StoryEditor

Psychiater Péter Hunčík: Rátajme s tým, že korona z vás vyplaví to najhoršie

28.03.2020, 23:00
Často vraj uvažoval o tom, že na to, aby sa ľudstvo zmenilo, musí prísť hrozba zvonka. A už ju tu máme.

Svet zažíva prelomovú skúsenosť. Ako by ste ju opísali? Čo robí koronavírus s ľudskou psychikou?

V prvom rade zažívame strach. A potom pocity bezradnosti, bezmocnosti. Jednoducho na to nie sme pripravení, takýto stav sme nezažili prakticky od druhej svetovej vojny. Nemáme rutinu a stereotypy, ako sa správať v takejto situácii.

Ako sa s ňou vyrovnávate vy sám ako psychiater?

V prvom rade som rozmýšľal, ako sa s tým vyrovnať v rámci vlastnej domácnosti. Sme doma štvrtý – piaty deň (rozhovor sme viedli minulú stredu, pozn. red.), a to v zložení: manželka a dve dcéry s rodinami. Ja to mám o čosi ľahšie, lebo chodím do roboty.

Ale dcéry boli už bezradné, najmä nevedeli, čo robiť s deťmi. Tak sme sa včera rozhodli pre rozvrh hodín. Pre celú rodinu a pre deti zvlášť. Normálne ako v škole.

Takže si presne plánujete, čo všetko počas dňa urobíte?

Áno. Nič také, že sme celý deň v pyžame, zapneme si televíziu a do večera na ňu hľadíme. To sa nedá dlhší čas vydržať. No rovnako je veľmi dôležité revitalizovať rodinnú komunikáciu.

Naschvál som začal čítať Robinsona Crusoa a zistil som, že jeho najväčší problém bolo, že nemal s kým komunikovať. Nemal sa s kým deliť o to, čoho sa bojí, čo ho čaká, aké sú jeho najväčšie nedostatky a ťažkosti.

Z toho vyplýva, že toto všetko treba nejakým spôsobom komunikovať, aj medzi sebou. Aj s deťmi. Deti sa boja. Nemajú ani toľko informácií ako my, respektíve ich nevedia spracovať. To znamená, že im treba všetko vysvetliť.

Deti sa boja ešte viac ako dospelí?

Evidentne. V detských hlavách panuje obrovský chaos. Z toho všetkého, čo počuli a nedokázali spracovať a tiež z toho, že si presne pamätajú aj naše nonverbálne reakcie na dané správy.

My sme napríklad čítali o jednom doktorovi z nášho mesta, ktorý ochorel. Dcéra so zaťom mi referovali: otec, predstav si, ten XY doktor sa nakazil a teraz čo bude?

Šesťročný vnuk, ktorý bol pri tom, z toho celého prakticky nič nepochopil, len videl tvár matky, otca a hneď vedel, že sa deje niečo strašné.

Hovoril mi potom o tom aj ako starému otcovi, že či teraz nebudeme mať leká...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 02 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 04 - Modified: 2024-04-22 04:56:32 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Emma Drobná: „Nikdy som nelietala v oblakoch, skôr som úzkostlivá.“ 05 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 02:41