

​Mám ich na osem dní a trochu pomôžem mladšej dcére, aby dohnala resty v práci a v domácnosti. Takže vyváram, vypekám, hrám sa s nimi – jednoducho robím všetko, čo sa od starej mamy očakáva.

Predpokladám, že tak trochu suplujete školu či škôlku, kým sú tieto kvôli korone zavreté. Je to náročné?

Suplujem aj škôlku, hlavne so starším vnukom sa aj trochu učíme, ide v septembri do prvej triedy, tak robíme rôzne logické hry. Majú aj zo škôlky on-line angličtinu a  každý deň úlohy, tak aj tomu sa venujeme.

S mladšou vnučkou spolu varíme a pečieme, ona teraz všetko opakuje, veľa sa pýta a tým sa učí. Je to dosť náročné a večer, keď zaspia, tak aj ja – inak nočné vtáča – hľadám najkratšiu cestu do postele.

Ak sa nemýlim, vnúčat máte päť. Čím vás vedia najviac prekvapiť, prípadne vykoľajiť?

Áno, mám ich päť. tie staršie už všetky chodia do školy a sú s rodičmi doma. najstaršia vnučka už bude mať štrnásť rokov. Mňa vždy rozladí to, keď im musím všetko trikrát opakovať – tvária sa, hlavne keď ide o niečo, čo im až tak nevonia – že nepočujú.

Pozitívne ma prekvapujú tým, čo všetko vedia. A aj to, ako sú technicky zdatní. Dvanásťročný vnuk sa už vyzná v technických veciach lepšie ako ja, a to nie som celkom ľavá.

Keď mám akýkoľvek problém, môžem sa pokojne na neho obrátiť a s patričným nadhľadom začínajúceho pubertiaka to obratom vyrieši.

Uvedomujú si, najmä tie najstaršie, že ich stará mama bola (a v podstate stále je) „veľké zviera“ v oblasti ekonomiky?

Občas, keď ma vidia niekde, buď v televízii alebo v novinách, tak mi to povedia, často sa pýtajú, čo som robila a čo robím, no bavíme sa o tom iba vo vecnej rovine.

Doma som iba mamou a starou mamou, a nie nejakou „šéfkou“. A tak to má byť. Čo je pozitívne, podnecuje to v nich zvedavosť, viac sa dozvedieť, čo som robila a čo robím.  

Preberáte s nimi aj finančné témy alebo sú na to ešte primalé?

Občas preberáme i finančné témy, bola som aj na ich škole prednášať o peniazoch a finančnej gramotnosti. takže ich trochu aj v tejto oblasti vzdelávam. Vysvetľujem im hlavne to, aby si každé euro, čo dostanú, v...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti 02 - Modified: 2024-04-24 12:17:40 - Feat.: - Title: Výsledky Boeingu v prvom kvartáli prekonali očakávania trhu 03 - Modified: 2024-04-24 09:21:16 - Feat.: - Title: Nálada v nemeckej ekonomike sa v apríli zlepšila 04 - Modified: 2024-04-24 06:38:31 - Feat.: - Title: Ceny ropy dnes ráno vzrástli 05 - Modified: 2024-04-23 16:48:10 - Feat.: - Title: Slovákom nie je osud Ukrajiny ľahostajný. Na muníciu vyzbierali 3,5 milióna eur, suma stále rastie
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 23:02