StoryEditor

Chamtiví bastardi, čo jedia netopiere: Bryan Adams čelí kritike z rasizmu proti Číňanom

14.05.2020, 16:42
Autor:
ipip
Po kritike, kde nepriamo naráža na Číňanov, má Bryan Adams pre ľudí aj odporúčanie, a to je stať sa vegánom.

Svetoznámy 60-ročný kanadský spevák a skladateľ Bryan Adams čelí kritike za údajne rasistické výroky na sociálnych sieťach, kde obviňuje Čínu kvôli koronavírusu.

V príspevku píše, že „kvôli sk....mu konzumovaniu netopierov, predaju zvierat na trhoch a chamtivým bastardom, ktorí vírus produkujú, sa teraz zastavil celý svet, nehovoriac o tisícoch, ktorí trpia alebo zomierajú.“

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

CUTS LIKE A KNIFE. A song by me. Tonight was supposed to be the beginning of a tenancy of gigs at the @royalalberthall, but thanks to some fucking bat eating, wet market animal selling, virus making greedy bastards, the whole world is now on hold, not to mention the thousands that have suffered or died from this virus. My message to them other than “thanks a fucking lot” is go vegan. To all the people missing out on our shows, I wish I could be there more than you know. It’s been great hanging out in isolation with my children and family, but I miss my other family, my band, my crew and my fans. Take care of yourselves and hope we can get the show on the road again soon. I’ll be performing a snippet from each album we were supposed to perform for the next few days. X❤️ #songsfromisolation #covid_19 #banwetmarkets #selfisolation #bryanadamscutslikeaknife #govegan?

Príspevok, ktorý zdieľa Bryan Adams (@bryanadams),

Po kritike, kde nepriamo naráža na Číňanov, odkiaľ sa koronavírus rozšíril do zvyšku sveta, má pre ľudí aj odporúčanie, a to je stať sa vegánom.

Spustila sa búrka

Tvrdé slová okamžite spustili vlnu nesúhlasu nielen medzi užívateľmi sociálnych sietí. Jednou z kritičiek Adamsa je Amy Goová, prezidentka Čínsko-kanadskej národnej rady pre sociálnu spravodlivosť (Chinese Canadian National Council for Social Justice).

Tá odkázala, že je šokovaná, sklamaná a nahnevaná z instagramového postu na Adamsovom oficiálnom účte. Post označila za rasistický a verí, že takéto slová môžu vyvolať nenávisť.

„Je to veľmi, veľmi nezodpovedné a rasistické,“ povedala pre CBC News. "Ľudia sa pozerajú na verejné osobnosti. Mnohí ho vidia ako modlu.“

Spevák sa neskôr podľa BBC obhajoval tým, že len chcel upozorniť na krutosť páchanú na zvieratách. „Ospravedlňujem sa všetkým, ktorí mohli byť urazení mojím vyhlásením,“ uviedol Adams v utorňajšom príspevku.

„Chcel som poukázať na krutosť páchanú na zvieratách, na týchto trhoch, ktoré sú možným zdrojom vírusu a podporiť vegánstvo.“

Aj keď mu vegánstvo v tomto prípade prinieslo priaznivcov v podobe ochrancov zvierat z organizácie PETA, mnohých odporcov jeho vysvetlenie nepresvedčilo.

"Každý vie, že narážal na Číňanov, aby podporil všetky rasistické činy, ktoré boli podniknuté proti nim," povedala Goová v utorok pre spravodajskú stanicu CTV a dodala, že „je nešťastie, že niekto ako on má taký nenávistný a nepremyslený pohľad na vec.“

„Bol som tvoj fanúšik a teraz zistím, že si rasista“

Rozhorčenie prišlo aj zo strany fanúšikov:

  • "Vždy som bol ázijským chlapcom spievajúcim Bryana Adama, jeho veľký fanúšik a teraz zistím, že je rasista...," odkázal už bývalý fanúšik.
  • „Wow. Aký rasistický odpad od niekoho, koho som rešpektoval,“ napísal užívateľ Instagramu @globalcanuck.
  • „Myslel som, že budeš lepšou ľudskou bytosťou,“ napísala @annaliserae80. „Začiatok vašej správy je nejaký rasistický odpad a každý, kto s tým súhlasí, je nechutný.“
  • "Rasistická, xenofóbna tiráda Bryana Adamsa je už 10 hodín zverejnená. Škoda sa už stala," dodala na Twitteri Wing Kar Liová, neurovedkyňa a lekárka.

Twitter

​Rozhorčenie v príspevku známeho speváka pritom pramenilo z koncertu, ktorý mal spevák odohrať v Londýne, no kvôli opatreniam v súvislosti s koronavírusom bol zrušený.

„Všetkým ľuďom, ktorí chodia na naše koncerty, by som rád povedal, že mi okrem rodiny chýba aj tá druhá, ktorou je skupina a fanúšikovia. Dávajte si na seba pozor a dúfajme, že sa čoskoro uvidíme,“ píše na Instagrame spevák.

Príspevok vyvolal vlnu nevôle aj vzhľadom na to, že narážky na zodpovednosť Číny za šírenie koronavírusu je počuť aj zo strany vrcholných politikov.

Predovšetkým americký prezident Donald Trump v poslednom období tvrdo útočí na Čínu s tvrdením, že tamojšia vláda nesie za rozsah celosvetovej pandémie zodpovednosť.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 16:47:38 - Feat.: - Title: Čína má v armáde nový útvar, cieľom je posilniť jej schopnosť bojovať a vyhrávať 03 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 04 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia 05 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 16:24