Reuters
StoryEditor

Princ Harry priletel do Kanady, aby začal nový život. S taškou cez rameno a dvomi strážcami

21.01.2020, 09:05
Autor:
ČTKČTK
Špekulácie, ktoré zaujímajú najmä daňových poplatníkov, sa týkajú toho, kto bude platiť za bezpečnostné opatrenia života Harryho rodiny v Kanade.

So športovou taškou cez rameno a dvomi osobnými strážcami priletel v noci na dnes do kanadského Vancouveru britský princ Harry, aby v tejto krajine začal nový život so svojou manželkou Meghan a synom Archiem. Zatiaľ nie je jasné, kde budú žiť, čím sa budú živiť a kto im bude - ako členom kráľovskej rodiny platiť ochranku. Isté je len to, že od jari nebudú disponovať titulom kráľovská výsosť.

Mladý pár je v Kanade. Čo teraz?

Rozhodnutie opustiť roly popredných členov kráľovskej rodiny a finančne sa osamostatniť oznámili mladí manželia tento mesiac a šokovali tak všetkých, vrátane kráľovnej Alžbety II. Tá následne zvolala "krízový kráľovský summit" a minulý týždeň Buckinghamský palác oznámil, že Harry a Meghan prídu o titul kráľovská výsosť, hoci vojvodom a vojvodkyňou zo Sussexu zostanú.

Nebudú už tiež platení z verejných prostriedkov a prestanú plniť pracovné povinnosti plynúce z príslušnosti ku kráľovskej rodine. Môžu však pokračovať v súkromných charitatívnych aktivitách.

Tridsaťpäťročný Harry v nedeľu však vyjadril nad novou situáciou ľútosť. "Som veľmi smutný z toho, že to takto dopadlo," uviedol. "Spojené kráľovstvo je môj domov a miesto, ktoré milujem. To sa nikdy nezmení," dodal mladší syn následníka trónu princa Charlesa.

"Dúfali sme, že budeme ďalej slúžiť kráľovnej, spoločenstvu a mojím armádnym spolkom bez verejného financovania. Bohužiaľ to nebolo možné," dodal Harry. Rozhodnutím, ktoré oznámili začiatkom januára, chceli s Meghan hlavne získať väčšie súkromie.

Harry odletel do Vancouveru po tom, čo sa v pondelok ešte stretol s britským premiérom Borisom Johnsonom a zúčastnil sa v Londýne britsko-afrického summitu. S manželkou Meghan chcú teraz podľa britských médií svoj čas deliť medzi Britániu a Kanadu, hoci väčšinu roka zrejme strávia v Kanade.

Množia sa špekulácie

Zatiaľ nie je známe, kde budú žiť. Špekuluje sa okrem iného o Vancouveri či Toronte. V Toronte Meghan nejaký čas žila, keď ešte ako americká herečka nakrúcala televízny seriál Kravaťáci. V Toronte tiež žije jej blízka priateľka Jessica Mulroneyová, ktorá Meghan občas stráži syna.

Táto módna návrhárka je vydatá za televízneho moderátora Bena Mulroneya, syna niekdajšieho kanadského premiéra. Ďalšie špekulácie, ktoré zaujímajú najmä daňových poplatníkov, sa týkajú toho, kto bude platiť za bezpečnostné opatrenia života Harryho rodiny v Kanade.

Podľa britského bulvárneho denníka Daily Mail nedávno kanadský premiér Justin Trudeau uviedol, že sa o tom zatiaľ nerokovalo. "Som si istý, že o tom budú veľmi horúce diskusie medzi kanadskou a britskou vládou," povedal cez víkend BBC expert na kráľovské financie David McClure.

Podľa kanadských médií je mienka v krajine rozdelená v názore na to, že si Harry a Meghan vybrali Kanadu ako svoj druhý domov. Podľa jedného z nedávnych prieskumov by väčšina Kanaďanov chcela Harryho ako generálneho guvernéra, teda zástupcu britskej kráľovnej. Iný prieskum ale ukázal, že príliš vítaní nie sú a že väčšina Kanaďanov nechce platiť výdavky na zaistenie ich bezpečnosti.

01 - Modified: 2020-01-13 12:48:33 - Feat.: 0 - Title: Princovia William a Harry reagujú na správy o vzájomnej roztržke 02 - Modified: 2020-01-15 08:20:29 - Feat.: 0 - Title: Médiá v kauze Harryho a Meghan poukazujú na dvojaký meter bulváru 03 - Modified: 2020-01-13 09:05:11 - Feat.: 0 - Title: Megxit prinesie finančné obmedzenia, dane aj tvrdšie pravidlá. Ozval sa aj princ William
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 03 - Modified: 2024-04-10 10:59:26 - Feat.: - Title: Napätie eskaluje: Chorá princezná Kate mala jedno prianie, Meghan ju stopla 04 - Modified: 2024-04-07 20:43:49 - Feat.: - Title: Kanada vyčlení 2,4 miliardy kanadských dolárov na investície do umelej inteligencie 05 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 13:56