StoryEditor

Herečka Greta Garbo: Hviezdne roky v Hollywoode vymenila za desaťročia samoty

18.04.2020, 00:00
Keď sa ako 36-ročná rozhodla skončiť vo filme a stiahnuť do ústrania, potvrdila, že jej vnútorný svet mal s nablýskaným Hollywoodom pramálo spoločného.

Najčastejšie o nej hovorili ako o ľadovej sfinge. No zároveň každý, kto s ňou mal čosi do činenia (hoci len prostredníctvom silného filmového zážitku), sa usiloval dopátrať k pôvodnej verzii pôvabu Grety Garbo.

​„Jej tvár bola sformovaná zo snehu a opustenosti,“ vyjadril sa jeden zo súdobých filozofov. A spisovateľ a novinár Truman Capote skonštatoval, že nepoznal nikoho, koho by neupútala.

„Jeden môj priateľ ju pred týždňom stretol na ulici a bol z toho ako omámený. Prešiel za ňou niekoľko blokov. Garbo sa nestýka s mnohými ľuďmi, ale keď vám verí, je veľmi otvorená. Má neuveriteľný zmysel pre humor a nádherne sa smeje. Je však veľmi bojazlivá.“

Raz dokonca, ako spomína autorka jej životopisu Judit Csengeryová, strávila niekoľko hodín učupená v kríkoch, len aby sa vyhla cudzím ľuďom na akejsi akcii. Napriek tomu sa zdá, že jej odchod do samoty bol motivovaný čímsi iným než strachom zo sveta.

Zrodenie Garbo

Narodila sa 18. septembra 1905 ako Greta Lovisa Gustafsson do chudobnej rodiny Karla Alfreda a Anny Lovisy žijúcej v Štokholme. Otec bol robotník a veľmi ťažko pracoval, aby päťčlennú rodinu uživil.

Keď bola Greta ešte školáčka, vážne ochorel. Starosť o živobytie musela prevziať mama a staršia sestra s bratom, na Gretiných pleciach zostala starostlivosť o milovaného otca.

Obiehala s ním lekárov a bdela pri jeho lôžku, čo ešte viac posilňovalo jej silný vzťah k nemu. Keď mala štrnásť rokov, umrel. Zlomilo jej to srdce a zároveň ho naplnilo hnevom.

„Keby sme vtedy mali peniaze na sanatórium, určite by prežil,“ konštatovala do konca života s trpkosťou. A už vtedy sa zaprisahala, že raz tých peňazí bude mať veľa, aby už nikdy nemusela byť svedkom takejto strašnej bezmocnosti.

Po smrti otca sa už do školy nevrátila a začala pracovať. Najprv vypomáhala v miestnom holičstve, neskôr v klobučníctve vo veľkom nákupnom centre. A keď v roku 1921 potrebovali fotografie klobúkov do katalógu, kohosi „trénované“ oči padli na Gretinu tvár.

Wikimedia

​Nezostalo však len pri fotkách, natočila aj pár reklamných spotov. Jedného dňa vstúpil do predajne skutočný filmový režisér spolu so zástupom herečiek. Sedemnásťročná Greta neodolala a jednej z nich sa spýtala, ako sa človek dostane k fil...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 11:58:00 - Feat.: - Title: Klára Issová je single takmer 20 rokov: „Vycvičila som sa samote.“ Prečo si myslí, že vzťah nevydrží? 02 - Modified: 2024-04-15 08:44:27 - Feat.: - Title: Jennifer Aniston po návšteve estetickej kliniky vyzerá ako vyretušovaná. Omladla na počkanie! 03 - Modified: 2024-04-10 08:03:09 - Feat.: - Title: "Zúfalá manželka" Teri Hatcher bola, ako päťročná zneužitá strýkom. Stalo sa to v aute, zobral si aj servítky 04 - Modified: 2024-04-08 08:36:58 - Feat.: - Title: Herečka si nechala upraviť tvár. Výplne sú fuč a takto vyzerá prirodzená bez príkras! 05 - Modified: 2024-04-11 07:02:28 - Feat.: - Title: Spoznali by ste seriálovú právničku Ally McBeal? Ona starne do krásy, naozaj má pred šesťdesiatkou?
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 05:56