StoryEditor

Vlhová, Šanta či Čaputová: Čo priniesli v roku 2019 Slovensku tieto osobnosti?

Vybrali sme pre vás osobnosti, ktoré na Slovensku najviac zarezonovali vo víre udalostí roka 2019.

Osobnosti, ktoré hýbali udalosťami na Slovensku v roku 2019. Aj tak by sa dal charakterizovať výber, ktorý vám prinášame. Medzi osobnosťami z rôznych oblastí nájdete aj hasičov, ktorí preukázali nielen profesionalitu a plné nasadenie, ale aj ľudskosť a hrdinstvo pri snahe o záchranu ľudských životov.

Na udalostiach, ktoré pohli Slovenskom v roku 2019 sa však podpísali aj osobnosti ako prezidentka Zuzana Čaputová, lyžiarka Petra Vlhová a dlhodobú pečať vo vedeckej oblasti zanechal aj Vladimír Zeleňák, ocenený ako vedec roka 2019.

​Prehľad osobností roka 2019 prináša HN magazín, ktorý vychádza každý piatok ako príloha k Hospodárskym novinám.

Hasiči

TASR/František Iván

Byť hasičom je ťažké v každom čase. Túto jeseň a na Slovensku však zvlášť. Ak niekto pozitívne symbolizuje tragické udalosti, ktoré sa u nás v posledných týždňoch odohrali, sú to práve oni: tí profesionálni aj dobrovoľníci. Neľahkú sezónu odštartoval 30. septembra Mortimer: silný nárazový vietor, ktorý si za 24 hodín vyžiadal celkovo 234 hasičských výjazdov.

A, žiaľ, aj jednu obeť – 14-ročného chlapca, ktorého privalil strom. Oveľa ťažšia skúška však prišla trinásteho novembra, keď Slovensko zasiahli až dve tragédie so smutnou bilanciou pätnástich obetí: nehoda pri Kolíňanoch, pre ktorú krajina vyhlásila aj štátny smútok, a zatopenie útulku v Revúcej.

Obe tieto udalosti zároveň svedčia o tom, že práca hasičov nie je zďaleka len o požiaroch. Boli to práve oni, ktorí ako prví prišli k havarovanému autobusu pri Nitre a pomáhali dvadsiatke zranených. 63 príslušníkov s 25 kusmi hasičskej techniky okrem iného pomocou ťažkého vyslobodzovacieho zariadenia dostal autobus na kolesá a neskôr ho vytiahli na cestu.

V ten istý deň zasahovali aj dvesto kilometrov odtiaľ: v útulku v Revúcej, ktorý bol pod vplyvom masívnych dažďov zaplavený. Mali tu síce podstatne menej práce, ako pôvodne predpokladali, no za pár hodín sa situácia zmenila a krátko pred šiestou popoludní boli privolaní opäť: na vyhľadávanie osôb v rieke Muránka.

Poslednú z troch utopených pracovníčok útulku, ktoré vzal rozvodnený tok pri sťahovaní psov, našli hasiči v aute prostredníctvom dronu. A to, čo prišlo na Mikuláša, už bola doslova apokalypsa. Horšie ako plamene, padajúce trosky či povaľujúce sa kusy betónu však boli pre hasičov zasahujúcich pri vybuchnutom paneláku v Prešove odrezané únikové cesty a mrznúci dážď.

„Išlo o veľmi zložitú situáciu. Doteraz tu nič podobné nebolo,“ povedal prezident Hasičského a záchranného zboru Pavol Nereč. Jeho slová potvrdil aj veliteľ zásahu Peter Bartoš: „Bol to najťažší zásah, aký som kedy absolvoval, s ničím takýmto som sa predtým nestretol.“ 111 hasičom za zásah osobne poďakovala aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Zuzana Čaputová, prezidentka

TASR/Jaroslav Novák

„Treba byť pozorný, aby si človek zachoval rovnováhu medzi konkrétnom a abstraktnom, zemou a nebom, hmotou a ideálmi. Dôležité je, aby vyššie ideály boli prepojené s reálnym životom, aby to neboli dva paralelné svety. Jeden, ktorý žijeme, a druhý, o ktorom snívame. To si mô...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Ťažké časy v paláci: Čo vieme o skutočnom zákulisií ochorenia kráľa Karol III. a princeznej Kate? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 05 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 00:47