StoryEditor

Ak ma uvidíte v bitke s medveďom, modlite sa za neho. Aký bol milovaný aj nenávidený Kobe Bryant?

27.01.2020, 10:14
To najlepšie a najhoršie v Kobeovi bolo až nebezpečne blízko a nedalo sa to rozdeliť.

Na jeho úžasnú kariéru budeme spomínať so smútkom, do ktorého celú športovú verejnosť zahalila Bryantova náhla smrť. Paradoxne prišla necelých 24 hodín po tom, ako noviny zaplnilo práve jeho meno, uvádza portál Lidovky.cz. LeBron James ho totiž prekonal na treťom mieste v tabuľke najlepších strelcov histórie zámorskej NBA.

Po zápase vo Filadelfii James dlho Bryanta chválil, ako ho v kariére pozitívne ovplyvnil. Basketbalové legendy sme zvyknutí vídať aj po ukončení kariéry. Bill Russell každoročne aj vo svojich 85 rokoch odovzdáva cenu pre najlepšieho hráča finálovej série, pomenovanú po svojej osobe, Michael Jordan sedáva pri ihrisku ako majiteľ Charlotte Hornets. Rodina NBA však teraz prišla o jedného zo svojich najváženejších členov.

Fanúšikovia nikdy nezabudnú na momenty, kedy Bryant prepisoval históriu: Šesťdesiatdva bodov, ktoré nastrieľal Dallasu v roku 2005 len za tri štvrtiny, neskutočných 81 bodov proti Torontu o mesiac neskôr, ktoré sú dodnes druhým najvyšším bodovým počinom v jednom zápase.

Šesťdesiatjeden v najslávnejšej hale sveta Madison Square Garden v New Yorku proti miestnym Knicks v roku 2009 či 60 bodov v poslednom zápase kariéry ani nie pred štyrmi rokmi.

Nezabudnuteľné zostanú prstene šampióna, ktorých zvládol v jedinom drese Los Angeles Lakers vybojovať celkom päť za 20 sezón. Tri po sebe na začiatku nového tisícročia s hviezdnym pivotom Shaquillelom O'Nealom, ďalšie dva v spolupráci so španielskym podkošovým kráľom Pauom Gasolom.

Reuters

​Úspechy k nemu prichádzali ako odmena za až bláznivú súťaživosť a pracovitosť, ktorou bol povestný. Chcel sa stať Michaelom Jordanom a dostal sa k tomuto cieľu naozaj veľmi blízko. Jedného času bol najlepším basketbalistom sveta a inšpiroval generáciu ďalších hviezd s oranžovou loptou, ktorí po ňom prevzali basketbalové opraty.

Legenda s tieňmi na povesti

Ako legenda nebol bez poškvrny. Životný príbeh Kobeho Bryanta sa nedá napísať bez obvinenia o sexuálnom obťažovaní, ktoré proti nemu vzniesla hotelová upratovačka z Colorada v roku 2003. Kauza bola nakoniec stiahnutá, keď žalujúca strana odmietla vypovedať a Bryant sa s ňou dohodol na mimosúdnom vyrovnaní.

Basketbalista sa potom ospravedlnil svojej žene Vanesse v priamom prenose celoštátnej televízie a na tlačovej konferencii. Vanessa s ním zostala a narodili sa im štyri dcéry - Natalia, Gianna, Bianka a Capri. Trinásťročnú Giannu viedol ako basketbalový tréner a podľa expertov mala veľkú basketbalovú budúcnosť, v tú osudnú nedeľu však bola so svojím otcom vo vrtuľníku tiež.

TASR/AP

​S kariérou sa Bryant rozlúčil nielen šesťesiatbodovým výkonom, ale aj básňou o basketbale na webe The Players Tribune. Táto báseň sa potom stala predlohou ku krátkemu animovanému filmu "Dear Basketball", za ktorý dostal Oscara aj cenu Emmy. Prihovára sa tam svojej najväčšej láske, basketbalu a báseň končí takto: "Som pripravený nechať ťa ísť. Chcem, aby si to vedel, aby sme si obaja mohli užiť čas, ktorý nám zostáva. V dobrom i zlom. Dali sme si navzájom maximum."

"Ak ma uvidíte v bitke s medveďom, modlite sa za neho"

Legenda Kobeho Bryanta bude žiť ďalej prostredníctvom neskutočnej pracovnej morálky, ktorou nakazil všetkých okolo. Jeho až chorobný prístup k basketbalu viedol k mnohým nezabudnuteľným momentom - ako keď ani nemihol brvou, keď mu protihráč Matt Barnes naznačil hodenie lopty do tváre.

Táto povaha vyhnala Shaquilla O'Neala do iného tímu, a nakoniec ukončila Kobeho kariéru, keď si pri snahe vybojovať pre Lakers miesto v play-off pretrhol v apríli 2013 achilovku. Aj tak však na jednej nohe premenil oba trestné hody a nechcel byť vystriedaný. To najlepšie a najhoršie v Kobeovi je až nebezpečne blízko a nedá sa to rozdeliť.

"Ak ma uvidíte v bitke s medveďom, modlite sa za neho," napísal Bryant na Facebook po zranení achilovky, čo je opis presne vystihujúci jeho neskutočnú mentalitu, pre ktorú bol milovaný aj nenávidený.

Záznam zo zápasu, kde vzdali legende basketbalu úctu si pozrite vo videu:

Hneď v prvom zápase NBA krátko po oznámení Bryantovej smrti si jeho pamiatku uctilo Toronto v dueli so San Antoniom tak, že nechalo odbehnúť v prvom útoku zápasu kompletný limit na streľbu - 24 sekúnd. Teda číslo, ktoré ho symbolizovalo a ktoré nosil Kobe väčšinu kariéry na drese a spolu s osmičkou (tú nosil na začiatku kariéry).

O pár týždňov bude pravdepodobne uvedený do Siene slávy basketbalu v americkom Springfielde, ale reč pri ceremoniáli už neprednesie. Zanechal za sebou smútiacu manželku s tromi dcérami a milióny fanúšikov po celom svete, ktorí na neho nikdy nezabudnú.

01 - Modified: 2020-01-27 07:46:16 - Feat.: 0 - Title: Zomrel jeden z najlepších basketbalistov histórie Kobe Bryant. Haváriu vrtuľníka neprežila ani jeho dcéra 02 - Modified: 2020-01-27 07:56:34 - Feat.: 0 - Title: Legendy NBA reagujú na smrť Kobeho Bryanta: Bol pre mňa ako brat, odkázal Michael Jordan
01 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 04 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Zomreli najstaršie spojené dvojčatá. Lori a George boli spätí hlavami, nezávislé životy dokázali žiť viac ako 60 rokov 05 - Modified: 2024-04-11 08:39:08 - Feat.: - Title: Po nešťastí vo Veľkom Mederi mala zomrieť manželka poradcu ministra vnútra, polícia prípad vyšetruje
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 03:15