StoryEditor

Zdeněk Pohlreich: Zdravé jedlo je mýtus aj s ketonezmyslami a rawblbosťami. Ľudia sa skôr majú zbytočne dobre

18.02.2020, 15:01
Šéfkuchár s učňovkou má v Prahe tri luxusné reštaurácie a je dôkazom, že na úspech nie je vzdelanie nutné.

Zdeněk Pohlreich sa pred týždňom vrátil na televízne obrazovky v novej gastronomickej reality show Superšéf - 24 hodín do pekla a späť. Sledovalo ju 760-tisíc divákov. Veď si to "celebrity chef" aj odpracoval. Pred premiérou rozdával rozhovory ako na bežiacom páse a stáli o neho všetci. O jedlo sa predsa zaujíma každý, a keď sa pri tom ešte pobaví, čo chcieť viac?

Ale ak si predstavujete, že kulinársky "drsňák" vypúšťa pri rozhovore jednu hlášku za druhou a je neustále vtipný, boli by ste sklamaní. Naopak, odetý v širokom čiernom oblečení sa v daždivom dopoludní tvári skôr pochmúrne. Hovorí, ale málokedy sa pri tom pozrie na mňa, skôr kamsi do priestoru. Vlastne by ste ho nechceli mať doma, ani keby vám robil na raňajky vyprážané slimáky so zelerovým pyré. Toto počasie, ako sa čoskoro prizná, v ňom totiž prebúdza depresie.

Šéfkuchár ošľahaný svetom a s talentom ľudí baviť sa dnes vyjadruje nielen k úrovni českej gastronómie, ale napríklad aj k školstvu, hoci on sám má len učňovku. Nehovorte to svojim deťom, ale tento charizmatický holohlavý muž, ktorý sa nepochybne vo veľkej miere zaslúžil o lepší stav českých reštaurácií, je živým dôkazom toho, že na úspech nie je vzdelanie nutné.

Dnes má v Prahe tri luxusné reštaurácie, v ktorých sám už pochopiteľne nevarí, a vydáva svoje kuchárske knihy, ktoré ponúka vo vlastnom e-shope spolu s hrncami a nožmi. Hlavne je však televíznou superstar prvej kategórie. A keby sa náhodou rozhodol kandidovať na prezidenta, mal by podľa všetkého celkom slušnú šancu.

Desať rokov ste sa objavovali v televíznej šou Áno, šéfe !. A ja som si hovorila, čo sa stalo s tým množstvom jedla, ktoré ste si v reštauráciách objednali, potom do toho len štuchli a povedali, že sa to nedá jesť. Vyhodilo sa to?

Odpovedal by som jednoduchou vetou: filmári zožerú všetko.

Zjedli to, aj keď ste sa tvárili, že sa vám z toho robí nevoľno?

No áno. A občas sme sa dostávali do sporov, pretože ja som to jedlo znevážil, a oni to potom aj tak zjedli - kameramani, zvukár... Náš zvukár, ten bol na tom jedle úplne závislý. Ja im hovorím: "nežerte to, preboha, veď je to strašné..." Ale aj tak to zjedli. Ale boli tam aj nepožívateľné veci, to sa samozrejme vyhodilo.

Na televízne obrazovky sa teraz vraciate v novej relácii Superšéf - 24 hodín do pekla a späť. Za dvadsaťštyri hodín chcete zlepšiť mizernú reštauráciu. A to sa dá, urobiť nejakú viditeľnú zmenu za dvadsaťštyri hodín?

No, urobiť viditeľnú zmenu je to najjednoduchšie. Najťažšie sú zmeny, ktorý vidieť nie sú - myslenie ľudí, ich prístup k práci. A keby som mal povedať, čo je vlastne dôvodom, prečo sa to teraz robí za dvadsaťštyri hodín, tak poviem, že tlak na reštaurátorov sa v poslednej dobe veľmi zvýšil. Zo všetkých strán.

Nároky klientely sú podstatne vyššie, než boli kedykoľvek predtým. Krčiem je obrovské množstvo, takže si navzájom konkurujú. A vlastne už tu akoby všetko je, takže je veľmi ťažké prísť s niečím, čo zaujme. Čo sa bude odlišovať.

Často hovoríte, aká je gastronómia tvrdý biznis. Tak ako je možné, ž...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2019-03-25 13:51:23 - Feat.: 0 - Title: Zdeněk Pohlreich: Človek zostarne a zmäkne, už som nechcel niekomu robiť zo života peklo 02 - Modified: 2020-02-03 10:48:05 - Feat.: 0 - Title: Pozor na to, v ktorých dňoch si v reštaurácii dávate rybu, odkazuje znechutený Pohlreich
01 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 02 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 04 - Modified: 2024-04-22 04:56:32 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Emma Drobná: „Nikdy som nelietala v oblakoch, skôr som úzkostlivá.“ 05 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 05:15