Pixabay (ilustračná)
StoryEditor

Ľudstvo sa zásadne nezmení, ale mnohí dozrejú, odkazuje psychológ

26.03.2020, 23:00
Autor:
jupjup
Psychologicky sú okrem seniorov ohrozené aj iné skupiny, napríklad mladí ľudia, slobodné matky, ľudia s psychickými problémami.

Môže nám byť ešte horšie, myslí si psychológ Dalibor Špok a odporúča núdzový stav nepodceňovať. "Nabehnite hneď na zdravý životný štýl, obmedzte alkohol, nesledujte stále médiá a sociálne siete, robte niečo trochu náročnejšie, pri čom myslíte na iné veci ako koronavírus," poradil čitateľom portálu iDnes.cz online.

Ohrození nie sú len seniori

Psychologicky (nie zdravotne) sú podľa Dalibora Špoka okrem seniorov ohrozené aj iné skupiny, napríklad mladí ľudia, slobodné matky, ľudia s psychickými problémami.

"Myslím, že mnoho seniorov môže túto krízu zvládnuť psychicky relatívne lepšie ako tieto skupiny," uviedol psychológ.

Zásadnú psychologickú premenu ľudstva nečaká, ale jednotlivci sa podľa neho mentálne posunú, dozrejú. "Uvedomia si zodpovednosť za svoje životy, že neplatí, že všetci za nich všetko vyriešia. Musia sa viac postarať o seba a svojich blízkych, vrátane ekonomického zabezpečenia, dôchodku," uviedol Špok.

Skúsenosť s koronavírusom bude mať určite aj výrazné sociologické a ekonomické dopady.

"Že by sa ľudstvo ako celok nejako zásadne psychologicky zmenilo, určite nečakám, podobné významné udalosti: vojny, hladomory, choroby, boli v jeho histórii na dennom poriadku. Ba možno by sa dalo teoretizovať, že práve fakt, že by (tieto udalosti) chýbali, by mohlo ľudstvo nejakým spôsobom zmeniť. Ale ony chýbať určite nebudú, ako vidíme dnes."

"K väčšej spokojnosti nemusia vždy nutne viesť jednoduché príjemné pocity tu a teraz," hovorí psychológ Dalibor Špok. Niekedy je podľa neho naopak potrebné si negatívnymi emóciami prejsť, napríklad ak sa stretneme s niečím, čomu sa dlhodobo vyhýbame. Aj to môže priniesť hlbšiu kvalitu, ktorú v živote potrebujeme.

Rady Dalibora Špoka

Ako psychicky zvládnuť obmedzenia a stres súvisiaci s epidémiou koronavírusu:

1. Snažte sa napodobniť svoj bežný život aj v domácom obmedzení.
2. Zapojte sociálny kontakt (online, telefonický), pohyb, relaxáciu, samotu, robenie niečoho obtiažneho (práca, štúdium).
3. Zamerajte svoju pozornosť aj mimo seba - znížite tým stres a nastolíte pozitívne pocity. Nájdite si preto dobrovoľníctvo, pomoc druhým, ťažké úlohy. Pomôžte druhým s čímkoľvek, čo máte a viete - od napríklad nákupu až po spoločné (online) cvičenie.
4. Dajte si pozor na tie chyby životného štýlu, ktorým bežne prepadáte (alkohol, lenivosť, prokrastinácia, ponocovanie) a zastavte ich hneď na začiatku.

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 03 - Modified: 2024-04-10 07:56:10 - Feat.: - Title: Zlomené srdce nie je výmysel: Poradíme vám, ako ho vyliečiť a prekonať pocity straty 04 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť 05 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Peklo i raj: LSD sa v ČSSR vyrábalo vo veľkom, užívali ho vojaci raketového štábu, nepohrdol ním ani Zeman
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 14:39