Reuters
StoryEditor

Greta sa na Twitteri premenovala. Kvôli herečke v súťaži, ktorá ju nepoznala

04.01.2020, 14:44
Autor:
jhrjhr
Hoci sa švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová objavuje na titulných stránkach novín, stále sa nájdu ľudia, ktorí ju nepoznajú.

"Kniha z roku 2019 nazvaná Nikto nie je príliš malý na to, aby niečo zmenil (No One is Too Small To Make A Difference) je kolekciou prejavov švédskej klimatickej aktivistky. Aké je jej meno?" spýtal sa moderátor populárnej britskej súťaže Celebrity Mastermind John Humphrys britskej seriálovej herečky Amandy Hendersonovej.

Hoci odpoveď bola celkom jasne Greta Thunbergová, Hendersonová očividne vôbec netušila, o koho ide. Chvíľu zmätene krútila hlavou, aby potom vyhŕkla meno "Sharon".

Záznam zo súťaže sa ihneď stal virálnou udalosťou, ktorá nazbierala niekoľko miliónov zhliadnutí.

Dostal sa aj k samotnej Thunbergovej, ktorá naň v piatok reagovala zmenou svojho mena na svojom twitterovom profile.

Ak internetový užívateľ do vyhľadávača zadá slovné spojenie "greta thunberg twitter“", Google mu ponúkne "Sharon (@GretaThunberg)". Pri rozkliknutí samotného twitterového účtu aktivistky sa však zmenené meno už v titulku stránky neobjavuje.

Thunbergová v piatok tiež zmenila údaje o svojom veku, pretože v ten istý deň slávila narodeniny. Narodeniny oslávila štrajkom pred budovou parlamentu v Štokholme. Thunbergová má teraz 17 rokov.

Twitterové prestrelky

Aktivistka rada mení údaje na svojom Twitteri v prípadoch, kedy ju svetoví štátnici kritizujú. Napr. brazílsky prezident Jair Bolsonaro ju nazval faganom potom, čo kritizovala zaobchádzanie s indiánmi v jeho krajine. Thunbergová ihneď na svojom profile napísala, že je "pirralha", portugalsky fagan.

Sociálne siete si obzvlášť všímajú jej prestreliek s iným známym užívateľom Twitteru, americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

Súboje s Trumpom

Ten jej po jej minuloročnom víťazstvom v každoročnej ankete magazínu Time o osobnosť roka poradil, nech sa naučí zvládať svoj hnev a ide do kina na nejaký starý dobrý klasický film. "Kľud, Greta, pokoj," napísal americký prezident.

Thunbergová ho poslúchla. "Teenager, ktorý pracuje na zvládaní hnevu. Momentálne sledujem starý dobrý film," reagovala na svojom Twitteri.

Nie je to prvýkrát, kedy sa Trump pustil do švédskej aktivistky. Potom, čo sa zúčastnila summitu OSN v New Yorku, kde predniesla pred svetovými štátnikmi veľmi ostrú reč, ju Trump nazval "šťastným mladým dievčaťom, ktorá sa teší na žiarivú a skvelú budúcnosť".

Trump sa summite sám zúčastnil. Užívateľov sociálnej siete zaujalo video a fotky "pohľadu smrti", ktorý aktivistka venovala prechádzajúcemu prezidentovi.

Americký prezident sám získal ocenenie osobnosť roka časopisu Time v roku 2016. Medzi ocenenými je aj iný významný kritik Thunbergovej, ruský prezident Vladimir Putin, ktorý o nej vyhlásil, že je "síce milé a úprimné, ale zle informované a zmanipulované dievča". Putin získal ocenenie v roku 2007.

01 - Modified: 2024-04-16 08:24:30 - Feat.: - Title: Musk chce prinútiť nových užívateľov, aby za príspevky na sieť X platili 02 - Modified: 2024-04-06 13:44:10 - Feat.: - Title: Polícia zadržala na demonštrácii v Haagu klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú 03 - Modified: 2024-03-20 18:37:14 - Feat.: - Title: Izraelský vládny hovorca bol suspendovaný kvôli výroku na sieti X o pomoci pre Gazu 04 - Modified: 2024-04-08 08:00:00 - Feat.: - Title: X inzerovala reklamu so súpravou na kradnutie spermií. Urobte z neho otca bez jeho vedomia, vyskakovali slogany na sociálnej sieti 05 - Modified: 2024-03-11 13:56:40 - Feat.: - Title: Klimatickí aktivisti na čele s Gretou Thunbergovou blokovali vstupy do švédskeho parlamentu
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 19:57