Reuters
StoryEditor

Palác zúri. Historické rozhodnutie Harryho a Meghan kráľovnú zaskočilo, rodina je sklamaná

09.01.2020, 10:39
Autor:
ČTKČTK
Najnovšia kráľovská kauza je vo štvrtok na titulných stránkach všetkých celoštátnych britských denníkov.

Ohromujúca udalosť, ktorá nemá v dejinách britskej monarchie obdoby. Tak britské médiá hovoria o kroku princa Harryho a jeho manželky Meghan, ktorí v stredu oznámili, že sa chcú vzdať role "popredných" členov kráľovskej rodiny.

Ich neobvyklé vyhlásenie údajne zaskočilo všetkých ostatných predstaviteľov monarchie vrátane kráľovnej Alžbety II. a vyvoláva množstvo otázok.

​Najnovšia kráľovská kauza je vo štvrtok na titulných stránkach všetkých celoštátnych britských denníkov a pre väčšinu je aj napriek dramatickému dianiu na Blízkom východe či očakávanom historickom hlasovaní o brexite.

Druhá rana v rýchlom slede

Na odchod Británie z Európskej únie však so svojím titulkom "Megxit" odkazuje bulvárny denník The Sun. Rovnakú slovnú hračku s časťou mena vojvodkyne zo Sussexu použil aj americký denník New York Post.

The Times vývoj hodnotia ako druhú ranu pre Buckinghamský palác v rýchlom slede, lebo ani dva mesiace neuplynuli od predchádzajúceho nevídaného vyhlásenia člena kráľovskej rodiny. Kráľovnin syn Princ Andrew na konci novembra oznámil ústup z verejného života po "katastrofálnom" televíznom interview o svojich väzbách na niekdajšieho amerického finančníka a odsúdeného sexuálneho delikventa Jeffreyho Epsteina.

Harry a Meghan sa zase po "mnohých mesiacoch úvah a interných diskusií" rozhodli, že chcú byť finančne nezávislí, vzdať sa svojich rolí v kráľovskej rodine a deliť čas medzi Britániu a Severnú Ameriku, hlavne Kanadu. O dve hodiny neskôr prišla stručná reakcia Buckinghamského paláca, podľa ktorého sú diskusie o budúcnosti princa a jeho manželky "v ranom štádiu".

Buckinghamský palác zúri 

Zdroje z kráľovskej rodiny britským novinárom oznámili, že Harry a Meghan ostatných členov na svoje oznámenie nepripravili. Ich krok vraj príbuzných "zranil a sklamal". Podľa osobitnej spravodajkyne bulvárneho denníka Daily Mail Rebeccy Englishovej Buckinghamský palác kvôli počínaniu vojvodu a vojvodkyne zo Sussexe "zúri".

"Je to ohromujúce, je to historické, v moderných dejinách to nemá obdobu," uviedol spravodajca BBC Jonny Dymond, ktorý sa venuje britskej monarchii. Zároveň však podľa neho bolo "vcelku zjavné", že veľká časť kráľovských povinností bola Harrymu a Meghan proti srsti. Rovnako udivujúce ako samotné vyhlásenie mladého páru je vraj to, že Buckinghamský palác neskrýva svoj nesúhlas s ich zámerom.

Logistická nočná mora

Podľa niekdajšieho kráľovninho hovorcu Dickieho Arbitera sa ešte len ukáže, ako presne plánujú Harry a Meghan svoj plán uskutočniť. "Je to logistická nočná mora," uviedol, pričom spomenul možné problémy so zabezpečovaním bezpečnosti kráľovského páru.

Spravodajca BBC Dymond napísal, že po stredajšom oznámení vyvstalo oveľa viac otázok než odpovedí. "Aká bude ich nová rola? Kde budú bývať a kto to bude platiť? Aký bude ich vzťah so zvyškom kráľovskej rodiny?" pýtal sa.

O bezprecedentnom vývoji hovoril aj Dymondov predchodca v BBC Peter Hunt. "Neviem si vybaviť žiaden prípad z minulosti, kedy by (členovia monarchie) vyťahovali svoje spory na verejnosť," povedal.

Meghan a Harry, ktorý je šiesty v poradí následníctva na britský trón, sľúbili, že podrobnosti svojho "vzrušujúceho ďalšieho kroku" zverejnia "v pravý čas".

01 - Modified: 2019-09-24 08:23:31 - Feat.: 0 - Title: Som tu s vami ako žena tmavej pleti a sestra: Meghan a princ Harry so synom začali návštevu Afriky
01 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí 02 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil 04 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia 05 - Modified: 2024-04-16 11:00:21 - Feat.: - Title: Vytváranie sexuálne explicitných deepfake materiálov bude v Británii trestné
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 09:04